Składniki
350 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
500 gramów
150 gramów
300 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Cebulkę pokrój drobno. Pak choi umyj i pokrój w paski. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3
Podsmaż cebulkę. Wlej mleko i dodaj saszetkę Knorr. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Makaron wymieszaj z pak choi oraz pomidorkami i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Zalej przygotowanym sosem i piecz w 200 stopniach przez ok 25 minut.
Dobra rada:
Podawaj z świeżymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron penne al Forno
Zapiekanki makaronowe to potrawy, które nie mają sobie równych. Nie wymagają wiele wysiłku, a w jednym naczyniu umieścicie wszystkie ulubione produkty. Gdy danie jest już w piecu, można na spokojnie nakrywać do stołu lub zwyczajnie odpocząć. Na co dzień czy od święta? Sami zdecydujecie, kiedy podacie wegański makaron penne al forno z kapustą pak choi, cebulą i pomidorkami koktajlowymi.
Dla kogo?
Codzienne posiłki dopasowujecie do swoich napiętych terminarzy? Oto danie stworzone z myślą o zabieganych szefach kuchni. Gdy makaron penne znajdzie się w piekarniku, nie musicie do niego zbyt często zaglądać. Ten czas wykorzystajcie na przygotowanie pysznej sałatki albo deseru.
Na jaką okazję?
Makaron penne al forno – ta nazwa brzmi dostojnie, więc nie miejcie oporów przed podaniem go w trakcie przyjęcia. Dzięki prostocie wykonania nikt nie będzie narzekać na to, że gospodarz więcej czasu spędza w kuchni niż z gośćmi.
Czy wiesz, że?
Pak choi, nazywana też kapustą chińską, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni chińskiej. Na terenach Azji Wschodniej rośnie przez cały rok.
Dla urozmaicenia:
Makaron penne al forno warto podawać w towarzystwie zielonej sałaty lub chrupiących warzyw z woka.