Składniki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
8 sztuk
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczki chilli drobno posiekaj.
Krok 2
Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.
Krok 3
Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.
Krok 4
Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.
Krok 5
Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.
Krok 6
Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.
Krok 7
Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.
Krok 8
W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej