url z /drukuj-przepis/ - sam przepis nie jest noindex! pixel

Dewolaje

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

200 gramów

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i podsmaż lekko na maśle. Schab potnij na plastry około 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry tak aby nie zrobić dziur, posyp solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i rozgniecioną kostką czosnkową. Małe kawałki boczku rozbij bardzo cienko.

Krok 2

Na plaster schabu połóż plaster boczku, śliwkę i pieczarki. Zawijaj tak jak zrazy lub gołąbki. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż dewolaje ze wszystkich stron.

Krok 3

Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej małą ilością wody. Na każdego dewolaja połóż kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - DewolajeDewolaje

Dewolaj przygotowany ze schabu z pieczarkami, śliwką i boczkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz uatrakcyjniać znane przepisy. W popularnej odsłonie kotlet dewolaj nadziewany jest koperkiem i serem, zapiekanym w mięsnej roladce. Wariacja ze śliwkami i pieczarkami smakuje inaczej, ma w sobie delikatne wędzone nuty i odrobinę słodyczy. Dewolaj jest w tym przepisie tylko lekko podsmażany na patelni ze wszystkich stron, a następnie pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest bardziej kruche i delikatniejsze. Można je podawać z ziemniakami, kaszą i w towarzystwie licznych surówek – np. z marchewki, selera lub czerwonej kapusty. Schabowy dewolaj to dobra propozycja na rodzinny obiad, ale też elegancką kolację, na której można go zaserwować np. z sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na smaczny eksperyment w kuchni? Przetestuj nasz do przepis!