
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
200 mililitrów
1 sztuka
200 gramów
400 gramów
60 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.
Krok 3
Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.
Krok 4
Ser pleśniowy pokrusz, parmezan zetrzyj na tarce, czosnek zmiażdż i wymieszaj z pomidorami, cebulę posiekaj.
Krok 5
Każde koło posmaruj łyżką soku pomidorowego, na połowie rozkrusz ser pleśniowy, posyp go cebulą. Ułóż warstwę pomidorów z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem, posyp parmezanem i dopraw gałką muszkatołową.
Krok 6
Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej