Kanapka z wegetariańskim pasztetem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka z wegetariańskim pasztetem

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

8 sztuk

100 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Soczewica powinna być bardzo miękka. Po ugotowaniu odsącz nadmiar bulionu.

Krok 2

Szalotki obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż będą szkliste. Dodaj majeranek Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Po tym czasie przełóż szalotkę wraz z soczewicą do naczynia i zmiksuj na puree.

Krok 4

Rzodkiewkę i ogórka umyj. Pokrój na plasterki. (ogórka wzdłuż). Bułeczki przekrój wzdłuż na pół, posmaruj pasztetem z soczewicy i połóż na wierzchu plasterki ogórka oraz rzodkiewki. Przykryj drugą częścią bułki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać piklowane warzywa, jak np. ogórki. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z wegetariańskim pasztetemKanapka z wegetariańskim pasztetem

Śniadanie czy szybka kolacja to najczęściej kanapki, przygotowane z wędliną oraz warzywami. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla tradycyjnych kanapek, spróbujcie wegetariańskiego pasztetu, który przypadnie do gustu również miłośnikom dań mięsnych. Soczewica połączona z szalotką, sosem sojowym oraz majerankiem to najprostszy przepis na wege pasztet, który świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami. Jesteśmy pewni, że kanapki w stylu wege staną się stałym elementem waszego codziennego menu.

Dla kogo?

Kanapki z wegetariańskim pasztetem to propozycja przede wszystkim dla zwolenników diety roślinnej. Przypadną także do gustu wielbicielom mięsa, szukającym urozmaicenia codziennych posiłków.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, kolację oraz jako przekąska! Kanapki z pasztetem wegetariańskim będą również świetną przystawką na domowej imprezie.

Czy wiesz, że?

Ziarna soczewicy stanowiły jeden z podstawowych składników potraw przygotowywanych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Najstarsze nasiona soczewicy, jakie znaleziono w wykopaliskach archeologicznych, datowane są na 9.100 rok p.n.e.

Dla urozmaicenia:

Z pasztetem wegetariańskim idealnie komponują się piklowane warzywa np. ogórki.