Risotto z kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

3 łyżki

300 gramów

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki i czosnek, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, grzyby umyj i delikatnie rozdrobnij, tak żeby były podobnej wielkości.

Risotto z kurkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj grzyby, całość smaż chwilę, dorzuć ryż. Ryż dokładnie praż chwilę w gorącym tłuszczu następnie zalej winem.

Risotto z kurkami - Krok 2

Krok 3

Ryż gotuj aż wino zupełnie odparuje, dodaj dwie łyżki przyprawy włoskiej Knorr i około 200 ml bulionu. Całość gotuj aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzaj dwu, trzy-krotnie aż ryż przyjmie właściwą ilość bulionu i stanie się miękki.

Risotto z kurkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj masło, natkę pietruszki i starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Risotto z kurkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do risotta możesz użyć mieszankę różnych grzybów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurkamiRisotto z kurkami

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi kurek. Te niezwykle popularne grzyby wykorzystywane są jako główny składnik aromatycznych sosów czy zup. Spróbujcie połączyć je z ryżem, przygotowując włoskie risotto. Pietruszka, czosnek, szalotka, parmezan oraz włoska mieszanka przypraw wzbogacają aromat dania, tworząc specjał rodem z włoskiej trattorii. Wystarczy poświęcić 30 minut na przygotowania, aby zaserwować tę wyjątkową potrawę. Risotto z kurkami przyrządzicie o każdej porze roku. Latem i jesienią wybierzcie świeże grzyby, a zimą możecie je zastąpić mrożonkami. W obu przypadkach będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla miłośników grzybowych akcentów w kuchni oraz znawców włoskich specjałów.

Na jaką okazję?

Risotto z kurkami doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Nie zapominajcie o nim także podczas ustalania menu imprezowego. Z pewnością posmakuje wszystkim gościom.

Czy wiesz, że?

Risotto wywodzi się z północnych Włoch. Aby uzyskać pożądaną konsystencję dania, musicie wykorzystać właściwą odmianę ryżu. Gotowanie przebiega powoli, a ryż podlewa się na patelni wywarem warzywnym lub mięsnym. Risotto przygotowywane jest w wersji wegetariańskiej, mięsnej oraz z dodatkiem owoców morza.

Dla urozmaicenia:

Aby wzmocnić leśny smak dania, do risotta oprócz kurek dodaj mieszankę różnych gatunków grzybów.