Zapiekane ziemniaki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki z warzywami

Autor: Marzena Kulinarna Maniusia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 sztuk

0.5 sztuki

0.5 sztuki

200 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 opakowania

1 szczypta

2 szczypty

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki myjmy i kroimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy marchewkę z groszkiem, szparagi, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą, szpinak. Wlewamy olej i wsypujemy przyprawy.

Krok 2

Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy warzywa przez 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Krok 3

Gotowe ziemniaki z warzywami przekładamy do miseczek i posypujemy tartym parmezanem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej