Szynka wieprzowa faszerowana morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka wieprzowa faszerowana morelami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

2 kilogramy

1 szklanka

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzeć dobrze mięso Przyprawą do mięs. W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele. Spiąć wykałaczkami nacięcia. Zostawić mięso przykryte w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

Szynka wieprzowa faszerowana morelami - Krok 1

Krok 2

Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamknąć. Ułożyć w piekarniku (najlepiej na brytfance lub blaszce do pieczenia mięs).

Krok 3

Ustawić piekarnik na 200 * C i piec mięso przez 1,5 godziny.

Krok 4

Zmniejszyć temperaturę do 170 * C i dopiec jeszcze 30 minut. Wyjąć. Rozciąć ostrożnie.

Krok 5

Mięso zostawić na chwilę by "odpoczęło" (potem łatwiej się kroi i nie kruszy się), a sos zlać do garnuszka.

Krok 6

Dolać wodę i śmietankę. Doprawić do smaku Sosem do pieczeni ciemnym w słoiczku (wg upodobania) i zagęścić Zasmażką błyskawiczną ciemną (też wg uznania - zależy jak gęsty sos kto lubi).

Krok 7

Podawać z ziemniakami (puree), kaszą lub kluskami pokrojone w grubsze plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej