
Składniki
10 gramów
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
250 gramów
150 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
30 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby namocz przez 10 minut w gorącej wodzie. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Grzyby pokrój na kawałki i zetrzyj ser. Rozpuść bulion w 750 ml wody.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj grzyby. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i wszystko razem smaż kolejną minutę, cały czas mieszając.
Krok 3
Ryż zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dodaj jeszcze część bulionu. Wszystko razem gotuj, aż ryż wciągnie płyny. Stopniowo dodawaj więcej bulionu, aż ryż zrobi się miękki. Powinno to zająć około 20 minut. Całość dopraw pieprzem, wymieszaj z parmezanem i zieloną natką pietruszki.

Dobra rada:
Do risotto z grzybów idealny będzie rozmaryn, a dla poprawienia konsystencji dodaj na sam koniec łyżkę śmietany. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z grzybami
Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do miękkości w bulionie. Istnieje wiele wariantów tej smakowitej potrawy. Przygotowuje się ją z mięsem, warzywami, owocami morza… Nasz pomysł na domowe risotto z grzybami nie zawiera w sobie mięsa, jest zatem świetną propozycją na obiad wegetariański. Takich receptur nigdy za wiele! Zaopatrz się w grzyby zarówno świeże, jak i suszone. By poczuć się jak we włoskiej trattorii, do przepisu na risotto z grzybami przyda się też solidna porcja parmezanu.
Dla kogo? Dla miłośników kuchni włoskiej przepis na risotto z grzybami to punkt obowiązkowy w kulinarnym repertuarze. Aby przygotować grzybowe risotto, najpierw namocz suszone borowiki w gorącej wodzie przez krótki czas. Dzięki temu uzyskają odpowiednią miękkość. Oprócz grzybów suszonych potrzebować będziesz również świeżych lub mrożonych – sprawdzi się ich każdy gatunek. Smak ten dobrze podkreśli szatkowana szalotka, którą z powodzeniem zastąpisz cebulą czosnkową. Świetnie komponować się będą również ze świeżą natką pietruszki i twardym serem typu parmezan.
Na jaką okazję? Risotto – przepis z grzybami to doskonałe rozwiązanie, gdy chcesz przygotować niebanalny posiłek i zrobić wrażenie na osobach, które zasiądą razem z tobą do stołu. Risotto grzybowe często pojawia się w kartach dań modnych lokali, więc pokaż gościom, że masz zadatki na prawdziwego szefa kuchni!
Czy wiesz, że? Odpowiedni ryż do grzybowego risotto powinien cechować się okrągłymi ziarnami, które dobrze wchłaniają płyny. Najlepszym wyborem będzie ryż arborio lub carnaroli. Co jeszcze warto wiedzieć na temat risotto z grzybami? Jeśli chcesz, aby przygotowywana przez ciebie potrawa wegetariańska miała gęstszą konsystencję, pod koniec gotowania przepisu na risotto z grzybami wymieszaj wszystkie składniki z łyżką śmietany.
Dla urozmaicenia: Gotowe risotto z grzybami leśnymi warto doprawić świeżym lub suszonym rozmarynem, tymiankiem lub cząbrem. To przyprawy, które wyjątkowo dobrze komponują się z grzybami. Wypróbuj nasz przepis na grzybowe risotto i przyrządź z nim smaczny wegetariański obiad! Risotto grzybowe będzie twoim asem z rękawa.