Kapusta z grzybami w muszelkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami w muszelkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 kilogram

500 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby i zalej je 1 szklanką wrzątku. Odstaw na 30 minut do namoczenia.

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 2 szklankach wrzątku, następnie przelej bulion do garnka.

Krok 3

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kapustę. Gotuj ją do momentu, gdy stanie się miękka.

Krok 4

Wyjmij grzyby z wody, pokrój je i, wraz z wodą, dodaj do kapusty. Gotuj całość jeszcze 30 minut, po czym dopraw pieprzem.

Krok 5

Zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj go przez 10 minut, a następnie odcedź.

Krok 6

Nakładaj kapustę z grzybami do ciepłych muszli i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami w muszelkachKapusta z grzybami w muszelkach

Jeśli poszukujesz ciekawej inspiracji kulinarnej, to przepis na kapustę z grzybami w muszelkach będzie dobrym rozwiązaniem. Bezmięsny farsz stworzysz z kapusty kiszonej, suszonych grzybów (jeśli chcesz nadać potrawie słodkiego smaku, dodaj także suszonych śliwek) oraz przypraw, takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz (możesz dodać również nieco posiekanej natki pietruszki oraz ząbek czosnku), które sprawią, że danie będzie miało bardziej intensywny smak. Makaron przygotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu. Użyj conchiglie, którego włoska nazwa oznacza morskie muszle. Ze względu na swoją wielkość, makaron nadaje się do nadziewania. Pamiętaj, aby faszerować jeszcze ciepłe muszle. Potrawa sprawdzi się idealnie jako danie główne, ale podane w mniejszej ilości z powodzeniem może służyć za przystawkę na eleganckim obiedzie czy kolacji. Potrawę serwuj na ciepło. Wierzch przygotowanego dania udekoruj małymi grzybami i świeżymi listkami bazylii. Na koniec posyp danie startym żółtym serem.