Klasyczna zapiekanka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczna zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

163

741 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Zetrzyj ser na tarce.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, czosnek zetrzyj na tarce . Foremkę wyłóż pergaminem lub natłuść.

Krok 3

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z mlekiem, czosnkiem i ziemniakami. Ziemniaki przełóż do foremki, posyp z wierzchu serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 30 minut do piekarnika , po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a wierzchnia warstwa zrobi się rumiana.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki możesz dodatkowo doprawić posiekanym tymiankiem.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zapiekanka ziemniaczanaKlasyczna zapiekanka ziemniaczana

Szukasz inspiracji na szybki wegetariański obiad? Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Przygotuj klasyczną zapiekankę ziemniaczaną z gęstym kremowym sosem. Ziemniaki pokrój w plastry dowolnej grubości – dobrym pomysłem będzie doprawienie ich startą gałką muszkatołową. Wybierz warzywa o średniej zawartości skrobi, czyli odmiany takie jak irga, irys, sante, orlik lub triada. Nie gotuj ich, zmiękną podczas pieczenia. Smak zapiekanki możesz bardzo łatwo urozmaicić, dobierając własne kompozycje składników i za każdym razem przyrządzając ją w inny sposób. Dobrze będą się z nią komponować pieczarki, kukurydza, brokuły i szpinak. To jednak tylko niektóre z możliwości. Przykryj zapiekankę folią aluminiową, błyszczącą stroną w dół, i włóż do piekarnika. Pod koniec pieczenia usuń ją i zapiekaj jeszcze chwilę, dzięki czemu wierzch potrawy będzie apetycznie zarumieniony. To szybkie danie wegetariańskie będzie dobrze komponowało się z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe.