Pieczeń cielęca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 kilogram

150 gramów

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.

Krok 2

Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.

Krok 3

Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.

Krok 5

Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.

Krok 6

Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.

Krok 7

Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej