Lody waniliowe z espresso

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

414 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parzymy 2 szoty espresso.

Krok 2

Do szklanek wkładamy po 2 gałki lodów waniliowych, a następnie zalewamy świeżo zaparzonym espresso.

8

Opinie o przepisie

  • Aniela Hadyk

    Aniela Hadyk, 11.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Horodyska

    Elżbieta Horodyska, 16.01.2017

    świetne pomysly, dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Horodyska

    Elżbieta Horodyska, 16.01.2017

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pes

    Ewa Pes, 16.01.2017

    pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pacholska

    Małgorzata Pacholska, 29.07.2016

    Idę robić :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mycha Branceto

    Mycha Branceto, 25.07.2016

    ANETO!!! Ja jestem w pracy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 07.07.2016

    Anna Krawczyk być może któryś z tych przepisów na lodowe desery Cię zainteresuje. https://www.przepisy.pl/magazyn/pucharek-pelen-smaku/proste-lodowe-desery-rozkosz-smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Krawczyk

    Anna Krawczyk, 07.07.2016

    głupszego przepisu nie znałam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z espressoLody waniliowe z espresso

Lody waniliowe wykorzystasz do przygotowania wielu deserów. Świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z gorącą szarlotką na kruchym cieście. Wypróbuj podania ich z espresso. Przygotuj mocny kawowy napar, który nada im smaku, a potem w szklankach umieść po dwie gałki, zalewając całość świeżo zaparzonym, wyrazistym espresso. To wyjątkowo prosty, aczkolwiek efektowny sposób na podanie lodów. Gotowy deser możesz dowolnie ozdobić. Sprawdzą się np. wiórki czekolady o wysokiej zawartości kakao. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego. Tabliczkę czekolady dobrze schłodź w lodówce. Dzięki temu łatwiej zetrzesz ją na grubych oczkach tarki. Dobrym pomysłem będzie również posiekanie czekolady w mikserze. Zadbaj wtedy o to, by proces kruszenia czekolady trwał jak najkrócej – dzięki temu zniwelujesz ryzyko jej roztopienia się. Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć również białej lub ich miksu. W roli posypki sprawdzą się również wiórki kokosowe lub gotowe posypki cukiernicze. Sprawdź nasz przepis na lody waniliowe z espresso. Smacznego.