Pieczeń cielęca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń cielęca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

150 gramów

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

Krok 2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

Krok 3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

Krok 5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

Krok 7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Zupa Mulligatwny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej