Jak rozwałkować ciasto na pizzę? Co zrobić, gdy nie chce się rozciągnąć?
Wałkowania ciasta na pizzę najlepiej uczyć się od doświadczonych szefów kuchni. Wyjaśniamy, jak rozwałkować ciasto na pizzę, żeby miało równomierną grubość, a pizza ładnie wyrosła.
Wałkowanie ciasta do pizzy
Właściwy sposób rozwałkowywania ciasta na pizzę gwarantuje, że placek będzie miał odpowiednią sztywność, a po rozłożeniu składników jego wysokość będzie w każdym miejscu taka sama. Podstawowy sposób wałkowania ciasta na pizzę zakłada użycie wałka, np. takiego na rączce. Najlepszy będzie wałek silikonowy, bo dobrej jakości silikon nie klei się do masy. Przed wałkowaniem ciasto warto lekko schłodzić, jednak nie powinno być ono bardzo zimne. Grubość ciasta na pizzę ustalamy w zależności od indywidualnych upodobań, ale pamiętajcie, że zbyt mocno rozwałkowane ciasto nie będzie odpowiednio wyrastało i spód pozostanie cienki.
Jak rozciągnąć ciasto na pizzę, jeśli nie chce się rozwałkować?
Co zrobić, jeśli ciasto na pizzę nie chce się rozwałkować? W takim przypadku należy sprawdzić, czy nie jest za zimne – ciasto powinno mieć temperaturę pokojową lub lekko niższą. Jeśli masa jest odpowiednio elastyczna, ale przykleja się do wałka i zrywa, można spróbować rozciągania ciasta w dłoniach. Ciasto na pizzę należy tym celu podnieść i w powietrzu delikatnie rozciągać we wszystkich kierunkach lub spróbować rozciągania na płasko. Stolnicę lub blat pod rozciąganym ciastem trzeba posypać mąką, żeby masa nie kleiła się do powierzchni.
Koniecznie sprawdźcie to ciasto na pizzę – jest bardzo proste, a przepis zawiera instrukcję wideo.
Komentarze (0)