
Składniki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
8 sztuk
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczki chilli drobno posiekaj.
Krok 2
Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.
Krok 3
Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.
Krok 4
Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.
Krok 5
Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.
Krok 6
Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.
Krok 7
Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.
Krok 8
W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej