Składniki
składniki na spód tarty:
100 gramów
100 gramów
150 gramów
1 szczypta
składniki na farsz:
400 gramów
2 łyżki
4 sztuki
100 gramów
100 gramów
200 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser, masło, mąkę i szczyptę soli połącz zagniatając w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło.
Krok 2
Formę na tartę posmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pergaminem, rozgrzej piekarnik do 180*C.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką i wyłóż nim formę na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Krok 4
Pietruszkę i szalotkę obierz. Pietruszkę pokrój w talarki, a szalotkę przekrój na cztery części. Pietruszkę podsmaż na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie zeszklij szalotkę, dodaj miód i smaż warzywa aż miód się skarmelizuje sprawiając iż pietruszka i cebula nabierze złocistego koloru.
Krok 5
Warzywa rozłóż równomiernie na spodzie tarty, posyp orzechami włoskimi, rukolą i kawałkami sera koziego.
Krok 6
Rozetrzyj czosnek z odrobiną soli, połącz go, mieszając w misce, z jajkami, śmietaną i tymiankiem. Całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Masę wlej na tatrę, całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.

Dobra rada:
Masę jajeczną dopraw szczyptą ostrej chili - możesz tez dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z pietruszką - VIDEO
Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś stawiamy na smakowity korzeń. Choć natkę w kuchniach wykorzystujemy często, biały korzeń kojarzony jest głównie z sałatką jarzynową oraz włoszczyzną. Dzięki tarcie z pietruszką zmienimy perspektywę – na pewno będzie smacznie!
Dla kogo?
Miłośnicy kuchennych eksperymentów zaliczą przepis na tartę z pietruszką do grona swoich ulubionych receptur. Za sprawą koziego sera i orzechów włoskich potrawa trafi w gusta nawet wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Swojska pietruszka z odpowiednimi dodatkami okaże się daniem niezwykle wykwintnym. Tartę z pietruszką śmiało możemy podać w czasie uroczystej kolacji, gdy zależy nam na zaimponowaniu gościom.
Czy wiesz, że?
Pietruszka była popularna już w czasach starożytnych. Cenili ją mieszkańcy Egiptu, a w późniejszym czasie także Grecy oraz Rzymianie.
Dla urozmaicenia:
Sos, którym polejemy tartę z pietruszką, będzie jeszcze bardziej wyrazisty, gdy dodamy do niego pikantną papryczkę chili.