Tarta z pietruszką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z pietruszką - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

składniki na spód tarty:

100 gramów

100 gramów

150 gramów

1 szczypta

składniki na farsz:

400 gramów

2 łyżki

4 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser, masło, mąkę i szczyptę soli połącz zagniatając w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło.

Krok 2

Formę na tartę posmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pergaminem, rozgrzej piekarnik do 180*C.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką i wyłóż nim formę na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem.

Krok 4

Pietruszkę i szalotkę obierz. Pietruszkę pokrój w talarki, a szalotkę przekrój na cztery części. Pietruszkę podsmaż na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie zeszklij szalotkę, dodaj miód i smaż warzywa aż miód się skarmelizuje sprawiając iż pietruszka i cebula nabierze złocistego koloru.

Krok 5

Warzywa rozłóż równomiernie na spodzie tarty, posyp orzechami włoskimi, rukolą i kawałkami sera koziego.

Krok 6

Rozetrzyj czosnek z odrobiną soli, połącz go, mieszając w misce, z jajkami, śmietaną i tymiankiem. Całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Masę wlej na tatrę, całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masę jajeczną dopraw szczyptą ostrej chili - możesz tez dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z pietruszką - VIDEOTarta z pietruszką - VIDEO

Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś stawiamy na smakowity korzeń. Choć natkę w kuchniach wykorzystujemy często, biały korzeń kojarzony jest głównie z sałatką jarzynową oraz włoszczyzną. Dzięki tarcie z pietruszką zmienimy perspektywę – na pewno będzie smacznie!

Dla kogo?

Miłośnicy kuchennych eksperymentów zaliczą przepis na tartę z pietruszką do grona swoich ulubionych receptur. Za sprawą koziego sera i orzechów włoskich potrawa trafi w gusta nawet wymagających smakoszy.

Na jaką okazję?

Swojska pietruszka z odpowiednimi dodatkami okaże się daniem niezwykle wykwintnym. Tartę z pietruszką śmiało możemy podać w czasie uroczystej kolacji, gdy zależy nam na zaimponowaniu gościom.

Czy wiesz, że?

Pietruszka była popularna już w czasach starożytnych. Cenili ją mieszkańcy Egiptu, a w późniejszym czasie także Grecy oraz Rzymianie.

Dla urozmaicenia:

Sos, którym polejemy tartę z pietruszką, będzie jeszcze bardziej wyrazisty, gdy dodamy do niego pikantną papryczkę chili.