Składniki
składniki na spód tarty:
100 gramów
100 gramów
150 gramów
1 szczypta
składniki na farsz:
400 gramów
2 łyżki
4 sztuki
100 gramów
100 gramów
200 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser, masło, mąkę i szczyptę soli połącz zagniatając w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło.
Krok 2
Formę na tartę posmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pergaminem, rozgrzej piekarnik do 180*C.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką i wyłóż nim formę na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Krok 4
Pietruszkę i szalotkę obierz. Pietruszkę pokrój w talarki, a szalotkę przekrój na cztery części. Pietruszkę podsmaż na teflonowej patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie zeszklij szalotkę, dodaj miód i smaż warzywa aż miód się skarmelizuje sprawiając iż pietruszka i cebula nabierze złocistego koloru.
Krok 5
Warzywa rozłóż równomiernie na spodzie tarty, posyp orzechami włoskimi, rukolą i kawałkami sera koziego.
Krok 6
Rozetrzyj czosnek z odrobiną soli, połącz go, mieszając w misce, z jajkami, śmietaną i tymiankiem. Całość dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Masę wlej na tatrę, całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.
Dobra rada:
Masę jajeczną dopraw szczyptą ostrej chili - możesz tez dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z pietruszką - VIDEO
Jabłko, gruszka czy pietruszka? Dziś stawiamy na smakowity korzeń. Choć natkę w kuchniach wykorzystujemy często, biały korzeń kojarzony jest głównie z sałatką jarzynową oraz włoszczyzną. Dzięki tarcie z pietruszką zmienimy perspektywę – na pewno będzie smacznie!
Dla kogo?
Miłośnicy kuchennych eksperymentów zaliczą przepis na tartę z pietruszką do grona swoich ulubionych receptur. Za sprawą koziego sera i orzechów włoskich potrawa trafi w gusta nawet wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Swojska pietruszka z odpowiednimi dodatkami okaże się daniem niezwykle wykwintnym. Tartę z pietruszką śmiało możemy podać w czasie uroczystej kolacji, gdy zależy nam na zaimponowaniu gościom.
Czy wiesz, że?
Pietruszka była popularna już w czasach starożytnych. Cenili ją mieszkańcy Egiptu, a w późniejszym czasie także Grecy oraz Rzymianie.
Dla urozmaicenia:
Sos, którym polejemy tartę z pietruszką, będzie jeszcze bardziej wyrazisty, gdy dodamy do niego pikantną papryczkę chili.