Orientalne samosy z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samosy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

8 sztuk

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki chilli drobno posiekaj.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.

Krok 3

Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.

Krok 4

Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 5

Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.

Krok 6

Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.

Krok 7

Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.

Krok 8

W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej