
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szczypta
250 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 pęczek
200 mililitrów
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 2 litry wody z winem.
Krok 2
Marchewki, cebulę obierz i przekrój na połowę. Dodaj wraz z natkę do wody, posól i gotuj 15 minut.
Krok 3
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Rybę podziel na mniejsze kawałki. Oba składniki dodaj do garnka.
Krok 4
W rondelku przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Zalej ją mlekiem i mieszaj do czasu, gdy powstanie sos. Dodaj śmietankę i wymieszaj.
Krok 5
Wywar przecedź, połącz z sosem i dopraw koperkiem. Zupa służy do popijania ryby.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej