Kapusta słodko- kwaśna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta słodko- kwaśna

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

2 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj drobno, dodaj przyprawę Knorr, łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 2

Do garnuszka wrzuć mąkę, sos sojowy, sherry, sok pomarańczowy, wodę, koncentrat, ocet i 3 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut, aby sos zgęstniał.

Krok 3

Papryczkę posiekaj i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju.

Krok 4

Po czym dodaj kapustę i smaż przez 2 minuty cały czas mieszając. Teraz zmniejsz płomień i smaż jeszcze 5 minut.

Krok 5

Teraz wlej do smażonej kapusty przygotowany sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta słodko- kwaśna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej