Szynka wieprzowa faszerowana morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka wieprzowa faszerowana morelami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

2 kilogramy

1 szklanka

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzeć dobrze mięso Przyprawą do mięs. W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele. Spiąć wykałaczkami nacięcia. Zostawić mięso przykryte w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

Szynka wieprzowa faszerowana morelami - Krok 1

Krok 2

Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamknąć. Ułożyć w piekarniku (najlepiej na brytfance lub blaszce do pieczenia mięs).

Krok 3

Ustawić piekarnik na 200 * C i piec mięso przez 1,5 godziny.

Krok 4

Zmniejszyć temperaturę do 170 * C i dopiec jeszcze 30 minut. Wyjąć. Rozciąć ostrożnie.

Krok 5

Mięso zostawić na chwilę by "odpoczęło" (potem łatwiej się kroi i nie kruszy się), a sos zlać do garnuszka.

Krok 6

Dolać wodę i śmietankę. Doprawić do smaku Sosem do pieczeni ciemnym w słoiczku (wg upodobania) i zagęścić Zasmażką błyskawiczną ciemną (też wg uznania - zależy jak gęsty sos kto lubi).

Krok 7

Podawać z ziemniakami (puree), kaszą lub kluskami pokrojone w grubsze plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej