Risotto z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

3 łyżki

300 gramów

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i czosnek, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, grzyby umyj i delikatnie rozdrobnij, tak żeby były podobnej wielkości.

Risotto z kurkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, całość smaż chwilę, dorzuć ryż. Ryż dokładnie praż chwilę w gorącym tłuszczu następnie zalej winem.

Risotto z kurkami - Krok 2

Krok 3

Ryż gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj dwie łyżki przyprawy włoskiej Knorr i około 200 ml bulionu. Całość gotuj aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzaj dwu, trzy-krotnie aż ryż przyjmie właściwą ilość bulionu i stanie się miękki.

Risotto z kurkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj masło, natkę pietruszki i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Risotto z kurkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotta możesz użyć mieszankę różnych grzybów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurkamiRisotto z kurkami

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi kurek. Te niezwykle popularne grzyby wykorzystywane są jako główny składnik aromatycznych sosów czy zup. Spróbujcie połączyć je z ryżem, przygotowując włoskie risotto. Pietruszka, czosnek, szalotka, parmezan oraz włoska mieszanka przypraw wzbogacają aromat dania, tworząc specjał rodem z włoskiej trattorii. Wystarczy poświęcić 30 minut na przygotowania, aby zaserwować tę wyjątkową potrawę. Risotto z kurkami przyrządzicie o każdej porze roku. Latem i jesienią wybierzcie świeże grzyby, a zimą możecie je zastąpić mrożonkami. W obu przypadkach będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla miłośników grzybowych akcentów w kuchni oraz znawców włoskich specjałów.

Na jaką okazję?

Risotto z kurkami doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o nim także podczas ustalania menu imprezowego. Z pewnością posmakuje wszystkim gościom.

Czy wiesz, że?

Risotto wywodzi się z północnych Włoch. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dania, musicie wykorzystać właściwą odmianę ryżu. Gotowanie przebiega powoli, a ryż podlewa się na patelni wywarem warzywnym lub mięsnym. Risotto przygotowywane jest w wersji wegetariańskiej, mięsnej oraz z dodatkiem owoców morza.

Dla urozmaicenia:

Aby wzmocnić leśny smak dania, do risotta oprócz kurek dodaj mieszankę różnych gatunków grzybów.