Risotto z prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

30 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut aby nasiąknęły, po tym czasie pokrój je w paseczki.

Krok 2

Zetrzyj parmezan , drobno pokrój cebulę i oregano. Dwie kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody.

Krok 3

W garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę , dodaj grzyby , smaż dwie minuty, po czym dodaj ryż. Smaż do czasu, aż ryż zrobi się szklisty. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odparuje.

Krok 4

Risotto gotuj powoli wlewając rosół, aż zrobi się kremowe, powinno to zająć około 25 minut, po tym czasie dodaj mascarpone, parmezan i posiekane oregano.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto możesz zamiast mascarpone dodać ser z niebieską pleśnią np. gorgonzoli. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Niki

    Niki , 30.05.2025

    Pycha! Jest w moim menu raz na jakis czas, żeby nie przesadzić, gdyż to niebezpieczna wersja - można jeść, dopóki się nie skończy :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z prawdziwkamiRisotto z prawdziwkami

Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunkom ryżu – arborio albo carnaroli. To ziarna pochodzące z północnych Włoch. Zawierają dużo skrobi, po ugotowaniu stają się miękkie i aksamitne z zewnątrz oraz lekko twarde w środku. Doskonale wchłaniają także wszelkie aromaty z bulionów i dodatków, z którymi są gotowane. Jeśli szukasz inspiracji na danie bez mięsa, wypróbuj risotto z prawdziwkami. Użyj suszonych grzybów. Sprawdzą się też świeże, ale pamiętaj, by tych nie zalewać wodą. Podsmaż je z cebulą i dodaj ryż. Obsmażaj go, aż stanie się szklisty, a potem zalej wszystko niewielką ilością białego wina, które podkreśli smak tego wegetariańskiego dania. Gotuj, aż alkohol odparuje. Dolewaj bulion, ale rób to powoli i stopniowo. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dolej następną. W razie potrzeby, powtórz tę czynność. Na koniec dodaj ser mascarpone i świeże zioła. Ta smaczna potrawa wegetariańska będzie jeszcze lepsza, kiedy udekorujesz ją delikatnie płatkami parmezanu.