
Składniki
1 kilogram
10 sztuk
0.5 sztuki
0.5 sztuki
200 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
0.5 opakowania
1 szczypta
2 szczypty
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki myjmy i kroimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy marchewkę z groszkiem, szparagi, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, szpinak. Wlewamy olej i wsypujemy przyprawy.
Krok 2
Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy warzywa przez 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Krok 3
Gotowe ziemniaki z warzywami przekładamy do miseczek i posypujemy tartym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej