Zapiekanka z oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

125 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 szklanki

300 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 kilogram

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i ostudź. Pomidora i ziemniaki pokrój w kostkę.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Białą cześć pora pokrój w cienkie paski i zeszklij na oliwie.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj pokrojoną szynkę i podsmaż razem.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj śmietanę i groszek. Dopraw.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż masę do niego, posyp startym oscypkiem i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z oscypkiemZapiekanka z oscypkiem

Oscypki znają wszyscy miłośnicy górskich klimatów. Jeśli należycie do tej grupy, z pewnością wielokrotnie jedliście sery owcze, podawane również w wersji grillowanej z żurawiną. Produkt ten ma jednak dużo szersze zastosowanie: idealnie komponuje się na przykład z warzywami. Zapiekanka z oscypkiem to połączenie wyrazistego smaku sera z ziemniakami, porem, groszkiem, pomidorem i szynką. Często spotykana jest również zapiekanka makaronowa z oscypkiem, która znalazła swoich miłośników w każdym zakątku kraju.

Dla kogo?

Zapiekankę z oscypkiem polecamy szczególnie zwolennikom tego górskiego przysmaku, którzy cenią jego wyrazisty smak.

Na jaką okazję?

Zapiekanki z oscypkiem sprawdzą się przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny oscypek przygotowywany jest z mleka owczego. Ser ma status Chronionej Nazwy Pochodzenia, która ściśle określa między innymi jego skład. Oscypek może być wyrabiany od maja do września, a sprzedawany jedynie do końca października.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem najlepiej smakuje na gorąco, serwowana wprost po wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcecie nieco zmienić estetykę potrawy, na talerzu ułóżcie kilka cienkich plasterków oscypka.