url z /drukuj-przepis/ - sam przepis nie jest noindex! pixel

Dewolaje

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

200 gramów

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki zetrzyj na grubej tarce i podsmaż lekko na maśle. Schab potnij na plastry około 1 cm grubości. Rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry tak aby nie zrobić dziur, posyp solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i rozgniecioną kostką czosnkową. Małe kawałki boczku rozbij bardzo cienko.

Krok 2

Na plaster schabu połóż plaster boczku, śliwkę i pieczarki. Zawijaj tak jak zrazy lub gołąbki. Panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż dewolaje ze wszystkich stron.

Krok 3

Przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej małą ilością wody. Na każdego dewolaja połóż kawałek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dewolaje - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - DewolajeDewolaje

Dewolaj przygotowany ze schabu z pieczarkami, śliwką i boczkiem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni oraz uatrakcyjniać znane przepisy. W popularnej odsłonie kotlet dewolaj nadziewany jest koperkiem i serem, zapiekanym w mięsnej roladce. Wariacja ze śliwkami i pieczarkami smakuje inaczej, ma w sobie delikatne wędzone nuty i odrobinę słodyczy. Dewolaj jest w tym przepisie tylko lekko podsmażany na patelni ze wszystkich stron, a następnie pieczony w piekarniku, co sprawia, że mięso jest bardziej kruche i delikatniejsze. Można je podawać z ziemniakami, kaszą i w towarzystwie licznych surówek – np. z marchewki, selera lub czerwonej kapusty. Schabowy dewolaj to dobra propozycja na rodzinny obiad, ale też elegancką kolację, na której można go zaserwować np. z sałatką ze świeżych warzyw. Masz ochotę na smaczny eksperyment w kuchni? Przetestuj nasz do przepis!