Risotto z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

268 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

250 gramów

150 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

30 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namocz przez 10 minut w gorącej wodzie. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Grzyby pokrój na kawałki i zetrzyj ser. Rozpuść bulion w 750 ml wody.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj grzyby. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i wszystko razem smaż kolejną minutę, cały czas mieszając.

Krok 3

Ryż zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dodaj jeszcze część bulionu. Wszystko razem gotuj, aż ryż wciągnie płyny. Stopniowo dodawaj więcej bulionu, aż ryż zrobi się miękki. Powinno to zająć około 20 minut. Całość dopraw pieprzem, wymieszaj z parmezanem i zieloną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto z grzybów idealny będzie rozmaryn, a dla poprawienia konsystencji dodaj na sam koniec łyżkę śmietany. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 17.12.2016

    Pychotka polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z grzybami Risotto z grzybami

Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do miękkości w bulionie. Odpowiedni powinien cechować się okrągłymi ziarnami, które dobrze wchłaniają płyny. Świetnym wyborem będzie ryż arborio lub carnaroli. Ta wersja risotto nie zawiera w sobie mięsa, jest zatem świetną propozycją na obiad wegetariański. Aby ją przygotować, najpierw namocz suszone borowiki w gorącej wodzie przez krótki czas. Dzięki temu uzyskają odpowiednią miękkość. Oprócz grzybów suszonych potrzebować będziesz również świeżych lub mrożonych – sprawdzi się ich każdy gatunek. Smak ten dobrze podkreśli szatkowana szalotka, którą z powodzeniem zastąpisz cebulą czosnkową. Świetnie komponować się będą również ze świeżą natką pietruszki i twardym serem typu parmezan. Jeśli chcesz, aby przygotowywana przez Ciebie potrawa wegetariańska miała gęstszą konsystencję, pod koniec gotowania wymieszaj je z łyżką śmietany. Gotowe danie warto doprawić świeżym lub suszonym rozmarynem, tymiankiem lub cząbrem. To przyprawy, które wyjątkowo dobrze komponują się z grzybami. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź z nim smaczny wegetariański obiad!