Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Klasyczna zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

194

heart
820 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2840 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Zetrzyj ser na tarce.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, czosnek zetrzyj na tarce . Foremkę wyłóż pergaminem lub natłuść.

Krok 3

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z mlekiem, czosnkiem i ziemniakami. Ziemniaki przełóż do foremki, posyp z wierzchu serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 30 minut do piekarnika , po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a wierzchnia warstwa zrobi się rumiana.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki możesz dodatkowo doprawić posiekanym tymiankiem.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

4

Opinie o przepisie

  • Ziemniak

    Ziemniak , 09.02.2025

    Zapiekanka po 1 godzinie i 20 minutach wciąż niezrobiona (ziemniaki cały czas twarde, mam dość.)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agata

    Agata , 03.11.2024

    Co zrobić gdy po 50 minutach ziemniaki są wciąż twarde? Zwiększyć temperaturę? Trzymać ziemniaki dłużej w piekarniku?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zapiekanka ziemniaczanaKlasyczna zapiekanka ziemniaczana

Szukasz inspiracji na szybki wegetariański obiad? Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Przygotuj klasyczną zapiekankę ziemniaczaną z gęstym kremowym sosem. Ziemniaki pokrój w plastry dowolnej grubości – dobrym pomysłem będzie doprawienie ich startą gałką muszkatołową. Wybierz warzywa o średniej zawartości skrobi, czyli odmiany takie jak irga, irys, sante, orlik lub triada. Nie gotuj ich, zmiękną podczas pieczenia. Smak zapiekanki możesz bardzo łatwo urozmaicić, dobierając własne kompozycje składników i za każdym razem przyrządzając ją w inny sposób. Dobrze będą się z nią komponować pieczarki, kukurydza, brokuły i szpinak. To jednak tylko niektóre z możliwości. Przykryj zapiekankę folią aluminiową, błyszczącą stroną w dół, i włóż do piekarnika. Pod koniec pieczenia usuń ją i zapiekaj jeszcze chwilę, dzięki czemu wierzch potrawy będzie apetycznie zarumieniony. To szybkie danie wegetariańskie będzie dobrze komponowało się z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe.