Zupa Suomi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Suomi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

250 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 pęczek

200 mililitrów

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody z winem.

Krok 2

Marchewki, cebulę obierz i przekrój na połowę. Dodaj wraz z natkę do wody, posól i gotuj 15 minut.

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Rybę podziel na mniejsze kawałki. Oba składniki dodaj do garnka.

Krok 4

W rondelku przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Zalej ją mlekiem i mieszaj do czasu, gdy powstanie sos. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

Krok 5

Wywar przecedź, połącz z sosem i dopraw koperkiem. Zupa służy do popijania ryby.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa szczawiowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej