Zapiekanka z grzybami leśnymi - z prawdziwkami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

50 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry.

Zapiekanka z leśnymi grzybami - Krok 1

Krok 2

Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, posyp pietruszką oraz startym parmezanem. Piecz około 45 minut w 180°C.

Zapiekanka z leśnymi grzybami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sos grzybowy Knorr z wodą i śmietaną. Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z leśnymi grzybami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z leśnymi grzybamiZapiekanka z leśnymi grzybami

Chcesz wykorzystać leśne zbiory do przygotowania czegoś naprawdę smacznego? Przychodzimy z recepturą i znakomitym pomysłem. Przed Tobą zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi, która zachwyca smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Już teraz zapoznaj się z naszą recepturą i do dzieła!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów leśnych przysmaków. Do przygotowania naszej receptury będziesz potrzebować prawdziwków lub innych wybranych grzybów. Pycha! Wystarczy godzina, by zapiekanka z grzybami leśnymi zawitała w Twoim menu. Kiedy rozpoczynasz przygotowania?

Na jaką okazję?

Zapiekanka z grzybów leśnych sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Przygotuj całą blaszkę tej znakomitej potrawy i zbieraj pochwały od zadowolonych domowników. Danie sprawdzi się także na obiedzie dla gości. Z pewnością wszyscy docenią Twoje kulinarne umiejętności.

Czy wiesz, że?

Przepis na zapiekankę z grzybami leśnymi jest naprawdę prosty. To kilka kroków, które pozwolą Ci uzyskać najlepsze rezultaty w kuchni. Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry. Później przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dla urozmaicenia:

Niech zapiekanka z borowikami na stałe dołączy do Twojego menu. Jeżeli chcesz urozmaicić jej smak, to możesz dodać do receptury inny rodzaj sera. Na liście składników znajdziesz parmezan, jednak równie dobrze wypadnie klasyczny ser gouda. Po przygotowaniu przepisu koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu.