
Składniki
1 kilogram
200 gramów
200 gramów
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i podsmaż lekko na maśle. Schab potnij na plastry około 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry tak aby nie zrobić dziur, posyp solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i rozgniecioną kostką czosnkową. Małe kawałki boczku rozbij bardzo cienko.
Krok 2
Na plaster schabu połóż plaster boczku, śliwkę i pieczarki. Zawijaj tak jak zrazy lub gołąbki. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż dewolaje ze wszystkich stron.
Krok 3
Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej małą ilością wody. Na każdego dewolaja połóż kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dewolaje
Dewolaj przygotowany ze schabu z pieczarkami, śliwką i boczkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz uatrakcyjniać znane przepisy. W popularnej odsłonie kotlet dewolaj nadziewany jest koperkiem i serem, zapiekanym w mięsnej roladce. Wariacja ze śliwkami i pieczarkami smakuje inaczej, ma w sobie delikatne wędzone nuty i odrobinę słodyczy. Dewolaj jest w tym przepisie tylko lekko podsmażany na patelni ze wszystkich stron, a następnie pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest bardziej kruche i delikatniejsze. Można je podawać z ziemniakami, kaszą i w towarzystwie licznych surówek – np. z marchewki, selera lub czerwonej kapusty. Schabowy dewolaj to dobra propozycja na rodzinny obiad, ale też elegancką kolację, na której można go zaserwować np. z sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na smaczny eksperyment w kuchni? Przetestuj nasz do przepis!