Risotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

271 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

250 gramów

150 mililitrów

1 szczypta

1 sztuka

30 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namocz przez 10 minut w gorącej wodzie. Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Posiekaj natkę pietruszki i czosnek. Grzyby pokrój na kawałki i zetrzyj ser. Rozpuść bulion w 750 ml wody.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj grzyby. Smaż kilka minut. Dodaj ryż i wszystko razem smaż kolejną minutę, cały czas mieszając.

Krok 3

Ryż zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje, dodaj posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dodaj jeszcze część bulionu. Wszystko razem gotuj, aż ryż wciągnie płyny. Stopniowo dodawaj więcej bulionu, aż ryż zrobi się miękki. Powinno to zająć około 20 minut. Całość dopraw pieprzem, wymieszaj z parmezanem i zieloną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotto z grzybów idealny będzie rozmaryn, a dla poprawienia konsystencji dodaj na sam koniec łyżkę śmietany. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa   Przybysz

    Teresa Przybysz , 17.12.2016

    Pychotka polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z grzybami Risotto z grzybami

Risotto to danie pochodzące z północnych regionów Włoch. Jego podstawę stanowi ryż – gotowany do miękkości w bulionie. Istnieje wiele wariantów tej smakowitej potrawy. Przygotowuje się ją z mięsem, warzywami, owocami morza… Nasz pomysł na domowe risotto z grzybami nie zawiera w sobie mięsa, jest zatem świetną propozycją na obiad wegetariański. Takich receptur nigdy za wiele! Zaopatrz się w grzyby zarówno świeże, jak i suszone. By poczuć się jak we włoskiej trattorii, do przepisu na risotto z grzybami przyda się też solidna porcja parmezanu.

Dla kogo? Dla miłośników kuchni włoskiej przepis na risotto z grzybami to punkt obowiązkowy w kulinarnym repertuarze. Aby przygotować grzybowe risotto, najpierw namocz suszone borowiki w gorącej wodzie przez krótki czas. Dzięki temu uzyskają odpowiednią miękkość. Oprócz grzybów suszonych potrzebować będziesz również świeżych lub mrożonych – sprawdzi się ich każdy gatunek. Smak ten dobrze podkreśli szatkowana szalotka, którą z powodzeniem zastąpisz cebulą czosnkową. Świetnie komponować się będą również ze świeżą natką pietruszki i twardym serem typu parmezan.

Na jaką okazję? Risotto – przepis z grzybami to doskonałe rozwiązanie, gdy chcesz przygotować niebanalny posiłek i zrobić wrażenie na osobach, które zasiądą razem z tobą do stołu. Risotto grzybowe często pojawia się w kartach dań modnych lokali, więc pokaż gościom, że masz zadatki na prawdziwego szefa kuchni!

Czy wiesz, że? Odpowiedni ryż do grzybowego risotto powinien cechować się okrągłymi ziarnami, które dobrze wchłaniają płyny. Najlepszym wyborem będzie ryż arborio lub carnaroli. Co jeszcze warto wiedzieć na temat risotto z grzybami? Jeśli chcesz, aby przygotowywana przez ciebie potrawa wegetariańska miała gęstszą konsystencję, pod koniec gotowania przepisu na risotto z grzybami wymieszaj wszystkie składniki z łyżką śmietany.

Dla urozmaicenia: Gotowe risotto z grzybami leśnymi warto doprawić świeżym lub suszonym rozmarynem, tymiankiem lub cząbrem. To przyprawy, które wyjątkowo dobrze komponują się z grzybami. Wypróbuj nasz przepis na grzybowe risotto i przyrządź z nim smaczny wegetariański obiad! Risotto grzybowe będzie twoim asem z rękawa.