
Składniki
300 gramów
2 sztuki
3 łyżki
300 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
200 mililitrów
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj natkę pietruszki i czosnek, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, grzyby umyj i delikatnie rozdrobnij, tak żeby były podobnej wielkości.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, całość smaż chwilę, dorzuć ryż. Ryż dokładnie praż chwilę w gorącym tłuszczu następnie zalej winem.

Krok 3
Ryż gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj dwie łyżki przyprawy włoskiej Knorr i około 200 ml bulionu. Całość gotuj aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzaj dwu, trzy-krotnie aż ryż przyjmie właściwą ilość bulionu i stanie się miękki.

Krok 4
Na koniec dodaj masło, natkę pietruszki i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Do risotta możesz użyć mieszankę różnych grzybów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurkami
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi kurek. Te niezwykle popularne grzyby wykorzystywane są jako główny składnik aromatycznych sosów czy zup. Spróbujcie połączyć je z ryżem, przygotowując włoskie risotto. Pietruszka, czosnek, szalotka, parmezan oraz włoska mieszanka przypraw wzbogacają aromat dania, tworząc specjał rodem z włoskiej trattorii. Wystarczy poświęcić 30 minut na przygotowania, aby zaserwować tę wyjątkową potrawę. Risotto z kurkami przyrządzicie o każdej porze roku. Latem i jesienią wybierzcie świeże grzyby, a zimą możecie je zastąpić mrożonkami. W obu przypadkach będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla miłośników grzybowych akcentów w kuchni oraz znawców włoskich specjałów.
Na jaką okazję?
Risotto z kurkami doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o nim także podczas ustalania menu imprezowego. Z pewnością posmakuje wszystkim gościom.
Czy wiesz, że?
Risotto wywodzi się z północnych Włoch. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dania, musicie wykorzystać właściwą odmianę ryżu. Gotowanie przebiega powoli, a ryż podlewa się na patelni wywarem warzywnym lub mięsnym. Risotto przygotowywane jest w wersji wegetariańskiej, mięsnej oraz z dodatkiem owoców morza.
Dla urozmaicenia:
Aby wzmocnić leśny smak dania, do risotta oprócz kurek dodaj mieszankę różnych gatunków grzybów.


































