Makaron penne al Forno przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron penne al Forno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 gramów

150 gramów

300 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Cebulkę pokrój drobno. Pak choi umyj i pokrój w paski. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 3

Podsmaż cebulkę. Wlej mleko i dodaj saszetkę Knorr. Wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Makaron wymieszaj z pak choi oraz pomidorkami i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Zalej przygotowanym sosem i piecz w 200 stopniach przez ok 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z świeżymi listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne al Forno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne al Forno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne al Forno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne al Forno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne al Forno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne al Forno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne al Forno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron penne al FornoMakaron penne al Forno

Zapiekanki makaronowe to potrawy, które nie mają sobie równych. Nie wymagają wiele wysiłku, a w jednym naczyniu umieścicie wszystkie ulubione produkty. Gdy danie jest już w piecu, można na spokojnie nakrywać do stołu lub zwyczajnie odpocząć. Na co dzień czy od święta? Sami zdecydujecie, kiedy podacie wegański makaron penne al forno z kapustą pak choi, cebulą i pomidorkami koktajlowymi.

Dla kogo?

Codzienne posiłki dopasowujecie do swoich napiętych terminarzy? Oto danie stworzone z myślą o zabieganych szefach kuchni. Gdy makaron penne znajdzie się w piekarniku, nie musicie do niego zbyt często zaglądać. Ten czas wykorzystajcie na przygotowanie pysznej sałatki albo deseru.

Na jaką okazję?

Makaron penne al forno – ta nazwa brzmi dostojnie, więc nie miejcie oporów przed podaniem go w trakcie przyjęcia. Dzięki prostocie wykonania nikt nie będzie narzekać na to, że gospodarz więcej czasu spędza w kuchni niż z gośćmi.

Czy wiesz, że?

Pak choi, nazywana też kapustą chińską, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni chińskiej. Na terenach Azji Wschodniej rośnie przez cały rok.

Dla urozmaicenia:

Makaron penne al forno warto podawać w towarzystwie zielonej sałaty lub chrupiących warzyw z woka.