Risotto z białych szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z białych szparagów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

77 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

2 sztuki

1 sztuka

250 gramów

300 gramów

100 mililitrów

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj i wysusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody, zetrzyj ser na tarce, szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, resztę warzyw pokrój na 2 cm kawałki.

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty. Powoli wlewaj bulion, dodaj szparagi, wszystko razem gotuj, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.

Krok 3

Na koniec dodaj śmietanę, groszek zielony i szpinak. Dokładnie wymieszaj, dopraw startym parmezanem. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Elpo

    Elpo , 05.06.2022

    Wyśmienite danie smakowało całej rodzinie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z białych szparagów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z białych szparagów Risotto z białych szparagów

Risotto to włoskie danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Odpowiedni będzie ten, który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami. Dobrym wyborem jest arborio. Sprawdzi się również carnaroli, o nieco dłuższych ziarnach od wspomnianego wcześniej gatunku. W wersji wegetariańskiej ryż gotuje się w bulionie warzywnym do momentu, w którym ziarna wchłoną płyn. Do przygotowania tego bezmięsnego dania użyj szparagów – sprawdzą się świeże lub marynowane. Dobrze skomponują się one z liśćmi świeżego szpinaku, które możesz z powodzeniem zastąpić rukolą. W takim wariancie, warto dodać do całości zmiażdżone orzechy włoskie, które podkreślą smak sałaty. Wykorzystaj także zielony groszek, który nada daniu lekko słodkiego posmaku. Kontrastować będzie z nim parmezan lub inny twardy ser starty na tarce. Starannie wymieszaj z nim składniki pod koniec gotowania. Risotto przystrój liśćmi świeżej bazylii, oregano lub mięty. Danie serwuj na wegetariański obiad lub kolację. Przygotowanie risotto z naszym przepisem będzie prostsze niż kiedykolwiek.