Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

568 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

5 sztuk

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój w cienkie plastry ziemniaki, następnie obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - Krok 1

Krok 2

Czosnek utrzyj z solą.

Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem. Ułóż w nim warstwami ziemniaki posypując każdą z nich pokruszonymi liśćmi laurowymi, tymiankiem i pieprzem.

Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - Krok 3

Krok 4

Połącz jogurt ze śmietaną, dopraw rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Knorr i czosnkiem.

Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - Krok 4

Krok 5

Polej potrawę i piecz 30 minut.

Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - Krok 5

Krok 6

Zapiekankę ziemniaczano – ziołową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczano – ziołowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej