Lody waniliowe z solonym karmelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe z solonym karmelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

375 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

słony karmel:

2 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier zalewamy wodą na patelni i wolno podgrzewamy – NIE MIESZAMY.

Krok 2

Kiedy cała woda wyparuje, a karmel zbrązowieje, dodajemy masło i delikatnie mieszamy.

Krok 3

Karmel wylewamy na papier do pieczenia i nim wystygnie posypujemy jego powierzchnię szczyptą soli (musimy to zrobić nim wystygnie by sól dostała się do środka).

Krok 4

Kiedy karmel wystygnie łamiemy go na mniejsze kawałki (według uznania) i dodajemy do lodów Carte D’or z wanilią z Madagaskaru. Serwujemy w pucharku.

8

Opinie o przepisie

  • Ewcia Ewcia

    Ewcia Ewcia , 15.06.2019

    Bardzo smaczne. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek  Gruza

    Tomek Gruza , 29.08.2017

    dobre to?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jagoda Konert

    Jagoda Konert , 27.08.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Barys

    Karolina Barys , 20.02.2017

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 09.12.2016

    Kiedy będzie lato?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska , 10.10.2016

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Chodakowska

    Justyna Chodakowska , 10.10.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe z solonym karmelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z solonym karmelemLody waniliowe z solonym karmelem

Smak słodkich lodów świetnie przełamie dodatek solonego karmelu. Przygotuj jego standardową wersję: cukier zalej wodą na patelni, pamiętając o tym, by płynu nie mieszać. Po wyparowaniu wody i nabraniu przez karmel brązowej barwy, dodaj do niego tłuszcz i całość starannie, choć delikatnie przemieszaj. Tak przygotowany wylej na papier do pieczenia i posyp go niewielką ilością soli. Ważne jest, aby wykonać to przed procesem zastygania – dzięki temu sól wniknie do wnętrza karmelu. Kiedy dodatek do lodów nabierze spójnej konsystencji, podziel go na mniejsze części i posyp nim gałki lodów waniliowych. Zimny deser z tego przepisu możesz dodatkowo udekorować listkiem świeżej mięty lub podawać w waflowych miseczkach. Serwuj solo lub jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Dobrze skomponuje się np. z sernikiem wiedeńskim, intensywnie czekoladowym ciastem czy szarlotką podawaną na ciepło. Sprawdź nasz prosty przepis na lody waniliowe z solonym karmelem – idealne nie tylko na lato. Życzymy smacznego.