
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
8 sztuk
50 gramów
5 sztuk
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słoiki i przykrywki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, aby były idealnie czyste. Gumki zalej wrzątkiem, jeśli robisz ogórki w weckach.

Krok 2
Obierz czosnek i chrzan, umyj a następnie osusz liście i koper.

Krok 3
Na dnie słoików do ogórków kiszonych z przepisu babci umieść koper, gorczycę, zwinięty liść chrzanu, liść porzeczki, kawałek korzenia chrzanu około 3-5 cm i ząbki czosnku, według uznania (im więcej, tym lepiej). Słoik wypełnij ściśle ogórkami układając ogórki pionowo jeden przy drugim.

Krok 4
Ile soli dodać do ogórków kiszonych? W garnku zagotuj około 2 litrów wody z 50 gramami soli, jak przestygnie (ma być ciepła nie gorąca) zalej nią ogórki. Zalewa musi idealnie pokryć ogórki – nie mogą wystawać ponad powierzchnię zalewy.

Krok 5
Upewnij się, że krawędź słoika i zakrętka są suche. Słoiki dobrze zamknij i ustaw dnem do góry. Po wystygnięciu ogórki kiszone z przepisu babci przenieś do chłodnego ciemnego miejsca, będą dobre po kilku tygodniach.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki kiszone z Wawra
Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej spiżarni, a ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pyszne, chrupiące, intensywnie zielone, czekają w słoikach na swoją kolej. Przepis babci na ogórki kiszone z Wawra to obowiązkowy element tej jesieni!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów kiszonek oraz tych, którzy cenią dobro płynące z natury. Przepis babci na ogórki kiszone sprawi, że przygotowanie własnych przetworów okaże się banalnie proste.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Ogórki kiszone z Wawra smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo – w formie przekąski. Możesz przełożyć je do mniejszego pojemniczka i z powodzeniem zabrać do pracy.
Czy wiesz, że?
Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, podczas której cukry są rozkładane na kwas mlekowy, mający właściwości konserwujące, a tym samym przedłużający przydatność danego produktu.
Dla urozmaicenia:
Do kiszenia najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki, które łatwo ułożysz w słoiku.