
Składniki
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
250 gramów
300 gramów
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i wysusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody, zetrzyj ser na tarce, szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, resztę warzyw pokrój na 2 cm kawałki.
Krok 2
Na koniec dodaj śmietanę, groszek zielony i szpinak. Dokładnie wymieszaj, dopraw startym parmezanem. Od razu podawaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty. Powoli wlewaj bulion, dodaj szparagi, wszystko razem gotuj, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z białych szparagów
Risotto to włoskie danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Odpowiedni będzie ten, który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami. Dobrym wyborem jest arborio. Sprawdzi się również carnaroli, o nieco dłuższych ziarnach od wspomnianego wcześniej gatunku. W wersji wegetariańskiej ryż gotuje się w bulionie warzywnym do momentu, w którym ziarna wchłoną płyn. Do przygotowania tego bezmięsnego dania użyj szparagów – sprawdzą się świeże lub marynowane. Dobrze skomponują się one z liśćmi świeżego szpinaku, które możesz z powodzeniem zastąpić rukolą. W takim wariancie, warto dodać do całości zmiażdżone orzechy włoskie, które podkreślą smak sałaty. Wykorzystaj także zielony groszek, który nada daniu lekko słodkiego posmaku. Kontrastować będzie z nim parmezan lub inny twardy ser starty na tarce. Starannie wymieszaj z nim składniki pod koniec gotowania. Risotto przystrój liśćmi świeżej bazylii, oregano lub mięty. Danie serwuj na wegetariański obiad lub kolację. Przygotowanie risotto z naszym przepisem będzie prostsze niż kiedykolwiek.