url z /drukuj-przepis/ - sam przepis nie jest noindex!

Dewolaje

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

15 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

200 gramów

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i podsmaż lekko na maśle. Schab potnij na plastry około 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry tak aby nie zrobić dziur, posyp solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i rozgniecioną kostką czosnkową. Małe kawałki boczku rozbij bardzo cienko.

Krok 2

Na plaster schabu połóż plaster boczku, śliwkę i pieczarki. Zawijaj tak jak zrazy lub gołąbki. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż dewolaje ze wszystkich stron.

Krok 3

Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej małą ilością wody. Na każdego dewolaja połóż kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DewolajeDewolaje

Dewolaj przygotowany ze schabu z pieczarkami, śliwką i boczkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz uatrakcyjniać znane przepisy. W popularnej odsłonie kotlet dewolaj nadziewany jest koperkiem i serem, zapiekanym w mięsnej roladce. Wariacja ze śliwkami i pieczarkami smakuje inaczej, ma w sobie delikatne wędzone nuty i odrobinę słodyczy. Dewolaj jest w tym przepisie tylko lekko podsmażany na patelni ze wszystkich stron, a następnie pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest bardziej kruche i delikatniejsze. Można je podawać z ziemniakami, kaszą i w towarzystwie licznych surówek – np. z marchewki, selera lub czerwonej kapusty. Schabowy dewolaj to dobra propozycja na rodzinny obiad, ale też elegancką kolację, na której można go zaserwować np. z sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na smaczny eksperyment w kuchni? Przetestuj nasz do przepis!