Orientalne samosy z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samosy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

8 sztuk

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki chilli drobno posiekaj.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.

Krok 3

Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.

Krok 4

Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 5

Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.

Krok 6

Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.

Krok 7

Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.

Krok 8

W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Burgery z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej