Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
140 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

beza pavlova:

180 gramów

265 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

dekoracja:

10 sztuk

8 sztuk

8 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 125 C. Ubij białka mikserem ręcznym lub mikserem kuchennym, aż uformują się na sztywno. Powoli mieszając dodaj cukier i mieszaj dalej przez kilka minut, aż beza będzie lekko błyszcząca.

Krok 2

Dodaj ocet przy równoczesnym mieszaniu na niskich obrotach. Na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, uformuj bezę (średnica około 18 cm). Za pomocą małego pędzelka dodaj trochę barwnika spożywczego po bokach bezy.

Krok 3

Wykorzystaj łyżkę do zrobienia dekoracyjnych linii po obwodzie bezy, kierując się od dołu do góry. Piecz przez co najmniej 1,5 - 2 godziny, aż beza Pavlova będzie sucha.

Krok 4

Połóż bezę na talerzu. Dodaj gałki lodów waniliowych na środku bezy. Udekoruj bezę owocami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’OrBeza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or

Sernik, makowiec, szarlotka, drożdżowiec to najpopularniejsze ciasta, jakie spotykamy na polskich stołach. Serwowane są nie tylko z okazji świąt czy ważnych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, wykorzystajcie nasz przepisna bezę Pavlova z owocami i lodami waniliowymi. Zapewne wielu z was stwierdzi, że jest to receptura, z którą poradzą sobie jedynie wytrawni cukiernicy. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka podstawowych składników, które połączone ze sobą w odpowiedniej kolejności, pozwolą przygotować pyszne ciasto bezę Pavlova z lodami. Spróbujcie. Będzie naprawdę smacznie i zaskakująco!

Dla kogo? Beza Pavlova to propozycja dla każdego, kto lubi oryginalne domowe desery. Ciasto posmakuje także tym z was, dla których duże znaczenie mają owocowe, wyraziste smaki.

Na jaką okazję? Przede wszystkim na wyjątkowe okazje! Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi świetnie sprawdzi się jako deser podczas przyjęcia – urodzinowego, imieninowego czy też rocznicowego. Ciasto doskonale wpisuje się także w menu świąteczne.

Czy wiesz, że? Beza Pavlova jest ciastem pochodzącym z Australii. Uważa się, że deser został po raz pierwszy przygotowany w miejscowości Perth, gdzie gościła rosyjska tancerka Anna Pawłowa.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji bezy Pavlova z lodami waniliowymi możecie wykorzystać dowolne, ulubione owoce. Najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe, o nieco kwaśnym smaku, które świetnie połączą się ze słodyczą bezy.