Zupa Suomi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Suomi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

250 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 pęczek

200 mililitrów

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody z winem.

Krok 2

Marchewki, cebulę obierz i przekrój na połowę. Dodaj wraz z natkę do wody, posól i gotuj 15 minut.

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Rybę podziel na mniejsze kawałki. Oba składniki dodaj do garnka.

Krok 4

W rondelku przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Zalej ją mlekiem i mieszaj do czasu, gdy powstanie sos. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

Krok 5

Wywar przecedź, połącz z sosem i dopraw koperkiem. Zupa służy do popijania ryby.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej