Lody waniliowe z espresso przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody waniliowe z espresso

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
462 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

399 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parzymy 2 szoty espresso.

Krok 2

Do szklanek wkładamy po 2 gałki lodów waniliowych, a następnie zalewamy świeżo zaparzonym espresso.

8

Opinie o przepisie

  • Aniela Hadyk

    Aniela Hadyk , 11.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Horodyska

    Elżbieta Horodyska , 16.01.2017

    świetne pomysly, dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Horodyska

    Elżbieta Horodyska , 16.01.2017

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pes

    Ewa Pes , 16.01.2017

    pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pacholska

    Małgorzata Pacholska , 29.07.2016

    Idę robić :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mycha Branceto

    Mycha Branceto , 25.07.2016

    ANETO!!! Ja jestem w pracy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 07.07.2016

    Anna Krawczyk być może któryś z tych przepisów na lodowe desery Cię zainteresuje. https://www.przepisy.pl/magazyn/pucharek-pelen-smaku/proste-lodowe-desery-rozkosz-smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Krawczyk

    Anna Krawczyk , 07.07.2016

    głupszego przepisu nie znałam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody waniliowe z espresso - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z espressoLody waniliowe z espresso

Lody waniliowe wykorzystasz do przygotowania wielu deserów. Świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z gorącą szarlotką na kruchym cieście. Wypróbuj podania ich z espresso. Przygotuj mocny kawowy napar, który nada im smaku, a potem w szklankach umieść po dwie gałki, zalewając całość świeżo zaparzonym, wyrazistym espresso. To wyjątkowo prosty, aczkolwiek efektowny sposób na podanie lodów. Gotowy deser możesz dowolnie ozdobić. Sprawdzą się np. wiórki czekolady o wysokiej zawartości kakao. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego. Tabliczkę czekolady dobrze schłodź w lodówce. Dzięki temu łatwiej zetrzesz ją na grubych oczkach tarki. Dobrym pomysłem będzie również posiekanie czekolady w mikserze. Zadbaj wtedy o to, by proces kruszenia czekolady trwał jak najkrócej – dzięki temu zniwelujesz ryzyko jej roztopienia się. Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć również białej lub ich miksu. W roli posypki sprawdzą się również wiórki kokosowe lub gotowe posypki cukiernicze. Sprawdź nasz przepis na lody waniliowe z espresso. Smacznego.