Grillowane ziemniaki z oscypkiem i boczkiem z grilla | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

275 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 szklanki

300 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 kilogram

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i ostudź. Pomidora i ziemniaki pokrój w kostkę.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Białą cześć pora pokrój w cienkie paski i zeszklij na oliwie.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj pokrojoną szynkę i podsmaż razem.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj śmietanę i groszek. Dopraw.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż masę do niego, posyp startym oscypkiem i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z oscypkiemZapiekanka z oscypkiem

Oscypki znają wszyscy miłośnicy górskich klimatów. Jeśli należycie do tej grupy, z pewnością wielokrotnie jedliście sery owcze, podawane również w wersji grillowanej z żurawiną. Produkt ten ma jednak dużo szersze zastosowanie: idealnie komponuje się na przykład z warzywami. Zapiekanka z oscypkiem to połączenie wyrazistego smaku sera z ziemniakami, porem, groszkiem, pomidorem i szynką. Często spotykana jest również zapiekanka makaronowa z oscypkiem, która znalazła swoich miłośników w każdym zakątku kraju.

Dla kogo?

Zapiekankę z oscypkiem polecamy szczególnie zwolennikom tego górskiego przysmaku, którzy cenią jego wyrazisty smak.

Na jaką okazję?

Zapiekanki z oscypkiem sprawdzą się przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny oscypek przygotowywany jest z mleka owczego. Ser ma status Chronionej Nazwy Pochodzenia, która ściśle określa między innymi jego skład. Oscypek może być wyrabiany od maja do września, a sprzedawany jedynie do końca października.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem najlepiej smakuje na gorąco, serwowana wprost po wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcecie nieco zmienić estetykę potrawy, na talerzu ułóżcie kilka cienkich plasterków oscypka.