Curry z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

142

heart
2045 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1877 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

80 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Curry z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż na oleju posiekany czosnek, chilli oraz cebulę.

Curry z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa się zrumienią dodaj curry, kumin, cynamon i gałkę muszkatołową. Podsmaż chwilę, żeby potrawa nabrała aromatu.

Curry z kurczaka  - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj rozdrobnione pomidory i sok z limonek, i duś przez około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.

Curry z kurczaka  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką bulionu. Wlej powstały płyn do pomidorów i całość duś przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Curry z kurczaka  - Krok 5

Krok 6

Kurczaka pokrój w kostkę i wraz z groszkiem wrzuć do sosu.

Curry z kurczaka  - Krok 6

Krok 7

Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Następnie zalej go gęstym sosem z mięsem. Naczynie przykryj i piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj polane jogurtem.

Curry z kurczaka  - Krok 7
6

Opinie o przepisie

  • Co?

    Co? , 23.07.2021

    Kto to pisał, połowy składników z listy nie ma w przepisie, w którym to się dowiadujemy, że potrzebujemy czegoś, czego nie kupiliśmy, bo nie było na liście

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sara Klimczak

    Sara Klimczak , 25.02.2020

    Dałam pół łyżeczki curry ponieważ mój 6 i 9 latek nie jedzą ostrych dań. Było w sam raz

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • BARBARA OKRASZEWSKA

    BARBARA OKRASZEWSKA , 30.10.2019

    dla mnie za ostre raczej jestem na nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • witek tak

    witek tak , 04.01.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczaka Curry z kurczaka

Szybkie i nieskomplikowane curry z kurczaka to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Gęsty, pomidorowy sos z aromatycznymi ziołami i jędrnymi kawałkami kurczaka dosłownie rozpływa się w ustach. Fundament smaku tworzy podsmażana cebula, czosnek oraz papryczka chili. Dodaj do niej curry, gałkę muszkatołową, laskę cynamonu i kumin, a twoja kuchnia wypełni się mieszanką słodko ostrych, orientalnych zapachów. Ciekawym dodatkiem do sosu będzie sok z limonki. Powstałą potrawkę zapiekaj z długoziarnistym ryżem. Najlepiej będzie, jeżeli wcześniej ugotujesz go na sypko, tzn. aby ziarenka po ugotowaniu były wyraźnie oddzielone i zachowały swój kształt. Tak przygotowany ryż będzie wyglądał apetycznie i idealnie nada się do naszego curry z kurczaka. Zapiekaj go razem z kremowym sosem i kawałkami kurczaka przez 20 minut. Gotowe danie możesz podawać z jogurtem naturalnym. Pachnie i smakuje rewelacyjnie.