Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi | Przepisy.pl pixel

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 łyżek

6 sztuk

100 gramów

50 gramów

30 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku powoli podgrzej śmietankę.

Krok 2

W drugim garnku zagotuj cukier, miód i wodę do momentu aż powstanie karmel o złotym kolorze. Zdejmij garnek z ognia.

Krok 3

Powoli dodawaj śmietankę do karmelizowanego cukru i mieszaj. Dodaj ziarenka laski wanilii do sosu i delikatnie gotuj ponownie przez kilka minut. Sos przetrzyj przez gęste sito i odstaw.

Krok 4

Użyj grilla lub patelni grillowej do grillowania brzoskwiń. Posmaruj brzoskwinie odrobiną oleju przed umieszczeniem ich na gorącym grillu. Skrop brzoskwinie odrobiną sosu karmelowego.

Krok 5

Nałóż lody na brzoskwinie i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosemGrillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi i miodowo-karmelowym sosem to pyszny i lekki deser, który składa się z grillowanych kawałków brzoskwiń podawanych na gorąco, z mrożonymi lodami waniliowymi i słodkim sosem z miodu i karmelu.

Dla kogo?

Grillowane brzoskwinie to deser dla wszystkich osób kochających smak słodkich owoców i kremowych lodów. Jest to idealna propozycja dla miłośników lekkich deserów, którzy chcą spróbować czegoś nowego i oryginalnego, jednocześnie wprowadzając do swojego jadłospisu trochę owoców.

Na jaką okazję?

Grillowane brzoskwinie z lodami są idealnym dodatkiem do letnich przyjęć na świeżym powietrzu, grillów lub romantycznych kolacji. Można je również przygotować na urodziny, imieniny lub po prostu na przyjemne wieczory z ulubionym serialem, dzięki czemu czas ten zamieni się w relaksujący, a zarazem bardzo przyjemny seans.

Czy wiesz, że?

Przepis na grillowanie brzoskwiń jest bardzo prosty. Wystarczy przekroić brzoskwinie na pół i usunąć pestki. Następnie grillujemy je na gorącym grillu przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Można dodać do nich odrobinę masła, aby nadać im jeszcze więcej smaku.

Dla urozmaicenia:

Aby urozmaicić deser z grillowanymi brzoskwiniami, możecie dodać do niego kruszone ciasteczka lub posypać orzechami. Możecie również zastąpić lody waniliowe innym smakiem, takim jak czekolada lub truskawka. Warto również spróbować innych rodzajów owoców, takich jak mango czy ananas, aby nadać deserowi jeszcze więcej smaku i kolorów.