Ogórki kiszone z Wawra przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ogórki kiszone z Wawra

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

64 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

50 gramów

5 sztuk

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki i przykrywki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut aby były idealnie czyste gumki zalej wrzątkiem( jeśli robisz ogórki w weckach).

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 1

Krok 2

Obierz czosnek i chrzan, umyj a następnie osusz liście i koper.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 2

Krok 3

Na dnie słoików umieść koper, ząbki czosnku, według uznania – im więcej tym lepiej, gorczycę, zwinięty liść chrzanu, liść porzeczki kawałek korzenia chrzanu około 3-5 cm. Słoik wypełnij ściśle ogórkami układając ogórki pionowo jeden przy drugim.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj około 2 litrów wody z solą, jak przestygnie ( ma być ciepła nie gorąca zalej nią ogórki). Zalewa musi idealnie pokryć ogórki – nie mogą wystawać ponad powierzchnie zalewy.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 4

Krok 5

Upewnij się że krawędź słoika i zakrętka jest sucha , słoiki dobrze zamknij ustaw dnem do góry. Po wystygnięciu ogórki przenieś do chłodnego ciemnego miejsca będą dobre po kilku tygodniach.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki kiszone z WawraOgórki kiszone z Wawra

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej spiżarni, a ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pyszne, chrupiące, intensywnie zielone, czekają w słoikach na swoją kolej. Ogórki kiszone z Wawra to obowiązkowy element tej jesieni!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kiszonek. Zatroszcz się o dawkę naturalnych prebiotyków!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Ogórki kiszone z Wawra smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo – w formie przekąski.

Czy wiesz, że?

Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, podczas której cukry są rozkładane na kwas mlekowy, mające właściwości konserwujące, a tym samym przedłużające datę ważności danego produktu.

Dla urozmaicenia:

Do kiszenia najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki.