Kapusta z grzybami w muszelkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami w muszelkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 kilogram

500 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby i zalej je 1 szklanką wrzątku. Odstaw na 30 minut do namoczenia.

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 2 szklankach wrzątku, następnie przelej bulion do garnka.

Krok 3

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kapustę. Gotuj ją do momentu, gdy stanie się miękka.

Krok 4

Wyjmij grzyby z wody, pokrój je i, wraz z wodą, dodaj do kapusty. Gotuj całość jeszcze 30 minut, po czym dopraw pieprzem.

Krok 5

Zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj go przez 10 minut, a następnie odcedź.

Krok 6

Nakładaj kapustę z grzybami do ciepłych muszli i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami w muszelkachKapusta z grzybami w muszelkach

Jeśli poszukujesz ciekawej inspiracji kulinarnej, to przepis na kapustę z grzybami w muszelkach będzie dobrym rozwiązaniem. Bezmięsny farsz stworzysz z kapusty kiszonej, suszonych grzybów (jeśli chcesz nadać potrawie słodkiego smaku, dodaj także suszonych śliwek) oraz przypraw, takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz (możesz dodać również nieco posiekanej natki pietruszki oraz ząbek czosnku), które sprawią, że danie będzie miało bardziej intensywny smak. Makaron przygotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu. Użyj conchiglie, którego włoska nazwa oznacza morskie muszle. Ze względu na swoją wielkość, makaron nadaje się do nadziewania. Pamiętaj, aby faszerować jeszcze ciepłe muszle. Potrawa sprawdzi się idealnie jako danie główne, ale podane w mniejszej ilości z powodzeniem może służyć za przystawkę na eleganckim obiedzie czy kolacji. Potrawę serwuj na ciepło. Wierzch przygotowanego dania udekoruj małymi grzybami i świeżymi listkami bazylii. Na koniec posyp danie startym żółtym serem.