Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

69 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 litr

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

125 mililitrów

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

420 gramów

syrop z hibiskusa:

120 gramów

125 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować syrop z hibiskusa, cukier i 500 ml wody gotować w rondlu przez 5 minut. Dodać kwiaty hibiskusa, zdjąć z ognia. Odczekać, aż powstanie napar, odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Odsączyć przed podaniem.

Krok 2

Aby przygotować pudding ryżowy, ryż z wodą gotować na średnim lub dużym ogniu do momentu wchłonięcia przez ryż większości wody.

Krok 3

Do ryżu dodać mleko, cukier, sól, przekrojoną laskę wanilii, gotować na małym ogniu przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 łyżkami wody, razem ze śmietanką dodać do ryżu, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 1-2 minuty, aż masa lekko zgęstnieje.

Krok 5

Zdjąć z ognia, usunąć wanilię, dodać wodę pomarańczową, wymieszać.

Krok 6

Pudding ryżowy rozdzielić do 6 pucharków. Może być spożywany na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno, po schłodzeniu. Przed podaniem każdą porcję deseru oprószyć cynamonem, serwować z kulką lodów i syropem z hibiskusa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczyPudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy

Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy to ciekawy sposób na przygotowanie deseru. Jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny – doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i podczas uroczystej kolacji. Jego sekret tkwi w wyrazistym syropie, który wykonasz na bazie m.in. wody oraz suszonych kwiatów hibiskusa. Przygotowanie tego deseru rozpocznij od ugotowania ryżu. Następnie dodaj do niego mleko oraz przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i gotuj całość przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu mieszając (pamiętaj o tym, aby pod koniec gotowania dodać do ryżu mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą oraz śmietanką). Z otrzymanej w ten sposób masy, wyjmij wanilię, dodaj wodę pomarańczową i wymieszaj. Gotowy pudding oprósz cynamonem lub gałką muszkatołową i podawaj razem z gałką lodów jogurtowo-owocowych oraz syropem z hibiskusa. Przygotuj proponowany przez nas pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy na najbliższą okazję – przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Do dzieła!