Wątróbka z jagnięcia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka z jagnięcia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i oczyszczoną wątróbkę pokrój w plasterki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, na przemian plasterki wątróbki i plasterki szynki.

Krok 2

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, rozkruszony liść laurowy, oprósz solą i pieprzem.

Krok 3

Skropić 2 łyżkami oleju, podlej winem. Przykryj szczelnie pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, piecz około 40 minut.

Krok 4

Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka z jagnięcia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka z jagnięciaWątróbka z jagnięcia

Czym charakteryzuje się wątróbka z jagnięciny? Delikatnym smakiem oraz aksamitną konsystencją. Nie jest zbyt popularna w polskiej kuchni, co warto zmienić. Naszą propozycją na to danie jest wątróbka jagnięca zapiekana z szynką, czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami. To wyjątkowe połączenie sprawi, że odkryjecie nowe smaki, które z pewnością przypadną wam do gustu. Wątróbkę możecie przygotować jako danie obiadowe, a także jako wykwintną potrawę na święta, czy domową imprezę.

Dla kogo?

Wątróbka jagnięca jest propozycją dla miłośników dań z podrobów w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Danie idealnie sprawdzi się jako świąteczny obiad. Jest także doskonałą propozycją na oryginalne menu imprezowe.

Czy wiesz, że?

Jagnięcina jest delikatnym mięsem, pozyskiwanym z młodych baranów. W Polsce nie jest zbyt popularna, a statystyki wskazują, że przeciętnie zjadamy jej około 30 dag rocznie. Najbardziej znana jest na Podhalu. Jagnięcina z tego regionu została wpisana na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej.

Dla urozmaicenia:

Zapiekana wątróbka jagnięca doskonale łączy się z warzywną sałatką.