Wątróbka z jagnięcia przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wątróbka z jagnięcia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i oczyszczoną wątróbkę pokrój w plasterki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, na przemian plasterki wątróbki i plasterki szynki.

Krok 2

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, rozkruszony liść laurowy, oprósz solą i pieprzem.

Krok 3

Skropić 2 łyżkami oleju, podlej winem. Przykryj szczelnie pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, piecz około 40 minut.

Krok 4

Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka z jagnięciaWątróbka z jagnięcia

Czym charakteryzuje się wątróbka z jagnięciny? Delikatnym smakiem oraz aksamitną konsystencją. Nie jest zbyt popularna w polskiej kuchni, co warto zmienić. Naszą propozycją na to danie jest wątróbka jagnięca zapiekana z szynką, czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami. To wyjątkowe połączenie sprawi, że odkryjecie nowe smaki, które z pewnością przypadną wam do gustu. Wątróbkę możecie przygotować jako danie obiadowe, a także jako wykwintną potrawę na święta, czy domową imprezę.

Dla kogo?

Wątróbka jagnięca jest propozycją dla miłośników dań z podrobów w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Danie idealnie sprawdzi się jako świąteczny obiad. Jest także doskonałą propozycją na oryginalne menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Jagnięcina jest delikatnym mięsem, pozyskiwanym z młodych baranów. W Polsce nie jest zbyt popularna, a statystyki wskazują, że przeciętnie zjadamy jej około 30 dag rocznie. Najbardziej znana jest na Podhalu. Jagnięcina z tego regionu została wpisana na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej.

Dla urozmaicenia:

Zapiekana wątróbka jagnięca doskonale łączy się z warzywną sałatką.