Pieczeń cielęca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń cielęca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

4

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

150 gramów

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

Krok 2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

Krok 3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

Krok 5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

Krok 7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej