Tarta z pietruszką video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z pietruszką - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na spód tarty:

100 gramów

100 gramów

150 gramów

1 szczypta

składniki na farsz:

400 gramów

2 łyżki

4 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser, masło, mąkę i szczyptę soli połącz zagniatając w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło.

Krok 2

Formę na tartę posmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pergaminem, rozgrzej piekarnik do 180*C.

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką i wyłóż nim formę na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem.

Krok 4

Pietruszkę i szalotkę obierz. Pietruszkę pokrój w talarki, a szalotkę przekrój na cztery części. Pietruszkę podsmaż na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie zeszklij szalotkę, dodaj miód i smaż warzywa aż miód się skarmelizuje sprawiając iż pietruszka i cebula nabierze złocistego koloru.

Krok 5

Warzywa rozłóż równomiernie na spodzie tarty, posyp orzechami włoskimi, rukolą i kawałkami sera koziego.

Krok 6

Rozetrzyj czosnek z odrobiną soli, połącz go, mieszając w misce, z jajkami, śmietaną i tymiankiem. Całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Masę wlej na tatrę, całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masę jajeczną dopraw szczyptą ostrej chili - możesz tez dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z pietruszką - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z pietruszką - VIDEOTarta z pietruszką - VIDEO

Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś stawiamy na smakowity korzeń. Choć natkę w kuchniach wykorzystujemy często, biały korzeń kojarzony jest głównie z sałatką jarzynową oraz włoszczyzną. Dzięki tarcie z pietruszką zmienimy perspektywę – na pewno będzie smacznie!

Dla kogo?

Miłośnicy kuchennych eksperymentów zaliczą przepis na tartę z pietruszką do grona swoich ulubionych receptur. Za sprawą koziego sera i orzechów włoskich potrawa trafi w gusta nawet wymagających smakoszy.

Na jaką okazję?

Swojska pietruszka z odpowiednimi dodatkami okaże się daniem niezwykle wykwintnym. Tartę z pietruszką śmiało możemy podać w czasie uroczystej kolacji, gdy zależy nam na zaimponowaniu gościom.

Czy wiesz, że?

Pietruszka była popularna już w czasach starożytnych. Cenili ją mieszkańcy Egiptu, a w późniejszym czasie także Grecy oraz Rzymianie.

Dla urozmaicenia:

Sos, którym polejemy tartę z pietruszką, będzie jeszcze bardziej wyrazisty, gdy dodamy do niego pikantną papryczkę chili.