Lody waniliowe z solonym karmelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

273 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

słony karmel:

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier zalewamy wodą na patelni i wolno podgrzewamy – NIE MIESZAMY.

Krok 2

Kiedy cała woda wyparuje, a karmel zbrązowieje, dodajemy masło i delikatnie mieszamy.

Krok 3

Karmel wylewamy na papier do pieczenia i nim wystygnie posypujemy jego powierzchnię szczyptą soli (musimy to zrobić nim wystygnie by sól dostała się do środka).

Krok 4

Kiedy karmel wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki (według uznania) i dodajemy do lodów Carte D’or z wanilią z Madagaskaru. Serwujemy w pucharku.

8

Opinie o przepisie

  • Ewcia Ewcia

    Ewcia Ewcia

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek  Gruza

    Tomek Gruza

    dobre to?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jagoda Konert

    Jagoda Konert

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Barys

    Karolina Barys

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek

    Kiedy będzie lato?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z solonym karmelemLody waniliowe z solonym karmelem

Smak słodkich lodów świetnie przełamie dodatek solonego karmelu. Przygotuj jego standardową wersję: cukier zalej wodą na patelni, pamiętając o tym, by płynu nie mieszać. Po wyparowaniu wody i nabraniu przez karmel brązowej barwy, dodaj do niego tłuszcz i całość starannie, choć delikatnie przemieszaj. Tak przygotowany wylej na papier do pieczenia i posyp go niewielką ilością soli. Ważne jest, aby wykonać to przed procesem zastygania – dzięki temu sól wniknie do wnętrza karmelu. Kiedy dodatek do lodów nabierze spójnej konsystencji, podziel go na mniejsze części i posyp nim gałki lodów waniliowych. Zimny deser z tego przepisu możesz dodatkowo udekorować listkiem świeżej mięty lub podawać w waflowych miseczkach. Serwuj solo lub jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Dobrze skomponuje się np. z sernikiem wiedeńskim, intensywnie czekoladowym ciastem czy szarlotką podawaną na ciepło. Sprawdź nasz prosty przepis na lody waniliowe z solonym karmelem – idealne nie tylko na lato. Życzymy smacznego.