
Składniki
500 gramów
2 szklanki
300 gramów
1 łyżeczka
2 szczypty
1 szklanka
1 sztuka
1 kilogram
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj i ostudź. Pomidora i ziemniaki pokrój w kostkę.

Krok 2
Białą cześć pora pokrój w cienkie paski i zeszklij na oliwie.

Krok 3
Następnie dodaj pokrojoną szynkę i podsmaż razem.

Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj śmietanę i groszek. Dopraw.

Krok 5
Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż masę do niego, posyp startym oscypkiem i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z oscypkiem
Oscypki znają wszyscy miłośnicy górskich klimatów. Jeśli należycie do tej grupy, z pewnością wielokrotnie jedliście sery owcze, podawane również w wersji grillowanej z żurawiną. Produkt ten ma jednak dużo szersze zastosowanie: idealnie komponuje się na przykład z warzywami. Zapiekanka z oscypkiem to połączenie wyrazistego smaku sera z ziemniakami, porem, groszkiem, pomidorem i szynką. Często spotykana jest również zapiekanka makaronowa z oscypkiem, która znalazła swoich miłośników w każdym zakątku kraju.
Dla kogo?
Zapiekankę z oscypkiem polecamy szczególnie zwolennikom tego górskiego przysmaku, którzy cenią jego wyrazisty smak.
Na jaką okazję?
Zapiekanki z oscypkiem sprawdzą się przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny oscypek przygotowywany jest z mleka owczego. Ser ma status Chronionej Nazwy Pochodzenia, która ściśle określa między innymi jego skład. Oscypek może być wyrabiany od maja do września, a sprzedawany jedynie do końca października.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem najlepiej smakuje na gorąco, serwowana wprost po wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcecie nieco zmienić estetykę potrawy, na talerzu ułóżcie kilka cienkich plasterków oscypka.