Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or
NOWY PRZEPIS
łatwe
46 osób zapisało

Składniki
4 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie mieszamy.
Krok 2
Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz olej. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Krok 3
Ciasto przekładamy do dużego kubka. Pieczemy w mikrofalówce na największej mocy ok 2 min.
Krok 4
Podajemy z gałką lodów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or
O połączeniu gorącego ciasta z lodami słyszał chyba każdy, bo jednym ze sztandarowych polskich deserów jest szarlotka serwowana na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jeśli szukacie alternatywy dla tego popularnego domowego deseru, wykorzystajcie nasz przepis na ciasto z mikrofalówki, przygotowywane w kubku. Czy jest to deser wymagający mistrzowskich umiejętności kulinarnych? Zdecydowanie nie! Wystarczy kilka podstawowych składników, które trzeba ze sobą połączyć. Tak przygotowaną masę wstawiamy do mikrofalówki, ustawiając ją na największą moc. Nie zapomnijcie oczywiście o lodach, które są nieodłącznym towarzyszem naszego ciasta. Zapewniamy, że z ciastem z mikrofali będzie szybko, pysznie i bardzo łatwo!
Dla kogo?
Ciasto z mikrofalówki jest pomysłem dla każdego, kto lubi domowe słodycze, ale nie ma czasu na ich przygotowywanie. Deser pokochają także ci z was, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.
Na jaką okazję?
Ciasto w kubku z lodami sprawdzi się przede wszystkim na co dzień. Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki świecą pustkami? Wykorzystaj nasz przepis na ciastko z mikrofali, a bez trudu przygotujesz deser, który zachwyci każdego!
Czy wiesz, że?
Lody są deserem, który najwcześniej, bo już 3 tysiące lat temu, znany był Chińczykom. Na naszym kontynencie pojawiły się dopiero w X wieku. Były to najczęściej sorbety. Natomiast lody, jakie znamy dziś, zostały stworzone przez architekta i kucharza Bernardo Buontalentiego.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z mikrofali z lodami można udekorować świeżymi liśćmi mięty, które stworzą nie tylko piękną dekorację, ale także wzbogacą i podkreślą smak lodów.