
Składniki
1 pęczek
2 sztuki
1 sztuka
250 gramów
300 gramów
300 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj i wysusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody, zetrzyj ser na tarce, szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, resztę warzyw pokrój na 2 cm kawałki.
Krok 2
Na koniec dodaj śmietanę, groszek zielony i szpinak. Dokładnie wymieszaj, dopraw startym parmezanem. Od razu podawaj.
Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ryż, smaż chwilę, aż zrobi się szklisty. Powoli wlewaj bulion, dodaj szparagi, wszystko razem gotuj, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z białych szparagów
Risotto to włoskie danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Odpowiedni będzie ten, który charakteryzuje się okrągłymi ziarnami. Dobrym wyborem jest arborio. Sprawdzi się również carnaroli, o nieco dłuższych ziarnach od wspomnianego wcześniej gatunku. W wersji wegetariańskiej ryż gotuje się w bulionie warzywnym do momentu, w którym ziarna wchłoną płyn. Do przygotowania tego bezmięsnego dania użyj szparagów – sprawdzą się świeże lub marynowane. Dobrze skomponują się one z liśćmi świeżego szpinaku, które możesz z powodzeniem zastąpić rukolą. W takim wariancie, warto dodać do całości zmiażdżone orzechy włoskie, które podkreślą smak sałaty. Wykorzystaj także zielony groszek, który nada daniu lekko słodkiego posmaku. Kontrastować będzie z nim parmezan lub inny twardy ser starty na tarce. Starannie wymieszaj z nim składniki pod koniec gotowania. Risotto przystrój liśćmi świeżej bazylii, oregano lub mięty. Danie serwuj na wegetariański obiad lub kolację. Przygotowanie risotto z naszym przepisem będzie prostsze niż kiedykolwiek.