Orientalne samosy z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samosy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

8 sztuk

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki chilli drobno posiekaj.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.

Krok 3

Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.

Krok 4

Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 5

Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.

Krok 6

Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.

Krok 7

Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.

Krok 8

W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej