Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
10 gramów
30 mililitrów
30 gramów
1 gram
20 gramów
80 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żółtka, ekstrakt waniliowy i cukier ubij na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Do masy z żółtek stopniowo dodawaj ubite białka delikatnie mieszając, aby masa była puszysta.
Krok 3
Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Dodaj 4 łyżki masy na patelnię, zachowując odstępy między nimi. Pozostałe ciasto rozłóż równomiernie na każdą z porcji.
Krok 4
Przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 5-7 minut na małym ogniu. Delikatnie obróć placki i smaż pod przykrywką przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
Krok 5
Wyłóż po 2 porcje na talerz i udekoruj malinami. Nałóż lody na wierzch naleśników i skrop deser syropem klonowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami
Puszyste naleśniki z lodami i owocami to klasyczne danie kuchni polskiej, które idealnie nadaje się jako przekąska, danie główne lub deser. W tym wypadku do tradycyjnego przepisu dodaje się lody czekoladowe oraz maliny, co sprawia, że danie nabiera wyjątkowego charakteru.
Dla kogo?
Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami to doskonała propozycja dla miłośników deserów, lubiących połączenia klasycznych smaków z nutką świeżości owoców.
Na jaką okazję?
Przepis na naleśniki z lodami to wspaniały pomysł na deser w ciepłe letnie dni lub na spotkanie w gronie znajomych. Można je także podać na rodzinnym przyjęciu lub jako element menu w czasie imprezy. To także doskonały wybór na kolację z rodziną czy romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Aby uzyskać puszyste naleśniki, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim należy dobrze wymieszać składniki, a następnie pozostawić ciasto do odpoczynku na kilkanaście minut. Ważne jest także dobre rozgrzanie patelni i posmarowanie jej masłem lub olejem przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika.
Dla urozmaicenia:
Puszyste naleśniki z lodami i owocami to przepyszne danie, ale aby je jeszcze bardziej urozmaicić, można dodać inne owoce lub polewę czekoladową. Można także podać je z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Inne opcje to także zmiana rodzaju lodów – na przykład zamiast czekoladowych można użyć lodów waniliowych lub truskawkowych. Możliwości jest wiele, więc warto eksperymentować i cieszyć się pysznym smakiem naleśników z lodami, Baileys i owocami.