PRZEPISY.PL

Pieczeń cielęca

  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • marchew4 szt
  • pieprz1 szczypta
  • śmietana3 łyżki
  • sól1 szczypta
  • cielęcina bez kości1 kg
  • masło150 g
  • papryka1 szczypta
  • czosnek ząbek2 szt
  • kalafior1 szt
  • groszek konserwowy1 szklanka
  • Krok 1

    Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  • Krok 2

    Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  • Krok 3

    Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  • Krok 4

    Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  • Krok 5

    Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  • Krok 6

    Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  • Krok 7

    Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

154
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Średnie
8
osób dodało do Mniamlisty
60''
3
Średnie
40
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
61
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe