
Składniki
300 gramów
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Parzymy 2 szoty espresso.
Krok 2
Do szklanek wkładamy po 2 gałki lodów waniliowych, a następnie zalewamy świeżo zaparzonym espresso.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody waniliowe z espresso
Lody waniliowe wykorzystasz do przygotowania wielu deserów. Świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z gorącą szarlotką na kruchym cieście. Wypróbuj podania ich z espresso. Przygotuj mocny kawowy napar, który nada im smaku, a potem w szklankach umieść po dwie gałki, zalewając całość świeżo zaparzonym, wyrazistym espresso. To wyjątkowo prosty, aczkolwiek efektowny sposób na podanie lodów. Gotowy deser możesz dowolnie ozdobić. Sprawdzą się np. wiórki czekolady o wysokiej zawartości kakao. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego. Tabliczkę czekolady dobrze schłodź w lodówce. Dzięki temu łatwiej zetrzesz ją na grubych oczkach tarki. Dobrym pomysłem będzie również posiekanie czekolady w mikserze. Zadbaj wtedy o to, by proces kruszenia czekolady trwał jak najkrócej – dzięki temu zniwelujesz ryzyko jej roztopienia się. Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć również białej lub ich miksu. W roli posypki sprawdzą się również wiórki kokosowe lub gotowe posypki cukiernicze. Sprawdź nasz przepis na lody waniliowe z espresso. Smacznego.



































