Orientalne samosy z chilli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Samosy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

8 sztuk

1 łyżeczka

200 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryczki chilli drobno posiekaj.

Krok 2

Przygotuj nadzienie: łyżkę, oleju rozgrzej w naczyniu i wsyp kolejno: gorczyce, curry, kurkumę, imbir i chilli.

Krok 3

Wszystkie przyprawy mieszaj i smaż około 5 minut, do momenty, gdy zaczną wydzielać silny aromat.

Krok 4

Posiekaj paluszki krabowe, wrzucić je do przypraw, dodaj posiekane listki kolendry i przypraw solą. Podgrzewaj przez 3 minuty.

Krok 5

Mąkę zmieszaj z wodą do czasu, gdy uzyskasz jednolitą masą, przypominającą konsystencją pastę.

Krok 6

Ciasto na samosy podziel na 24 kwadraty i nakładaj na nie gotowe nadzienie.

Krok 7

Następnie każdy kawałek ciasta złóż w trójkąty, zlep brzegi za pomocą przygotowanej wcześniej pasty.

Krok 8

W rondlu o grubych ściankach rozgrzej tłuszcz i układaj w nim pierożki. Smaż z obu stron. Gotowe rumiane samosy odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Samosy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej