Risotto z prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

30 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut aby nasiąknęły, po tym czasie pokrój je w paseczki.

Krok 2

Zetrzyj parmezan , drobno pokrój cebulę i oregano. Dwie kostki rosołowe rozpuść w litrze gotującej się wody.

Krok 3

W garnku, na rozgrzanej oliwie, zeszklij cebulę , dodaj grzyby , smaż dwie minuty, po czym dodaj ryż. Smaż do czasu, aż ryż zrobi się szklisty. Całość zalej winem, gotuj aż zupełnie odparuje.

Krok 4

Risotto gotuj powoli wlewając rosół, aż zrobi się kremowe, powinno to zająć około 25 minut, po tym czasie dodaj mascarpone, parmezan i posiekane oregano.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto możesz zamiast mascarpone dodać ser z niebieską pleśnią np. gorgonzoli. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z prawdziwkamiRisotto z prawdziwkami

Risotto to danie o niezwykle kremowej i delikatnej konsystencji. Zawdzięcza ją specjalnym gatunkom ryżu – arborio albo carnaroli. To ziarna pochodzące z północnych Włoch. Zawierają dużo skrobi, po ugotowaniu stają się miękkie i aksamitne z zewnątrz oraz lekko twarde w środku. Doskonale wchłaniają także wszelkie aromaty z bulionów i dodatków, z którymi są gotowane. Jeśli szukasz inspiracji na danie bez mięsa, wypróbuj risotto z prawdziwkami. Użyj suszonych grzybów. Sprawdzą się też świeże, ale pamiętaj, by tych nie zalewać wodą. Podsmaż je z cebulą i dodaj ryż. Obsmażaj go, aż stanie się szklisty, a potem zalej wszystko niewielką ilością białego wina, które podkreśli smak tego wegetariańskiego dania. Gotuj, aż alkohol odparuje. Dolewaj bulion, ale rób to powoli i stopniowo. Kiedy ryż wchłonie pierwszą partię płynu, dolej następną. W razie potrzeby, powtórz tę czynność. Na koniec dodaj ser mascarpone i świeże zioła. Ta smaczna potrawa wegetariańska będzie jeszcze lepsza, kiedy udekorujesz ją delikatnie płatkami parmezanu.