PRZEPISY.PL

Samosy

  • 60
  • 4
  • Średnie
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • olej1 łyżka
  • starty imbir1 łyżeczka
  • papryczka chilli1 szt
  • mąka100 g
  • kolendra4 szt
  • curry8 szt
  • kurkuma1 łyżeczka
  • paluszki krabowe200 g
  • ziarna gorczycy1 łyżeczka
    • Krok 1

      Papryczki chilli drobno posiekaj.
    • Krok 2

      Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.
    • Krok 3

      Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.
    • Krok 4

      Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.
    • Krok 5

      Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.
    • Krok 6

      Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.
    • Krok 7

      Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.
    • Krok 8

      W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    97
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Łatwe
    414
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    4
    Łatwe
    57
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    4
    Łatwe
    168
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe