Risotto z prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

30 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut aby nasiąknęły, po tym czasie pokrój je w paseczki.

Krok 2

Zetrzyj parmezan , drobno pokrój cebulę i oregano. Dwie kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody.

Krok 3

W garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę , dodaj grzyby , smaż dwie minuty, po czym dodaj ryż. Smaż do czasu, aż ryż zrobi się szklisty. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odparuje.

Krok 4

Risotto gotuj powoli wlewając rosół, aż zrobi się kremowe, powinno to zająć około 25 minut, po tym czasie dodaj mascarpone, parmezan i posiekane oregano.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto możesz zamiast mascarpone dodać ser z niebieską pleśnią np. gorgonzoli. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z prawdziwkamiRisotto z prawdziwkami

Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunkom ryżu – arborio albo carnaroli. To ziarna pochodzące z północnych Włoch. Zawierają dużo skrobi, po ugotowaniu stają się miękkie i aksamitne z zewnątrz oraz lekko twarde w środku. Doskonale wchłaniają także wszelkie aromaty z bulionów i dodatków, z którymi są gotowane. Jeśli szukasz inspiracji na danie bez mięsa, wypróbuj risotto z prawdziwkami. Użyj suszonych grzybów. Sprawdzą się też świeże, ale pamiętaj, by tych nie zalewać wodą. Podsmaż je z cebulą i dodaj ryż. Obsmażaj go, aż stanie się szklisty, a potem zalej wszystko niewielką ilością białego wina, które podkreśli smak tego wegetariańskiego dania. Gotuj, aż alkohol odparuje. Dolewaj bulion, ale rób to powoli i stopniowo. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dolej następną. W razie potrzeby, powtórz tę czynność. Na koniec dodaj ser mascarpone i świeże zioła. Ta smaczna potrawa wegetariańska będzie jeszcze lepsza, kiedy udekorujesz ją delikatnie płatkami parmezanu.