Pieczony udziec jagnięcy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony udziec jagnięcy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
107 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.8 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj musztardę, rozmaryn oraz przyprawy w mini kostkach Knorr. Natrzyj nią jagnięcinę i wstaw na dobę do lodówki.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 200°C i wstaw mięso (brytfannę wyłóż folią aluminiową). Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 80 minut.

Krok 3

Wyłącz piekarnik, mięso przykryj folią i jeszcze na kilka minut pozostaw w piekarniku.

Krok 4

Przed podaniem usuń sznurki i pokrój mięso w cienkie plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony udziec jagnięcy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony udziec jagnięcyPieczony udziec jagnięcy

Wymieszaj musztardę, rozmaryn oraz przyprawy w mini kostkach Knorr. Natrzyj nią jagnięcinę i wstaw na dobę do lodówki.