
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
500 gramów
150 gramów
100 mililitrów
500 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę pokrój drobno. Pak choi umyj i pokrój w paski. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 2
Podsmaż cebulkę. Wlej mleko i dodaj saszetkę Knorr. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
Dodaj surowy makaron wymieszaj z pak choi oraz pomidorkami. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Piecz w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut.

Dobra rada:
Podawaj z świeżymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron penne al Forno
Zapiekanki makaronowe to potrawy, które nie mają sobie równych. Nie wymagają wiele wysiłku, a w jednym naczyniu umieścicie wszystkie ulubione produkty. Gdy danie jest już w piecu, można na spokojnie nakrywać do stołu lub zwyczajnie odpocząć. Na co dzień czy od święta? Sami zdecydujecie, kiedy podacie wegański makaron penne al forno z kapustą pak choi, cebulą i pomidorkami koktajlowymi.
Dla kogo?
Codzienne posiłki dopasowujecie do swoich napiętych terminarzy? Oto danie stworzone z myślą o zabieganych szefach kuchni. Gdy makaron penne znajdzie się w piekarniku, nie musicie do niego zbyt często zaglądać. Ten czas wykorzystajcie na przygotowanie pysznej sałatki albo deseru.
Na jaką okazję?
Makaron penne al forno – ta nazwa brzmi dostojnie, więc nie miejcie oporów przed podaniem go w trakcie przyjęcia. Dzięki prostocie wykonania nikt nie będzie narzekać na to, że gospodarz więcej czasu spędza w kuchni niż z gośćmi.
Czy wiesz, że?
Pak choi, nazywana też kapustą chińską, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni chińskiej. Na terenach Azji Wschodniej rośnie przez cały rok.
Dla urozmaicenia:
Makaron penne al forno warto podawać w towarzystwie zielonej sałaty lub chrupiących warzyw z woka.