Zupa Suomi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa Suomi

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

250 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 pęczek

200 mililitrów

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 2 litry wody z winem.

Krok 2

Marchewki, cebulę obierz i przekrój na połowę. Dodaj wraz z natkę do wody, posól i gotuj 15 minut.

Krok 3

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Rybę podziel na mniejsze kawałki. Oba składniki dodaj do garnka.

Krok 4

W rondelku przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Zalej ją mlekiem i mieszaj do czasu, gdy powstanie sos. Dodaj śmietankę i wymieszaj.

Krok 5

Wywar przecedź, połącz z sosem i dopraw koperkiem. Zupa służy do popijania ryby.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa Suomi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej