Szynka wieprzowa faszerowana morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szynka wieprzowa faszerowana morelami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

15 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natrzeć dobrze mięso Przyprawą do mięs. W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele. Spiąć wykałaczkami nacięcia. Zostawić mięso przykryte w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).

Szynka wieprzowa faszerowana morelami - Krok 1

Krok 2

Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamknąć. Ułożyć w piekarniku (najlepiej na brytfance lub blaszce do pieczenia mięs).

Krok 3

Ustawić piekarnik na 200 * C i piec mięso przez 1,5 godziny.

Krok 4

Zmniejszyć temperaturę do 170 * C i dopiec jeszcze 30 minut. Wyjąć. Rozciąć ostrożnie.

Krok 5

Mięso zostawić na chwilę by "odpoczęło" (potem łatwiej się kroi i nie kruszy się), a sos zlać do garnuszka.

Krok 6

Dolać wodę i śmietankę. Doprawić do smaku Sosem do pieczeni ciemnym w słoiczku (wg upodobania) i zagęścić Zasmażką błyskawiczną ciemną (też wg uznania - zależy jak gęsty sos kto lubi).

Krok 7

Podawać z ziemniakami (puree), kaszą lub kluskami pokrojone w grubsze plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka wieprzowa faszerowana morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej