Puszyste naleśniki – przepis z lodami i malinami | Przepisy.pl pixel

Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

10 gramów

30 mililitrów

30 gramów

1 gram

20 gramów

80 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka, ekstrakt waniliowy i cukier ubij na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko, mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Do masy z żółtek stopniowo dodawaj ubite białka delikatnie mieszając, aby masa była puszysta.

Krok 3

Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Dodaj 4 łyżki masy na patelnię, zachowując odstępy między nimi. Pozostałe ciasto rozłóż równomiernie na każdą z porcji.

Krok 4

Przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 5-7 minut na małym ogniu. Delikatnie obróć placki i smaż pod przykrywką przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

Krok 5

Wyłóż po 2 porcje na talerz i udekoruj malinami. Nałóż lody na wierzch naleśników i skrop deser syropem klonowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinamiPuszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami

Puszyste naleśniki z lodami i owocami to klasyczne danie kuchni polskiej, które idealnie nadaje się jako przekąska, danie główne lub deser. W tym wypadku do tradycyjnego przepisu dodaje się lody czekoladowe oraz maliny, co sprawia, że danie nabiera wyjątkowego charakteru.

Dla kogo?

Puszyste naleśniki z lodami czekoladowymi i malinami to doskonała propozycja dla miłośników deserów, lubiących połączenia klasycznych smaków z nutką świeżości owoców.

Na jaką okazję?

Przepis na naleśniki z lodami to wspaniały pomysł na deser w ciepłe letnie dni lub na spotkanie w gronie znajomych. Można je także podać na rodzinnym przyjęciu lub jako element menu w czasie imprezy. To także doskonały wybór na kolację z rodziną czy romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Aby uzyskać puszyste naleśniki, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Przede wszystkim należy dobrze wymieszać składniki, a następnie pozostawić ciasto do odpoczynku na kilkanaście minut. Ważne jest także dobre rozgrzanie patelni i posmarowanie jej masłem lub olejem przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika.

Dla urozmaicenia:

Puszyste naleśniki z lodami i owocami to przepyszne danie, ale aby je jeszcze bardziej urozmaicić, można dodać inne owoce lub polewę czekoladową. Można także podać je z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Inne opcje to także zmiana rodzaju lodów – na przykład zamiast czekoladowych można użyć lodów waniliowych lub truskawkowych. Możliwości jest wiele, więc warto eksperymentować i cieszyć się pysznym smakiem naleśników z lodami, Baileys i owocami.