Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or
NOWY PRZEPIS
łatwe
136 osób zapisało

Składniki
4 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie ciastka w kubku zacznij od wsypania do miski suchych składników, czyli 4 łyżek mąki, 3 łyżek kakao, 4 łyżek cukru, ćwierci łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypty soli. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Następnie wbij do miski jedno jajko. Dolej do niej także 3 łyżki mleka oraz łyżkę oleju. Wymieszaj dokładnie całość, aby wszystkie składniki połączyły się w gęstą, jednolitą masę.

Krok 3
Przełóż kakaową masę do dużego kubka – możesz pomóc w tym sobie silikonową łopatką lub łyżką. Ustaw kuchenkę mikrofalową na najwyższą moc i wstaw do środka kubek z ciastem. Piecz je przez około 2 minuty. Uważaj przy wyjmowaniu naczynia, może być bardzo gorące!

Krok 4
Ciasto w kubku z mikrofali podawaj z gałką lodów waniliowych na wierzchu. Smacznego!


Dobra rada:
Do ciastka z mikrofali pasują wszystkie smaki lodów, które mają w składzie mleko, jogurt lub śmietankę. Zamiast waniliowych wolisz zabajone, a może kawowe? Śmiało, wypróbuj je!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or
O połączeniu gorącego ciasta z lodami słyszał chyba każdy, bo jednym ze sztandarowych polskich deserów jest szarlotka serwowana na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jeśli szukacie alternatywy dla tego popularnego domowego deseru, wykorzystajcie nasz przepis na ciasto z mikrofalówki, przygotowywane w kubku. Czy ciasto z mikrofali w kubku jest deserem wymagającym mistrzowskich umiejętności kulinarnych? Zdecydowanie nie! Wystarczy kilka podstawowych składników, które trzeba ze sobą połączyć. Tak przygotowaną masę wstawiamy do mikrofalówki, ustawiając ją na największą moc. Nie zapomnijcie oczywiście o lodach, które są nieodłącznym towarzyszem naszego ciasta. Zapewniamy, że z ciastem z mikrofali będzie szybko, pysznie i bardzo łatwo!
Dla kogo?
Ciasto z mikrofalówki jest pomysłem dla każdego, kto lubi domowe słodycze, ale nie ma czasu na ich przygotowywanie. Ciasto z kubka z mikrofali pokochają także ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.
Na jaką okazję?
Ciasto w kubku z lodami sprawdzi się przede wszystkim na co dzień. Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki świecą pustkami? Wykorzystaj nasz przepis na ciastko z mikrofali, a bez trudu przygotujesz deser, który zachwyci każdego! Ci, których poczęstujesz ciastkiem w kubku z pewnością będą chcieli poznać jego recepturę. Mogą się zdziwić, jak proste jest w przygotowaniu!
Czy wiesz, że?
Lody są deserem, który najwcześniej, bo już 3 tysiące lat temu, znany był Chińczykom. Na naszym kontynencie pojawiły się dopiero w X wieku. Były to najczęściej sorbety. Natomiast lody, jakie znamy dziś, zostały stworzone przez architekta i kucharza Bernardo Buontalentiego.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z mikrofali z lodami można udekorować świeżymi liśćmi mięty. Nie tylko stworzą one piękną dekorację, ale także wzbogacą i podkreślą smak lodów, które dodasz do ciasta w kubku z mikrofali.


































