Kapusta z grzybami w muszelkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grzybami w muszelkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 kilogram

500 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz grzyby i zalej je 1 szklanką wrzątku. Odstaw na 30 minut do namoczenia.

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 2 szklankach wrzątku, następnie przelej bulion do garnka.

Krok 3

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz kapustę. Gotuj ją do momentu, gdy stanie się miękka.

Krok 4

Wyjmij grzyby z wody, pokrój je i, wraz z wodą, dodaj do kapusty. Gotuj całość jeszcze 30 minut, po czym dopraw pieprzem.

Krok 5

Zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj go przez 10 minut, a następnie odcedź.

Krok 6

Nakładaj kapustę z grzybami do ciepłych muszli i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grzybami w muszelkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grzybami w muszelkachKapusta z grzybami w muszelkach

Jeśli poszukujesz ciekawej inspiracji kulinarnej, to przepis na kapustę z grzybami w muszelkach będzie dobrym rozwiązaniem. Bezmięsny farsz stworzysz z kapusty kiszonej, suszonych grzybów (jeśli chcesz nadać potrawie słodkiego smaku, dodaj także suszonych śliwek) oraz przypraw, takich jak ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz (możesz dodać również nieco posiekanej natki pietruszki oraz ząbek czosnku), które sprawią, że danie będzie miało bardziej intensywny smak. Makaron przygotuj al dente, według wskazówek na opakowaniu. Użyj conchiglie, którego włoska nazwa oznacza morskie muszle. Ze względu na swoją wielkość, makaron nadaje się do nadziewania. Pamiętaj, aby faszerować jeszcze ciepłe muszle. Potrawa sprawdzi się idealnie jako danie główne, ale podane w mniejszej ilości z powodzeniem może służyć za przystawkę na eleganckim obiedzie czy kolacji. Potrawę serwuj na ciepło. Wierzch przygotowanego dania udekoruj małymi grzybami i świeżymi listkami bazylii. Na koniec posyp danie startym żółtym serem.