Risotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

270 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

262 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

250 gramów

150 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

30 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namocz przez 10 minut w gorącej wodzie. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Grzyby pokrój na kawałki i zetrzyj ser. Rozpuść bulion w 750 ml wody.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj grzyby. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i wszystko razem smaż kolejną minutę, cały czas mieszając.

Krok 3

Ryż zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dodaj jeszcze część bulionu. Wszystko razem gotuj, aż ryż wciągnie płyny. Stopniowo dodawaj więcej bulionu, aż ryż zrobi się miękki. Powinno to zająć około 20 minut. Całość dopraw pieprzem, wymieszaj z parmezanem i zieloną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto z grzybów idealny będzie rozmaryn, a dla poprawienia konsystencji dodaj na sam koniec łyżkę śmietany. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 17.12.2016

    Pychotka polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z grzybami Risotto z grzybami

Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do miękkości w bulionie. Odpowiedni powinien cechować się okrągłymi ziarnami, które dobrze wchłaniają płyny. Świetnym wyborem będzie ryż arborio lub carnaroli. Ta wersja risotto nie zawiera w sobie mięsa, jest zatem świetną propozycją na obiad wegetariański. Aby ją przygotować, najpierw namocz suszone borowiki w gorącej wodzie przez krótki czas. Dzięki temu uzyskają odpowiednią miękkość. Oprócz grzybów suszonych potrzebować będziesz również świeżych lub mrożonych – sprawdzi się ich każdy gatunek. Smak ten dobrze podkreśli szatkowana szalotka, którą z powodzeniem zastąpisz cebulą czosnkową. Świetnie komponować się będą również ze świeżą natką pietruszki i twardym serem typu parmezan. Jeśli chcesz, aby przygotowywana przez Ciebie potrawa wegetariańska miała gęstszą konsystencję, pod koniec gotowania wymieszaj je z łyżką śmietany. Gotowe danie warto doprawić świeżym lub suszonym rozmarynem, tymiankiem lub cząbrem. To przyprawy, które wyjątkowo dobrze komponują się z grzybami. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź z nim smaczny wegetariański obiad!