
Składniki
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
50 mililitrów
0.5 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowywać smażony makaron chiński z kapustą od zagotowania wody w dużym garnku. Wrzuć do niej 200 gramów jajecznego makaronu chińskiego i ugotuj według instrukcji, które znajdziesz na opakowaniu. Gdy tylko zmięknie, natychmiast go odcedź i odstaw. Spróbuj uniknąć rozgotowania makaronu.

Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw. Pokrój w cienkie paski pół główki kapusty pekińskiej oraz dwie cebule dymki. Następnie posiekaj papryczkę chili i 2 ząbki czosnku.

Krok 3
Przygotuj wok lub dużą patelnię. Rozgrzej na niej łyżkę oleju, a gdy będzie już gotowa, wsyp na olej pokrojone warzywa. Smaż je przez kilka minut.

Krok 4
Po chwili smażenia dodaj do warzyw ugotowany wcześniej chiński makaron. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

Krok 5
Następnie przesuń wszystkie składniki, które znajdują się na patelni, na bok. W puste miejsce wbij dwa jajka. Rozmieszaj je, a gdy zaczną się ścinać, połącz z makaronem i warzywami.

Krok 6
Na koniec zajmij się sosem. Fix Smażony ryż po chińsku Knorr wymieszaj w misce lub kubku z 50 mililitrami wody. Wlej mieszaninę na patelnię i dokładnie wymieszaj. Całość smaż jeszcze przez kilka chwil. Smażony makaron chiński z kapustą gotowy!


Dobra rada:
Chcesz wydobyć z dania głębszy smak? Smażony makaron chiński podawaj posypany z wierzchu posiekaną natką kolendry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony makaron chiński z kapustą
Makaron kojarzy ci się niemal odruchowo z kulinariami Włoch? To słuszny trop, lecz kuchnia azjatycka też ma w tej kwestii wiele do zaoferowania. Tym razem przygotuj z nami makaron po chińsku z kapustą pekińską. Potrawa jest wypełniona po brzegi warzywami i aromatycznymi przyprawami, więc możesz mieć pewność, że czeka cię uczta i bogactwo smaków. Nie zwlekaj! Od degustacji dzieli cię zaledwie 25 minut.
Dla kogo?
Makaron chiński z kapustą pekińską stanowi wyśmienity wstęp do poznawania sekretów kuchni Państwa Środka od podstaw. Zazwyczaj tego rodzaju potrawy jadasz wyłącznie w restauracjach? Przekonaj się, że ich zrobienie w domowym zaciszu wcale nie wymaga dalekiej wyprawy.
Na jaką okazję?
Wzrok cię nie myli! Przyrządzenie makaronu z kapustą pekińską zajmuje mniej niż pół godziny. To szybkie danie będzie twoim kołem ratunkowym, kiedy wrócisz do domu z burczącym brzuchem i będziesz marzyć wyłącznie o obiedzie. Przygotuj smażony makaron chiński z kapustą i zaskocz swoją drugą połówkę romantyczną kolacją dla dwojga w orientalnym klimacie.
Czy wiesz, że?
Kapusta smażona po chińsku niejedno ma imię. Zaproponowaliśmy użycie powszechnie dostępnej kapusty pekińskiej, ale jeśli akurat wybierasz się do dobrze zaopatrzonego warzywniaka, skosztuj kapusty pak choi.
Dla urozmaicenia:
Nasz smażony makaron to danie wegetariańskie. Jeśli jednak zależy ci na mięsnym akcencie, dodaj kurczaka lub kaczkę. Możesz wymieszać smażony makaron chiński z kapustą z pokrojonym w cienkie plasterki schabem.