Grillowane ziemniaki z oscypkiem i boczkiem z grilla | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 szklanki

300 gramów

1 łyżeczka

2 szczypty

1 szklanka

1 sztuka

1 kilogram

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj i ostudź. Pomidora i ziemniaki pokrój w kostkę.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Białą cześć pora pokrój w cienkie paski i zeszklij na oliwie.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj pokrojoną szynkę i podsmaż razem.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj śmietanę i groszek. Dopraw.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż masę do niego, posyp startym oscypkiem i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Zapiekanka z oscypkiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z oscypkiemZapiekanka z oscypkiem

Oscypki znają wszyscy miłośnicy górskich klimatów. Jeśli należycie do tej grupy, z pewnością wielokrotnie jedliście sery owcze, podawane również w wersji grillowanej z żurawiną. Produkt ten ma jednak dużo szersze zastosowanie: idealnie komponuje się na przykład z warzywami. Zapiekanka z oscypkiem to połączenie wyrazistego smaku sera z ziemniakami, porem, groszkiem, pomidorem i szynką. Często spotykana jest również zapiekanka makaronowa z oscypkiem, która znalazła swoich miłośników w każdym zakątku kraju.

Dla kogo?

Zapiekankę z oscypkiem polecamy szczególnie zwolennikom tego górskiego przysmaku, którzy cenią jego wyrazisty smak.

Na jaką okazję?

Zapiekanki z oscypkiem sprawdzą się przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny oscypek przygotowywany jest z mleka owczego. Ser ma status Chronionej Nazwy Pochodzenia, która ściśle określa między innymi jego skład. Oscypek może być wyrabiany od maja do września, a sprzedawany jedynie do końca października.

Dla urozmaicenia:

Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem najlepiej smakuje na gorąco, serwowana wprost po wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcecie nieco zmienić estetykę potrawy, na talerzu ułóżcie kilka cienkich plasterków oscypka.