Przepisy na desery w pucharkach
56 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
desery w pucharkach
Desery w pucharkach to klasyczne słodkości podawane po głównym daniu, obiedzie czy uroczystej kolacji. To kremy, galaretki, ciasteczka lub fantazyjne kompozycje wielu składników. Jeśli masz ochotę przygotować tego typu słodką przekąskę, zainspiruj się naszymi przepisami. W wersji eleganckiej wybierz desery w pucharkach z mascarpone i owocami, takie jak mus kawowy z truskawkami, w którym wspaniale uzupełniają się różne smaki. Doskonale prezentuje się także mus kajmakowy z karmelizowanym bananem, ozdobiony dodatkowo kulką lodów czekoladowych. Same lody to często główny składnik deserów w pucharkach, np. serwowane z bitą śmietaną i owocami. Możesz podać je jednak bardziej oryginalnie. Czekoladowe ganache, czyli gładki krem z lodami truskawkowymi, to z jednej strony klasyczne połączenie smaków, z drugiej ciekawy sposób na podanie lodów. Z dodatkiem świeżych owoców będzie godnym polecenia deserem na lato – wypróbuj koniecznie. Wielką zaletą tego typu słodkich przekąsek jest krótki czas ich przygotowania. Desery w pucharkach na szybko i desery w pucharkach na zimno to przede wszystkim lody, bezy i mieszanki na bazie herbatników. Są wybornymi deserami w pucharkach na lato, zwłaszcza w połączeniu z owocami. Smacznego.