Krem z bobu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z bobu

Autor: Magdalena

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżeczek

100 gramów

500 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób wrzucamy na 5 minut do wrzącej osolonej wody,następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą, łuskamy. Pora i ziemniaki kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy bób , zalewamy gorącym wywarem , dodajemy pieprz,sól i łyżeczkę cukru do smaku. Gotujemy ok 15-20 minut do miękkości i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kurki około 10 minut. Zdejmujemy kurki, dodajemy łyżkę masła i smażymy bagietkę pokrojoną w kromeczki – tak żeby się zrumieniła. Krem wlewamy do talerzy i dodajemy łyżkę śmietany, delikatnie mieszamy. Na kremie układamy kurki,liście kolendry i grzanki. Zupa jest smaczna zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika :)

Magdalena

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z bobu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej