
Składniki
300 gramów
słony karmel:
2 łyżki
2 łyżki
0.5 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukier zalewamy wodą na patelni i wolno podgrzewamy – NIE MIESZAMY.
Krok 2
Kiedy cała woda wyparuje, a karmel zbrązowieje, dodajemy masło i delikatnie mieszamy.
Krok 3
Karmel wylewamy na papier do pieczenia i nim wystygnie posypujemy jego powierzchnię szczyptą soli (musimy to zrobić nim wystygnie by sól dostała się do środka).
Krok 4
Kiedy karmel wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki (według uznania) i dodajemy do lodów Carte D'or z wanilią z Madagaskaru. Serwujemy w pucharku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe z solonym karmelem
Smak słodkich lodów świetnie przełamie dodatek solonego karmelu. Przygotuj jego standardową wersję: cukier zalej wodą na patelni, pamiętając o tym, by płynu nie mieszać. Po wyparowaniu wody i nabraniu przez karmel brązowej barwy, dodaj do niego tłuszcz i całość starannie, choć delikatnie przemieszaj. Tak przygotowany wylej na papier do pieczenia i posyp go niewielką ilością soli. Ważne jest, aby wykonać to przed procesem zastygania – dzięki temu sól wniknie do wnętrza karmelu. Kiedy dodatek do lodów nabierze spójnej konsystencji, podziel go na mniejsze części i posyp nim gałki lodów waniliowych. Zimny deser z tego przepisu możesz dodatkowo udekorować listkiem świeżej mięty lub podawać w waflowych miseczkach. Serwuj solo lub jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Dobrze skomponuje się np. z sernikiem wiedeńskim, intensywnie czekoladowym ciastem czy szarlotką podawaną na ciepło. Sprawdź nasz prosty przepis na lody waniliowe z solonym karmelem – idealne nie tylko na lato. Życzymy smacznego.