Ogórki kiszone z Wawra – przepis babci pixel

Ogórki kiszone z Wawra

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

50 gramów

5 sztuk

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki i przykrywki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, aby były idealnie czyste. Gumki zalej wrzątkiem, jeśli robisz ogórki w weckach.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 1

Krok 2

Obierz czosnek i chrzan, umyj a następnie osusz liście i koper.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 2

Krok 3

Na dnie słoików do ogórków kiszonych z przepisu babci umieść koper, gorczycę, zwinięty liść chrzanu, liść porzeczki, kawałek korzenia chrzanu około 3-5 cm i ząbki czosnku, według uznania (im więcej, tym lepiej). Słoik wypełnij ściśle ogórkami układając ogórki pionowo jeden przy drugim.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 3

Krok 4

Ile soli dodać do ogórków kiszonych? W garnku zagotuj około 2 litrów wody z 50 gramami soli, jak przestygnie (ma być ciepła nie gorąca) zalej nią ogórki. Zalewa musi idealnie pokryć ogórki – nie mogą wystawać ponad powierzchnię zalewy.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 4

Krok 5

Upewnij się, że krawędź słoika i zakrętka są suche. Słoiki dobrze zamknij i ustaw dnem do góry. Po wystygnięciu ogórki kiszone z przepisu babci przenieś do chłodnego ciemnego miejsca, będą dobre po kilku tygodniach.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki kiszone z WawraOgórki kiszone z Wawra

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej spiżarni, a ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pyszne, chrupiące, intensywnie zielone, czekają w słoikach na swoją kolej. Przepis babci na ogórki kiszone z Wawra to obowiązkowy element tej jesieni!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kiszonek oraz tych, którzy cenią dobro płynące z natury.  Przepis babci na ogórki kiszone sprawi, że przygotowanie własnych przetworów okaże się banalnie proste.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Ogórki kiszone z Wawra smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo – w formie przekąski. Możesz przełożyć je do mniejszego pojemniczka i z powodzeniem zabrać do pracy.

Czy wiesz, że?

Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, podczas której cukry są rozkładane na kwas mlekowy, mający właściwości konserwujące, a tym samym przedłużający przydatność danego produktu.

Dla urozmaicenia:

Do kiszenia najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki, które łatwo ułożysz w słoiku.