Risotto z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

30 gramów

4 łyżki

300 gramów

3 łyżki

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut aby nasiąknęły, po tym czasie pokrój je w paseczki.

Krok 2

Zetrzyj parmezan , drobno pokrój cebulę i oregano. Dwie kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody.

Krok 3

W garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę , dodaj grzyby , smaż dwie minuty, po czym dodaj ryż. Smaż do czasu, aż ryż zrobi się szklisty. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odparuje.

Krok 4

Risotto gotuj powoli wlewając rosół, aż zrobi się kremowe, powinno to zająć około 25 minut, po tym czasie dodaj mascarpone, parmezan i posiekane oregano.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto możesz zamiast mascarpone dodać ser z niebieską pleśnią np. gorgonzoli. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z prawdziwkamiRisotto z prawdziwkami

Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunkom ryżu – arborio albo carnaroli. To ziarna pochodzące z północnych Włoch. Zawierają dużo skrobi, po ugotowaniu stają się miękkie i aksamitne z zewnątrz oraz lekko twarde w środku. Doskonale wchłaniają także wszelkie aromaty z bulionów i dodatków, z którymi są gotowane. Jeśli szukasz inspiracji na danie bez mięsa, wypróbuj risotto z prawdziwkami. Użyj suszonych grzybów. Sprawdzą się też świeże, ale pamiętaj, by tych nie zalewać wodą. Podsmaż je z cebulą i dodaj ryż. Obsmażaj go, aż stanie się szklisty, a potem zalej wszystko niewielką ilością białego wina, które podkreśli smak tego wegetariańskiego dania. Gotuj, aż alkohol odparuje. Dolewaj bulion, ale rób to powoli i stopniowo. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dolej następną. W razie potrzeby, powtórz tę czynność. Na koniec dodaj ser mascarpone i świeże zioła. Ta smaczna potrawa wegetariańska będzie jeszcze lepsza, kiedy udekorujesz ją delikatnie płatkami parmezanu.