
Składniki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
8 sztuk
1 łyżeczka
200 gramów
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryczki chilli drobno posiekaj.
Krok 2
Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.
Krok 3
Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.
Krok 4
Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.
Krok 5
Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.
Krok 6
Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.
Krok 7
Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.
Krok 8
W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej