Desery w pucharkach - proste, z galaretką - przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na desery w pucharkach

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - desery w pucharkachdesery w pucharkach

Desery w pucharkach to klasyczne słodkości podawane po głównym daniu, obiedzie czy uroczystej kolacji. To kremy, galaretki, ciasteczka lub fantazyjne kompozycje wielu składników. Jeśli masz ochotę przygotować tego typu słodką przekąskę, zainspiruj się naszymi przepisami. W wersji eleganckiej wybierz desery w pucharkach z mascarpone i owocami, takie jak mus kawowy z truskawkami, w którym wspaniale uzupełniają się różne smaki. Doskonale prezentuje się także mus kajmakowy z karmelizowanym bananem, ozdobiony dodatkowo kulką lodów czekoladowych. Same lody to często główny składnik deserów w pucharkach, np. serwowane z bitą śmietaną i owocami. Możesz podać je jednak bardziej oryginalnie. Czekoladowe ganache, czyli gładki krem z lodami truskawkowymi, to z jednej strony klasyczne połączenie smaków, z drugiej ciekawy sposób na podanie lodów. Z dodatkiem świeżych owoców będzie godnym polecenia deserem na lato – wypróbuj koniecznie. Wielką zaletą tego typu słodkich przekąsek jest krótki czas ich przygotowania. Desery w pucharkach na szybko i desery w pucharkach na zimno to przede wszystkim lody, bezy i mieszanki na bazie herbatników. Są wybornymi deserami w pucharkach na lato, zwłaszcza w połączeniu z owocami. Smacznego.