Ogórki kiszone z Wawra – przepis babci pixel

Ogórki kiszone z Wawra

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

8 sztuk

50 gramów

5 sztuk

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Słoiki i przykrywki umyj wygrzej w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut, aby były idealnie czyste. Gumki zalej wrzątkiem, jeśli robisz ogórki w weckach.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 1

Krok 2

Obierz czosnek i chrzan, umyj a następnie osusz liście i koper.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 2

Krok 3

Na dnie słoików do ogórków kiszonych z przepisu babci umieść koper, gorczycę, zwinięty liść chrzanu, liść porzeczki, kawałek korzenia chrzanu około 3-5 cm i ząbki czosnku, według uznania (im więcej, tym lepiej). Słoik wypełnij ściśle ogórkami układając ogórki pionowo jeden przy drugim.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 3

Krok 4

Ile soli dodać do ogórków kiszonych? W garnku zagotuj około 2 litrów wody z 50 gramami soli, jak przestygnie (ma być ciepła nie gorąca) zalej nią ogórki. Zalewa musi idealnie pokryć ogórki – nie mogą wystawać ponad powierzchnię zalewy.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 4

Krok 5

Upewnij się, że krawędź słoika i zakrętka są suche. Słoiki dobrze zamknij i ustaw dnem do góry. Po wystygnięciu ogórki kiszone z przepisu babci przenieś do chłodnego ciemnego miejsca, będą dobre po kilku tygodniach.

Ogórki kiszone z Wawra - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki kiszone z Wawra - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki kiszone z WawraOgórki kiszone z Wawra

Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku ogórków kiszonych. Można znaleźć je w niemal każdej spiżarni, a ich receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Pyszne, chrupiące, intensywnie zielone, czekają w słoikach na swoją kolej. Przepis babci na ogórki kiszone z Wawra to obowiązkowy element tej jesieni!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kiszonek oraz tych, którzy cenią dobro płynące z natury.  Przepis babci na ogórki kiszone sprawi, że przygotowanie własnych przetworów okaże się banalnie proste.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Ogórki kiszone z Wawra smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i solo – w formie przekąski. Możesz przełożyć je do mniejszego pojemniczka i z powodzeniem zabrać do pracy.

Czy wiesz, że?

Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, podczas której cukry są rozkładane na kwas mlekowy, mający właściwości konserwujące, a tym samym przedłużający przydatność danego produktu.

Dla urozmaicenia:

Do kiszenia najlepiej sprawdzą się małe, jędrne ogórki, które łatwo ułożysz w słoiku.