Krem z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z bobu

Autor: Magdalena

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżeczek

100 gramów

500 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób wrzucamy na 5 minut do wrzącej osolonej wody,następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą, łuskamy. Pora i ziemniaki kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy bób , zalewamy gorącym wywarem , dodajemy pieprz,sól i łyżeczkę cukru do smaku. Gotujemy ok 15-20 minut do miękkości i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kurki około 10 minut. Zdejmujemy kurki, dodajemy łyżkę masła i smażymy bagietkę pokrojoną w kromeczki – tak żeby się zrumieniła. Krem wlewamy do talerzy i dodajemy łyżkę śmietany, delikatnie mieszamy. Na kremie układamy kurki,liście kolendry i grzanki. Zupa jest smaczna zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika :)

Magdalena

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej