Zapiekanka z grzybami leśnymi - z prawdziwkami | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

50 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry.

Zapiekanka z leśnymi grzybami - Krok 1

Krok 2

Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, posyp pietruszką oraz startym parmezanem. Piecz około 45 minut w 180°C.

Zapiekanka z leśnymi grzybami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sos grzybowy Knorr z wodą i śmietaną. Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z leśnymi grzybami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z leśnymi grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z leśnymi grzybamiZapiekanka z leśnymi grzybami

Chcesz wykorzystać leśne zbiory do przygotowania czegoś naprawdę smacznego? Przychodzimy z recepturą i znakomitym pomysłem. Przed Tobą zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi, która zachwyca smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Już teraz zapoznaj się z naszą recepturą i do dzieła!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów leśnych przysmaków. Do przygotowania naszej receptury będziesz potrzebować prawdziwków lub innych wybranych grzybów. Pycha! Wystarczy godzina, by zapiekanka z grzybami leśnymi zawitała w Twoim menu. Kiedy rozpoczynasz przygotowania?

Na jaką okazję?

Zapiekanka z grzybów leśnych sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Przygotuj całą blaszkę tej znakomitej potrawy i zbieraj pochwały od zadowolonych domowników. Danie sprawdzi się także na obiedzie dla gości. Z pewnością wszyscy docenią Twoje kulinarne umiejętności.

Czy wiesz, że?

Przepis na zapiekankę z grzybami leśnymi jest naprawdę prosty. To kilka kroków, które pozwolą Ci uzyskać najlepsze rezultaty w kuchni. Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry. Później przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dla urozmaicenia:

Niech zapiekanka z borowikami na stałe dołączy do Twojego menu. Jeżeli chcesz urozmaicić jej smak, to możesz dodać do receptury inny rodzaj sera. Na liście składników znajdziesz parmezan, jednak równie dobrze wypadnie klasyczny ser gouda. Po przygotowaniu przepisu koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu.