Zupa z węgorza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z węgorza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 litr

30 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.

Krok 2

Dodaj pastę pomidorową, sól, pieprz i listek bobkowy. Po kilku minutach smażenia wlej wino i gotuj jeszcze 10 minut.

Krok 3

Węgorza oczyść i pokrój na małe kawałki. Obtocz w mące.

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój. Wszystko włóż do garnka z winem i dodatkami.

Krok 5

Wlej mleko i gotuj 30 minut. Dopraw jajkiem i startym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z węgorza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej