Zapiekane ziemniaki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki z warzywami

Autor: Marzena Kulinarna Maniusia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

200 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 opakowania

1 szczypta

2 szczypty

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki myjmy i kroimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy marchewkę z groszkiem, szparagi, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, szpinak. Wlewamy olej i wsypujemy przyprawy.

Krok 2

Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy warzywa przez 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Krok 3

Gotowe ziemniaki z warzywami przekładamy do miseczek i posypujemy tartym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej