Ciasto w kubku z mikrofali - przepis: czekoladowe | Przepisy.pl pixel

Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciastka w kubku zacznij od wsypania do miski suchych składników, czyli 4 łyżek mąki, 3 łyżek kakao, 4 łyżek cukru, ćwierci łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypty soli. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - Krok 1

Krok 2

Następnie wbij do miski jedno jajko. Dolej do niej także 3 łyżki mleka oraz łyżkę oleju. Wymieszaj dokładnie całość, aby wszystkie składniki połączyły się w gęstą, jednolitą masę.

Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - Krok 2

Krok 3

Przełóż kakaową masę do dużego kubka – możesz pomóc w tym sobie silikonową łopatką lub łyżką. Ustaw kuchenkę mikrofalową na najwyższą moc i wstaw do środka kubek z ciastem. Piecz je przez około 2 minuty. Uważaj przy wyjmowaniu naczynia, może być bardzo gorące!

Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - Krok 3

Krok 4

Ciasto w kubku z mikrofali podawaj z gałką lodów waniliowych na wierzchu. Smacznego!

Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciastka z mikrofali pasują wszystkie smaki lodów, które mają w składzie mleko, jogurt lub śmietankę. Zamiast waniliowych wolisz zabajone, a może kawowe? Śmiało, wypróbuj je!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'OrCiasto w kubku z mikrofali podawane z lodami Carte d'Or

O połączeniu gorącego ciasta z lodami słyszał chyba każdy, bo jednym ze sztandarowych polskich deserów jest szarlotka serwowana na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jeśli szukacie alternatywy dla tego popularnego domowego deseru, wykorzystajcie nasz przepis na ciasto z mikrofalówki, przygotowywane w kubku. Czy ciasto z mikrofali w kubku jest deserem wymagającym mistrzowskich umiejętności kulinarnych? Zdecydowanie nie! Wystarczy kilka podstawowych składników, które trzeba ze sobą połączyć. Tak przygotowaną masę wstawiamy do mikrofalówki, ustawiając ją na największą moc. Nie zapomnijcie oczywiście o lodach, które są nieodłącznym towarzyszem naszego ciasta. Zapewniamy, że z ciastem z mikrofali będzie szybko, pysznie i bardzo łatwo!

Dla kogo?

Ciasto z mikrofalówki jest pomysłem dla każdego, kto lubi domowe słodycze, ale nie ma czasu na ich przygotowywanie. Ciasto z kubka z mikrofali pokochają także ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.

Na jaką okazję?

Ciasto w kubku z lodami sprawdzi się przede wszystkim na co dzień. Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki świecą pustkami? Wykorzystaj nasz przepis na ciastko z mikrofali, a bez trudu przygotujesz deser, który zachwyci każdego! Ci, których poczęstujesz ciastkiem w kubku z pewnością będą chcieli poznać jego recepturę. Mogą się zdziwić, jak proste jest w przygotowaniu!

Czy wiesz, że?

Lody są deserem, który najwcześniej, bo już 3 tysiące lat temu, znany był Chińczykom. Na naszym kontynencie pojawiły się dopiero w X wieku. Były to najczęściej sorbety. Natomiast lody, jakie znamy dziś, zostały stworzone przez architekta i kucharza Bernardo Buontalentiego.

Dla urozmaicenia:

Ciasto z mikrofali z lodami można udekorować świeżymi liśćmi mięty. Nie tylko stworzą one piękną dekorację, ale także wzbogacą i podkreślą smak lodów, które dodasz do ciasta w kubku z mikrofali.