
Składniki
3 sztuki
1 sztuka
5 łyżeczek
100 gramów
500 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób wrzucamy na 5 minut do wrzącej osolonej wody,następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą, łuskamy. Pora i ziemniaki kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy bób , zalewamy gorącym wywarem , dodajemy pieprz,sól i łyżeczkę cukru do smaku. Gotujemy ok 15-20 minut do miękkości i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kurki około 10 minut. Zdejmujemy kurki, dodajemy łyżkę masła i smażymy bagietkę pokrojoną w kromeczki – tak żeby się zrumieniła. Krem wlewamy do talerzy i dodajemy łyżkę śmietany, delikatnie mieszamy. Na kremie układamy kurki,liście kolendry i grzanki. Zupa jest smaczna zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika :)

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej