Składniki
1 kilogram
200 gramów
200 gramów
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i podsmaż lekko na maśle. Schab potnij na plastry około 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry tak aby nie zrobić dziur, posyp solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i rozgniecioną kostką czosnkową. Małe kawałki boczku rozbij bardzo cienko.
Krok 2
Na plaster schabu połóż plaster boczku, śliwkę i pieczarki. Zawijaj tak jak zrazy lub gołąbki. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż dewolaje ze wszystkich stron.
Krok 3
Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej małą ilością wody. Na każdego dewolaja połóż kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dewolaje
Dewolaj przygotowany ze schabu z pieczarkami, śliwką i boczkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz uatrakcyjniać znane przepisy. W popularnej odsłonie kotlet dewolaj nadziewany jest koperkiem i serem, zapiekanym w mięsnej roladce. Wariacja ze śliwkami i pieczarkami smakuje inaczej, ma w sobie delikatne wędzone nuty i odrobinę słodyczy. Dewolaj jest w tym przepisie tylko lekko podsmażany na patelni ze wszystkich stron, a następnie pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest bardziej kruche i delikatniejsze. Można je podawać z ziemniakami, kaszą i w towarzystwie licznych surówek – np. z marchewki, selera lub czerwonej kapusty. Schabowy dewolaj to dobra propozycja na rodzinny obiad, ale też elegancką kolację, na której można go zaserwować np. z sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na smaczny eksperyment w kuchni? Przetestuj nasz do przepis!