Calzone z serem pleśniowym i bazylią – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne serowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

60 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Ser pleśniowy pokrusz, parmezan zetrzyj na tarce, czosnek zmiażdż i wymieszaj z pomidorami, cebulę posiekaj.

Krok 5

Każde koło posmaruj łyżką soku pomidorowego, na połowie rozkrusz ser pleśniowy, posyp go cebulą. Ułóż warstwę pomidorów z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem i dopraw gałką muszkatołową.

Krok 6

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej