Lody waniliowe z solonym karmelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe z solonym karmelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

421 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

słony karmel:

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier zalewamy wodą na patelni i wolno podgrzewamy – NIE MIESZAMY.

Krok 2

Kiedy cała woda wyparuje, a karmel zbrązowieje, dodajemy masło i delikatnie mieszamy.

Krok 3

Karmel wylewamy na papier do pieczenia i nim wystygnie posypujemy jego powierzchnię szczyptą soli (musimy to zrobić nim wystygnie by sól dostała się do środka).

Krok 4

Kiedy karmel wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki (według uznania) i dodajemy do lodów Carte D’or z wanilią z Madagaskaru. Serwujemy w pucharku.

11

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    Tak! Mój mąż za taką wersją szaleje, a ja ciągle się z niego śmieje! Bo mógłby je jeść prawie bez przerwy, a ciuszki nie mają zbyt dużej rezerwy ;D Natomiast ma On w swej wersji dużo racji, gdy dokłada jeszcze trochę pistacji!!! Na PLUS dla smaku i tekstury no i oczywiście dla ...FIGURY :D Polecamy!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 16.06.2021

    TAK. Słony karmel do tych nieoczywistych, wydawałoby się dziwnych, połączeń zaliczamy. Dodając ciut papryczki chili do czekolady podobny efekt zdziwienia uzyskamy. A ja przychodzę z nową dla lodów waniliowych modyfikacją, która, mam nadzieję, będzie i dla Was smakową rewelacją :-) . SOS PIETRUSZKOWY ze zmiksowanej natki pietruszki, soku z cytryny / limonki, ciut jogurtu naturalnego i szczypty miodu proponuję. Oryginalny wygląd i smak rodzince i znajomym zaserwuję, a może efekt „wow” spowoduję…? Nawet nazwę dla tego lodowego deseru stworzyłam: „Lody Shrekowe” - tak je oznaczyłam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Cudowny przepis świetne smaków przełamanie, szykuje się pyszne świętowanie. Ja do solonego karmelu jeszcze serka mascarpone i solonych orzechów ziemnych dam i pyszny deser na stole mam. Całość będzie świetnie się komponowała, a ja z przyjemnością będę lody z takim dodatkiem zajadała. Tak niewiele potrzeba, by deser idealny przygotować, a z pewnością będzie wszystkim bardzo smakować. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewcia Ewcia

    Ewcia Ewcia , 15.06.2019

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek  Gruza

    Tomek Gruza , 29.08.2017

    dobre to?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jagoda Konert

    Jagoda Konert , 27.08.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Barys

    Karolina Barys , 20.02.2017

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Kiedy będzie lato?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska , 10.10.2016

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska , 10.10.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z solonym karmelemLody waniliowe z solonym karmelem

Smak słodkich lodów świetnie przełamie dodatek solonego karmelu. Przygotuj jego standardową wersję: cukier zalej wodą na patelni, pamiętając o tym, by płynu nie mieszać. Po wyparowaniu wody i nabraniu przez karmel brązowej barwy, dodaj do niego tłuszcz i całość starannie, choć delikatnie przemieszaj. Tak przygotowany wylej na papier do pieczenia i posyp go niewielką ilością soli. Ważne jest, aby wykonać to przed procesem zastygania – dzięki temu sól wniknie do wnętrza karmelu. Kiedy dodatek do lodów nabierze spójnej konsystencji, podziel go na mniejsze części i posyp nim gałki lodów waniliowych. Zimny deser z tego przepisu możesz dodatkowo udekorować listkiem świeżej mięty lub podawać w waflowych miseczkach. Serwuj solo lub jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Dobrze skomponuje się np. z sernikiem wiedeńskim, intensywnie czekoladowym ciastem czy szarlotką podawaną na ciepło. Sprawdź nasz prosty przepis na lody waniliowe z solonym karmelem – idealne nie tylko na lato. Życzymy smacznego.