Makaron z kapustą pekińską – po chińsku: smażony | Przepisy.pl pixel

Smażony makaron chiński z kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
454 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

836 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

50 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowywać smażony makaron chiński z kapustą od zagotowania wody w dużym garnku. Wrzuć do niej 200 gramów jajecznego makaronu chińskiego i ugotuj według instrukcji, które znajdziesz na opakowaniu. Gdy tylko zmięknie, natychmiast go odcedź i odstaw. Spróbuj uniknąć rozgotowania makaronu.

Smażony makaron chiński z kapustą - Krok 1

Krok 2

Przejdź do przygotowania warzyw. Pokrój w cienkie paski pół główki kapusty pekińskiej oraz dwie cebule dymki. Następnie posiekaj papryczkę chili i 2 ząbki czosnku.

Smażony makaron chiński z kapustą - Krok 2

Krok 3

Przygotuj wok lub dużą patelnię. Rozgrzej na niej łyżkę oleju, a gdy będzie już gotowa, wsyp na olej pokrojone warzywa. Smaż je przez kilka minut.

Smażony makaron chiński z kapustą - Krok 3

Krok 4

Po chwili smażenia dodaj do warzyw ugotowany wcześniej chiński makaron. Dokładnie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

Smażony makaron chiński z kapustą - Krok 4

Krok 5

Następnie przesuń wszystkie składniki, które znajdują się na patelni, na bok. W puste miejsce wbij dwa jajka. Rozmieszaj je, a gdy zaczną się ścinać, połącz z makaronem i warzywami.

Smażony makaron chiński z kapustą - Krok 5

Krok 6

Na koniec zajmij się sosem. Fix Smażony ryż po chińsku Knorr wymieszaj w misce lub kubku z 50 mililitrami wody. Wlej mieszaninę na patelnię i dokładnie wymieszaj. Całość smaż jeszcze przez kilka chwil. Smażony makaron chiński z kapustą gotowy!

Smażony makaron chiński z kapustą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Chcesz wydobyć z dania głębszy smak? Smażony makaron chiński podawaj posypany z wierzchu posiekaną natką kolendry.

3

Opinie o przepisie

  • Agata Pielacha

    Agata Pielacha , 18.01.2021

    Bardzo łatwy przepis i do tego pyszna potrawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Pielacha

    Agata Pielacha , 29.04.2020

    Bardzo łatwy przepis i bardzo pyszny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 27.02.2020

    żona uwielbia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony makaron chiński z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pad Thai
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony makaron chiński z kapustąSmażony makaron chiński z kapustą

Makaron kojarzy ci się niemal odruchowo z kulinariami Włoch? To słuszny trop, lecz kuchnia azjatycka też ma w tej kwestii wiele do zaoferowania. Tym razem przygotuj z nami makaron po chińsku z kapustą pekińską. Potrawa jest wypełniona po brzegi warzywami i aromatycznymi przyprawami, więc możesz mieć pewność, że czeka cię uczta i bogactwo smaków. Nie zwlekaj! Od degustacji dzieli cię zaledwie 25 minut.

Dla kogo?

Makaron chiński z kapustą pekińską stanowi wyśmienity wstęp do poznawania sekretów kuchni Państwa Środka od podstaw. Zazwyczaj tego rodzaju potrawy jadasz wyłącznie w restauracjach? Przekonaj się, że ich zrobienie w domowym zaciszu wcale nie wymaga dalekiej wyprawy.

Na jaką okazję?

Wzrok cię nie myli! Przyrządzenie makaronu z kapustą pekińską zajmuje mniej niż pół godziny. To szybkie danie będzie twoim kołem ratunkowym, kiedy wrócisz do domu z burczącym brzuchem i będziesz marzyć wyłącznie o obiedzie. Przygotuj smażony makaron chiński z kapustą i zaskocz swoją drugą połówkę romantyczną kolacją dla dwojga w orientalnym klimacie.

Czy wiesz, że?

Kapusta smażona po chińsku niejedno ma imię. Zaproponowaliśmy użycie powszechnie dostępnej kapusty pekińskiej, ale jeśli akurat wybierasz się do dobrze zaopatrzonego warzywniaka, skosztuj kapusty pak choi.

Dla urozmaicenia:

Nasz smażony makaron to danie wegetariańskie. Jeśli jednak zależy ci na mięsnym akcencie, dodaj kurczaka lub kaczkę. Możesz wymieszać smażony makaron chiński z kapustą z pokrojonym w cienkie plasterki schabem.