Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

614 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

80 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.2 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżki

wierzch:

150 gramów

70 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem: mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, żółtko i cukier puder. Gdy składniki się połączą, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.

Krok 2

Prostokątną formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno brytfanki. Na cieście rozsmaruj dżem.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Masę kokosową wyłóż na dżem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 6

Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Podawaj z bitą śmietaną i sorbetem Carte d’Or o smaku czarnej porzeczki.

3

Opinie o przepisie

  • Edyta Olszewska

    Edyta Olszewska , 09.06.2016

    Genialne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Trzebuniak

    Katarzyna Trzebuniak , 25.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewka Pączko

    Ewka Pączko , 25.04.2016

    Katarzyna Trzebuniak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej