Kanapka z wegetariańskim pasztetem
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
127 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
8 sztuk
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Soczewica powinna być bardzo miękka. Po ugotowaniu odsącz nadmiar bulionu.
Krok 2
Szalotki obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż będą szkliste. Dodaj majeranek Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Po tym czasie przełóż szalotkę wraz z soczewicą do naczynia i zmiksuj na puree.
Krok 4
Rzodkiewkę i ogórka umyj. Pokrój na plasterki. (ogórka wzdłuż). Bułeczki przekrój wzdłuż na pół, posmaruj pasztetem z soczewicy i połóż na wierzchu plasterki ogórka oraz rzodkiewki. Przykryj drugą częścią bułki i podawaj.

Dobra rada:
Możesz również dodać piklowane warzywa, jak np. ogórki. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z wegetariańskim pasztetem
Śniadanie czy szybka kolacja to najczęściej kanapki, przygotowane z wędliną oraz warzywami. Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla tradycyjnych kanapek, spróbujcie wegetariańskiego pasztetu, który przypadnie do gustu również miłośnikom dań mięsnych. Soczewica połączona z szalotką, sosem sojowym oraz majerankiem to najprostszy przepis na wege pasztet, który świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami. Jesteśmy pewni, że kanapki w stylu wege staną się stałym elementem waszego codziennego menu.
Dla kogo?
Kanapki z wegetariańskim pasztetem to propozycja przede wszystkim dla zwolenników diety roślinnej. Przypadną także do gustu wielbicielom mięsa, szukającym urozmaicenia codziennych posiłków.
Na jaką okazję?
Na śniadanie, kolację oraz jako przekąska! Kanapki z pasztetem wegetariańskim będą również świetną przystawką na domowej imprezie.
Czy wiesz, że?
Ziarna soczewicy stanowiły jeden z podstawowych składników potraw przygotowywanych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Najstarsze nasiona soczewicy, jakie znaleziono w wykopaliskach archeologicznych, datowane są na 9.100 rok p.n.e.
Dla urozmaicenia:
Z pasztetem wegetariańskim idealnie komponują się piklowane warzywa np. ogórki.


































