Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or
NOWY PRZEPIS
łatwe
50 osób zapisało

Składniki
beza pavlova:
180 gramów
265 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
dekoracja:
10 sztuk
8 sztuk
8 sztuk
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 125 C. Ubij białka mikserem ręcznym lub mikserem kuchennym, aż uformują się na sztywno. Powoli mieszając dodaj cukier i mieszaj dalej przez kilka minut, aż beza będzie lekko błyszcząca.
Krok 2
Dodaj ocet przy równoczesnym mieszaniu na niskich obrotach. Na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, uformuj bezę (średnica około 18 cm). Za pomocą małego pędzelka dodaj trochę barwnika spożywczego po bokach bezy.
Krok 3
Wykorzystaj łyżkę do zrobienia dekoracyjnych linii po obwodzie bezy, kierując się od dołu do góry. Piecz przez co najmniej 1,5 - 2 godziny, aż beza Pavlova będzie sucha.
Krok 4
Połóż bezę na talerzu. Dodaj gałki lodów waniliowych na środku bezy. Udekoruj bezę owocami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi Carte D’Or
Sernik, makowiec, szarlotka, drożdżowiec to najpopularniejsze ciasta, jakie spotykamy na polskich stołach. Serwowane są nie tylko z okazji świąt czy ważnych uroczystości, ale także na co dzień. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, wykorzystajcie nasz przepisna bezę Pavlova z owocami i lodami waniliowymi. Zapewne wielu z was stwierdzi, że jest to receptura, z którą poradzą sobie jedynie wytrawni cukiernicy. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka podstawowych składników, które połączone ze sobą w odpowiedniej kolejności, pozwolą przygotować pyszne ciasto bezę Pavlova z lodami. Spróbujcie. Będzie naprawdę smacznie i zaskakująco!
Dla kogo? Beza Pavlova to propozycja dla każdego, kto lubi oryginalne domowe desery. Ciasto posmakuje także tym z was, dla których duże znaczenie mają owocowe, wyraziste smaki.
Na jaką okazję? Przede wszystkim na wyjątkowe okazje! Beza Pavlova z owocami i lodami waniliowymi świetnie sprawdzi się jako deser podczas przyjęcia – urodzinowego, imieninowego czy też rocznicowego. Ciasto doskonale wpisuje się także w menu świąteczne.
Czy wiesz, że? Beza Pavlova jest ciastem pochodzącym z Australii. Uważa się, że deser został po raz pierwszy przygotowany w miejscowości Perth, gdzie gościła rosyjska tancerka Anna Pawłowa.
Dla urozmaicenia: Do dekoracji bezy Pavlova z lodami waniliowymi możecie wykorzystać dowolne, ulubione owoce. Najlepiej sprawdzą się owoce sezonowe, o nieco kwaśnym smaku, które świetnie połączą się ze słodyczą bezy.