Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
696 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

80 gramów

100 gramów

1 łyżka

0.2 łyżeczki

1 sztuka

3 łyżki

wierzch:

150 gramów

70 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem: mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, żółtko i cukier puder. Gdy składniki się połączą, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.

Krok 2

Prostokątną formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno brytfanki. Na cieście rozsmaruj dżem.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Masę kokosową wyłóż na dżem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 6

Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Podawaj z bitą śmietaną i sorbetem Carte d'Or o smaku czarnej porzeczki.

3

Opinie o przepisie

  • Edyta Olszewska

    Edyta Olszewska , 09.06.2016

    Genialne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Trzebuniak

    Katarzyna Trzebuniak , 25.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewka Pączko

    Ewka Pączko , 25.04.2016

    Katarzyna Trzebuniak

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej