Kanapka z wegetariańskim pasztetem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka z wegetariańskim pasztetem

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

8 sztuk

100 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Soczewica powinna być bardzo miękka. Po ugotowaniu odsącz nadmiar bulionu.

Krok 2

Szalotki obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż będą szkliste. Dodaj majeranek Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Po tym czasie przełóż szalotkę wraz z soczewicą do naczynia i zmiksuj na puree.

Krok 4

Rzodkiewkę i ogórka umyj. Pokrój na plasterki. (ogórka wzdłuż). Bułeczki przekrój wzdłuż na pół, posmaruj pasztetem z soczewicy i połóż na wierzchu plasterki ogórka oraz rzodkiewki. Przykryj drugą częścią bułki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać piklowane warzywa, jak np. ogórki. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z wegetariańskim pasztetem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z wegetariańskim pasztetemKanapka z wegetariańskim pasztetem

Śniadanie czy szybka kolacja to najczęściej kanapki, przygotowane z wędliną oraz warzywami. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla tradycyjnych kanapek, spróbujcie wegetariańskiego pasztetu, który przypadnie do gustu również miłośnikom dań mięsnych. Soczewica połączona z szalotką, sosem sojowym oraz majerankiem to najprostszy przepis na wege pasztet, który świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami. Jesteśmy pewni, że kanapki w stylu wege staną się stałym elementem waszego codziennego menu.

Dla kogo?

Kanapki z wegetariańskim pasztetem to propozycja przede wszystkim dla zwolenników diety roślinnej. Przypadną także do gustu wielbicielom mięsa, szukającym urozmaicenia codziennych posiłków.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, kolację oraz jako przekąska! Kanapki z pasztetem wegetariańskim będą również świetną przystawką na domowej imprezie.

Czy wiesz, że?

Ziarna soczewicy stanowiły jeden z podstawowych składników potraw przygotowywanych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Najstarsze nasiona soczewicy, jakie znaleziono w wykopaliskach archeologicznych, datowane są na 9.100 rok p.n.e.

Dla urozmaicenia:

Z pasztetem wegetariańskim idealnie komponują się piklowane warzywa np. ogórki.