Lody waniliowe z espresso

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

407 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 mililitrów

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parzymy 2 szoty espresso.

Krok 2

Do szklanek wkładamy po 2 gałki lodów waniliowych, a następnie zalewamy świeżo zaparzonym espresso.

8

Opinie o przepisie

  • Aniela Hadyk

    Aniela Hadyk

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Horodyska

    Elżbieta Horodyska

    świetne pomysly, dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Horodyska

    Elżbieta Horodyska

    pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pes

    Ewa Pes

    pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pacholska

    Małgorzata Pacholska

    Idę robić :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mycha Branceto

    Mycha Branceto

    ANETO!!! Ja jestem w pracy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Anna Krawczyk być może któryś z tych przepisów na lodowe desery Cię zainteresuje. https://www.przepisy.pl/magazyn/pucharek-pelen-smaku/proste-lodowe-desery-rozkosz-smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Krawczyk

    Anna Krawczyk

    głupszego przepisu nie znałam

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody waniliowe z espressoLody waniliowe z espresso

Lody waniliowe wykorzystasz do przygotowania wielu deserów. Świetnie sprawdzą się nie tylko w połączeniu z gorącą szarlotką na kruchym cieście. Wypróbuj podania ich z espresso. Przygotuj mocny kawowy napar, który nada im smaku, a potem w szklankach umieść po dwie gałki, zalewając całość świeżo zaparzonym, wyrazistym espresso. To wyjątkowo prosty, aczkolwiek efektowny sposób na podanie lodów. Gotowy deser możesz dowolnie ozdobić. Sprawdzą się np. wiórki czekolady o wysokiej zawartości kakao. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego. Tabliczkę czekolady dobrze schłodź w lodówce. Dzięki temu łatwiej zetrzesz ją na grubych oczkach tarki. Dobrym pomysłem będzie również posiekanie czekolady w mikserze. Zadbaj wtedy o to, by proces kruszenia czekolady trwał jak najkrócej – dzięki temu zniwelujesz ryzyko jej roztopienia się. Zamiast gorzkiej czekolady możesz użyć również białej lub ich miksu. W roli posypki sprawdzą się również wiórki kokosowe lub gotowe posypki cukiernicze. Sprawdź nasz przepis na lody waniliowe z espresso. Smacznego.