Klasyczna zapiekanka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl

Klasyczna zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

120

597 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Zetrzyj ser na tarce.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, czosnek zetrzyj na tarce . Foremkę wyłóż pergaminem lub natłuść.

Krok 3

Knorr Naturalnie smaczne wymieszaj z mlekiem, czosnkiem i ziemniakami. Ziemniaki przełóż do foremki, posyp z wierzchu serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw na 30 minut do piekarnika , po tym czasie usuń folię. Zapiekankę piecz jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a wierzchnia warstwa zrobi się rumiana.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki możesz dodatkowo doprawić posiekanym tymiankiem.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczna zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczna zapiekanka ziemniaczanaKlasyczna zapiekanka ziemniaczana

Szukasz inspiracji na szybki wegetariański obiad? Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Przygotuj klasyczną zapiekankę ziemniaczaną z gęstym kremowym sosem. Ziemniaki pokrój w plastry dowolnej grubości – dobrym pomysłem będzie doprawienie ich startą gałką muszkatołową. Wybierz warzywa o średniej zawartości skrobi, czyli odmiany takie jak irga, irys, sante, orlik lub triada. Nie gotuj ich, zmiękną podczas pieczenia. Smak zapiekanki możesz bardzo łatwo urozmaicić, dobierając własne kompozycje składników i za każdym razem przyrządzając ją w inny sposób. Dobrze będą się z nią komponować pieczarki, kukurydza, brokuły i szpinak. To jednak tylko niektóre z możliwości. Przykryj zapiekankę folią aluminiową, błyszczącą stroną w dół, i włóż do piekarnika. Pod koniec pieczenia usuń ją i zapiekaj jeszcze chwilę, dzięki czemu wierzch potrawy będzie apetycznie zarumieniony. To szybkie danie wegetariańskie będzie dobrze komponowało się z dodatkiem warzyw gotowanych na parze. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe.