Ciasto kokosowe z sorbetem Carte d’Or Czarna Porzeczka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

578 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód ciasta:

3 łyżki

0.2 łyżeczki

100 gramów

70 gramów

1 sztuka

wierzch:

150 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mikserem: mąkę z proszkiem do pieczenia, Kasię, żółtko i cukier puder. Gdy składniki się połączą, wyłóż je na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.

Krok 2

Prostokątną formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim dno brytfanki. Na cieście rozsmaruj dżem.

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.

Krok 4

Masę kokosową wyłóż na dżem. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 5

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Krok 6

Gotowe ciasto pokrój na kawałki. Podawaj z bitą śmietaną i sorbetem Carte d’Or o smaku czarnej porzeczki.

3

Opinie o przepisie

  • Edyta Olszewska

    Edyta Olszewska

    Genialne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Trzebuniak

    Katarzyna Trzebuniak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewka Pączko

    Ewka Pączko

    Katarzyna Trzebuniak

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej