
Składniki
500 gramów
2 szklanki
300 gramów
1 łyżeczka
2 szczypty
1 szklanka
1 sztuka
1 kilogram
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj i ostudź. Pomidora i ziemniaki pokrój w kostkę.

Krok 2
Białą cześć pora pokrój w cienkie paski i zeszklij na oliwie.

Krok 3
Następnie dodaj pokrojoną szynkę i podsmaż razem.

Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj śmietanę i groszek. Dopraw.

Krok 5
Naczynie żaroodporne natłuść, przełóż masę do niego, posyp startym oscypkiem i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z oscypkiem
Oscypki znają wszyscy miłośnicy górskich klimatów. Jeśli należycie do tej grupy, z pewnością wielokrotnie jedliście sery owcze, podawane również w wersji grillowanej z żurawiną. Produkt ten ma jednak dużo szersze zastosowanie: idealnie komponuje się na przykład z warzywami. Zapiekanka z oscypkiem to połączenie wyrazistego smaku sera z ziemniakami, porem, groszkiem, pomidorem i szynką. Często spotykana jest również zapiekanka makaronowa z oscypkiem, która znalazła swoich miłośników w każdym zakątku kraju.
Dla kogo?
Zapiekankę z oscypkiem polecamy szczególnie zwolennikom tego górskiego przysmaku, którzy cenią jego wyrazisty smak.
Na jaką okazję?
Zapiekanki z oscypkiem sprawdzą się przede wszystkim jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Tradycyjny oscypek przygotowywany jest z mleka owczego. Ser ma status Chronionej Nazwy Pochodzenia, która ściśle określa między innymi jego skład. Oscypek może być wyrabiany od maja do września, a sprzedawany jedynie do końca października.
Dla urozmaicenia:
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem najlepiej smakuje na gorąco, serwowana wprost po wyjęciu z piekarnika. Jeśli chcecie nieco zmienić estetykę potrawy, na talerzu ułóżcie kilka cienkich plasterków oscypka.