
Składniki
2 kilogramy
15 sztuk
1 sztuka
3 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natrzeć dobrze mięso Przyprawą do mięs. W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele. Spiąć wykałaczkami nacięcia. Zostawić mięso przykryte w lodówce na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
Krok 2
Włożyć mięso do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamknąć. Ułożyć w piekarniku (najlepiej na brytfance lub blaszce do pieczenia mięs).
Krok 3
Ustawić piekarnik na 200 * C i piec mięso przez 1,5 godziny.
Krok 4
Zmniejszyć temperaturę do 170 * C i dopiec jeszcze 30 minut. Wyjąć. Rozciąć ostrożnie.
Krok 5
Mięso zostawić na chwilę by "odpoczęło" (potem łatwiej się kroi i nie kruszy się), a sos zlać do garnuszka.
Krok 6
Dolać wodę i śmietankę. Doprawić do smaku Sosem do pieczeni ciemnym w słoiczku (wg upodobania) i zagęścić Zasmażką błyskawiczną ciemną (też wg uznania - zależy jak gęsty sos kto lubi).
Krok 7
Podawać z ziemniakami (puree), kaszą lub kluskami pokrojone w grubsze plastry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej