Kapusta z grzybami w muszelkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 kilogram

500 gramów

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby i zalej je 1 szklanką wrzątku. Odstaw na 30 minut do namoczenia.

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 2 szklankach wrzątku, następnie przelej bulion do garnka.

Krok 3

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kapustę. Gotuj ją do momentu, gdy stanie się miękka.

Krok 4

Wyjmij grzyby z wody, pokrój je i, wraz z wodą, dodaj do kapusty. Gotuj całość jeszcze 30 minut, po czym dopraw pieprzem.

Krok 5

Zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj go przez 10 minut, a następnie odcedź.

Krok 6

Nakładaj kapustę z grzybami do ciepłych muszli i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami w muszelkachKapusta z grzybami w muszelkach

Jeśli poszukujesz ciekawej inspiracji kulinarnej, to przepis na kapustę z grzybami w muszelkach będzie dobrym rozwiązaniem. Bezmięsny farsz stworzysz z kapusty kiszonej, suszonych grzybów (jeśli chcesz nadać potrawie słodkiego smaku, dodaj także suszonych śliwek) oraz przypraw, takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz (możesz dodać również nieco posiekanej natki pietruszki oraz ząbek czosnku), które sprawią, że danie będzie miało bardziej intensywny smak. Makaron przygotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu. Użyj conchiglie, którego włoska nazwa oznacza morskie muszle. Ze względu na swoją wielkość, makaron nadaje się do nadziewania. Pamiętaj, aby faszerować jeszcze ciepłe muszle. Potrawa sprawdzi się idealnie jako danie główne, ale podane w mniejszej ilości z powodzeniem może służyć za przystawkę na eleganckim obiedzie czy kolacji. Potrawę serwuj na ciepło. Wierzch przygotowanego dania udekoruj małymi grzybami i świeżymi listkami bazylii. Na koniec posyp danie startym żółtym serem.