Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy
średnie
63 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 litr
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
125 mililitrów
2 łyżeczki
0.25 łyżeczki
420 gramów
syrop z hibiskusa:
120 gramów
125 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować syrop z hibiskusa, cukier i 500 ml wody gotować w rondlu przez 5 minut. Dodać kwiaty hibiskusa, zdjąć z ognia. Odczekać, aż powstanie napar, odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Odsączyć przed podaniem.
Krok 2
Aby przygotować pudding ryżowy, ryż z wodą gotować na średnim lub dużym ogniu do momentu wchłonięcia przez ryż większości wody.
Krok 3
Do ryżu dodać mleko, cukier, sól, przekrojoną laskę wanilii, gotować na małym ogniu przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 łyżkami wody, razem ze śmietanką dodać do ryżu, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 1-2 minuty, aż masa lekko zgęstnieje.
Krok 5
Zdjąć z ognia, usunąć wanilię, dodać wodę pomarańczową, wymieszać.
Krok 6
Pudding ryżowy rozdzielić do 6 pucharków. Może być spożywany na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno, po schłodzeniu. Przed podaniem każdą porcję deseru oprószyć cynamonem, serwować z kulką lodów i syropem z hibiskusa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Carte d'Or Yoghurt Forest Fruit
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy
Pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy to ciekawy sposób na przygotowanie deseru. Jest nie tylko smaczny, ale również uniwersalny – doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i podczas uroczystej kolacji. Jego sekret tkwi w wyrazistym syropie, który wykonasz na bazie m.in. wody oraz suszonych kwiatów hibiskusa. Przygotowanie tego deseru rozpocznij od ugotowania ryżu. Następnie dodaj do niego mleko oraz przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i gotuj całość przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu mieszając (pamiętaj o tym, aby pod koniec gotowania dodać do ryżu mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą oraz śmietanką). Z otrzymanej w ten sposób masy, wyjmij wanilię, dodaj wodę pomarańczową i wymieszaj. Gotowy pudding oprósz cynamonem lub gałką muszkatołową i podawaj razem z gałką lodów jogurtowo-owocowych oraz syropem z hibiskusa. Przygotuj proponowany przez nas pudding ryżowy o smaku wanilii i kwiatów pomarańczy na najbliższą okazję – przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Do dzieła!