Egzotyczna tarta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Egzotyczna tarta

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

15 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

ciasto:

200 gramów

30 gramów

2 gramy

80 gramów

120 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, mąkę i sól i szybko wymieszaj, aby uformować ciasto. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 175 C. Posyp blat roboczy mąką i rozwałkuj ciasto na okrąg o grubości 5 mm, i 5-6 cm większe od formy. Użyj okrągłej formy do pieczenia o wymiarach 18 cm x 5 cm.

Krok 3

Wypełnij formę okrągłym papierem. Delikatnie przełóż ciasto do formy do pieczenia, dokładnie wypełnij nim ścianki naczynia i i przytnij równomiernie przy krawędziach. Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij papier do pieczenia i piecz przez kolejne 5 minut na złoty kolor. Pozwól skórce ciasta ostygnąć.

Krok 4

Napełnij ciasto do połowy lodami waniliowymi i włóż całość do zamrażarki na co najmniej 30-60 minut. Wyjmij ciasto z zamrażarki i dodaj dodatkowo krem ​​do ciasta. Całość udekoruj owocami i kilkoma gałkami lodów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Egzotyczna tarta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Egzotyczna tartaEgzotyczna tarta

Tarta, wywodząca się z kuchni francuskiej, to jeden z najpopularniejszych deserów, znanych na całym świecie. Z pełną odpowiedzialnością można powiedzieć, że ilu cukierników, tyle pomysłów na tartę. Można ją dowolnie kreować, dodając różnorodne kremy, owoce czy inne składniki. Jeśli macie ochotę przygotować oryginalny, pyszny i egzotyczny deser – skorzystajcie z naszego przepisu na tartę z orientalnymi owocami, kremem i lodami waniliowymi. Brzmi pysznie? I taka też jest tarta egzotyczna. Mimo że jej obowiązkowym składnikiem są lody waniliowe, tarta egzotyczna nie jest przeznaczona jedynie na okres letni. Świetnie sprawdzi się również zimą! Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i oddać się kuchennym aktywnościom. Smacznego!

Dla kogo? Egzotyczna tarta z kremem, lodami waniliowymi i owocami trafi w gust każdego zwolennika domowych, oryginalnych deserów.

Na jaką okazję? Zdecydowanie na każdą! Tarta egzotyczna może być porcją domowych słodkości, jak i królową deserowego stołu podczas wyjątkowych okazji i świąt. Nie zapominajcie o przepisie na tartę egzotyczną, kiedy przygotowujecie przyjęcie dla znajomych czy rodziny.

Czy wiesz, że? Istnieją trzy metody pieczenia tart. Pierwszą z nich jest włożenie do piekarnika surowego ciasta od razu z gotowym farszem. Druga przewiduje najpierw upieczenie spodu, a dopiero później wypełnienie go dowolnymi składnikami. Trzecia natomiast łączy w sobie obie wcześniej wspomniane metody, ponieważ dodatki umieszcza się na cieście pod koniec jego pieczenia.

Dla urozmaicenia: Nie zapomnij o owocowej dekoracji tarty egzotycznej. Możesz wykorzystać owoce sezonowe, które dobierz kolorystycznie tak, aby stworzyły ciekawy, plastyczny kontrast.