Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy
średnie
63 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 litr
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
125 mililitrów
2 łyżeczki
0.25 łyżeczki
420 gramów
syrop z hibiskusa:
120 gramów
125 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować syrop z hibiskusa, cukier i 500 ml wody gotować w rondlu przez 5 minut. Dodać kwiaty hibiskusa, zdjąć z ognia. Odczekać, aż powstanie napar, odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Odsączyć przed podaniem.
Krok 2
Aby przygotować pudding ryżowy, ryż z wodą gotować na średnim lub dużym ogniu do momentu wchłonięcia przez ryż większości wody.
Krok 3
Do ryżu dodać mleko, cukier, sól, przekrojoną laskę wanilii, gotować na małym ogniu przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 łyżkami wody, razem ze śmietanką dodać do ryżu, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 1-2 minuty, aż masa lekko zgęstnieje.
Krok 5
Zdjąć z ognia, usunąć wanilię, dodać wodę pomarańczową, wymieszać.
Krok 6
Pudding ryżowy rozdzielić do 6 pucharków. Może być spożywany na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno, po schłodzeniu. Przed podaniem każdą porcję deseru oprószyć cynamonem, serwować z kulką lodów i syropem z hibiskusa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Carte d'Or Yoghurt Forest Fruit
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy
Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy to ciekawy sposób na przygotowanie deseru. Jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny – doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i podczas uroczystej kolacji. Jego sekret tkwi w wyrazistym syropie, który wykonasz na bazie m.in. wody oraz suszonych kwiatów hibiskusa. Przygotowanie tego deseru rozpocznij od ugotowania ryżu. Następnie dodaj do niego mleko oraz przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i gotuj całość przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu mieszając (pamiętaj o tym, aby pod koniec gotowania dodać do ryżu mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą oraz śmietanką). Z otrzymanej w ten sposób masy, wyjmij wanilię, dodaj wodę pomarańczową i wymieszaj. Gotowy pudding oprósz cynamonem lub gałką muszkatołową i podawaj razem z gałką lodów jogurtowo-owocowych oraz syropem z hibiskusa. Przygotuj proponowany przez nas pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy na najbliższą okazję – przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Do dzieła!
























