Ogórki kiszone z Wawra przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórki kiszone z Wawra

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

50 gramów

5 sztuk

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki i przykrywki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste gumki zalej wrzątkiem( jeśli robisz ogórki w weckach).

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 1

Krok 2

Obierz czosnek i chrzan, umyj a następnie osusz liście i koper.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 2

Krok 3

Na dnie słoików umieść koper, ząbki czosnku, według uznania – im więcej tym lepiej, gorczycę, zwinięty liść chrzanu, liść porzeczki kawałek korzenia chrzanu około 3-5 cm. Słoik wypełnij ściśle ogórkami układając ogórki pionowo jeden przy drugim.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj około 2 litrów wody z solą, jak przestygnie ( ma być ciepła nie gorąca zalej nią ogórki). Zalewa musi idealnie pokryć ogórki – nie mogą wystawać ponad powierzchnie zalewy.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 4

Krok 5

Upewnij się że krawędź słoika i zakrętka jest sucha , słoiki dobrze zamknij ustaw dnem do góry. Po wystygnięciu ogórki przenieś do chłodnego ciemnego miejsca będą dobre po kilku tygodniach.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki kiszone z WawraOgórki kiszone z Wawra

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej spiżarni, a ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pyszne, chrupiące, intensywnie zielone, czekają w słoikach na swoją kolej. Ogórki kiszone z Wawra to obowiązkowy element tej jesieni!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kiszonek. Zatroszcz się o dawkę naturalnych prebiotyków!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Ogórki kiszone z Wawra smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo – w formie przekąski.

Czy wiesz, że?

Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, podczas której cukry są rozkładane na kwas mlekowy, mające właściwości konserwujące, a tym samym przedłużające datę ważności danego produktu.

Dla urozmaicenia:

Do kiszenia najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki.