Calzone z serem pleśniowym i bazylią – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne serowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

60 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Ser pleśniowy pokrusz, parmezan zetrzyj na tarce, czosnek zmiażdż i wymieszaj z pomidorami, cebulę posiekaj.

Krok 5

Każde koło posmaruj łyżką soku pomidorowego, na połowie rozkrusz ser pleśniowy, posyp go cebulą. Ułóż warstwę pomidorów z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem i dopraw gałką muszkatołową.

Krok 6

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bułgarski gulasz Gjuwecz
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej