Curry z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

2044 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1851 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3064 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

80 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

100 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Curry z kurczaka  - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż na oleju posiekany czosnek, chilli oraz cebulę.

Curry z kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Gdy warzywa się zrumienią dodaj curry, kumin, cynamon i gałkę muszkatołową. Podsmaż chwilę, żeby potrawa nabrała aromatu.

Curry z kurczaka  - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj rozdrobnione pomidory i sok z limonek, i duś przez około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.

Curry z kurczaka  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką bulionu. Wlej powstały płyn do pomidorów i całość duś przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Curry z kurczaka  - Krok 5

Krok 6

Kurczaka pokrój w kostkę i wraz z groszkiem wrzuć do sosu.

Curry z kurczaka  - Krok 6

Krok 7

Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Następnie zalej go gęstym sosem z mięsem. Naczynie przykryj i piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj polane jogurtem.

Curry z kurczaka  - Krok 7
6

Opinie o przepisie

  • Co?

    Co? , 23.07.2021

    Kto to pisał, połowy składników z listy nie ma w przepisie, w którym to się dowiadujemy, że potrzebujemy czegoś, czego nie kupiliśmy, bo nie było na liście

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sara Klimczak

    Sara Klimczak , 25.02.2020

    Dałam pół łyżeczki curry ponieważ mój 6 i 9 latek nie jedzą ostrych dań. Było w sam raz

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • BARBARA OKRASZEWSKA

    BARBARA OKRASZEWSKA , 30.10.2019

    dla mnie za ostre raczej jestem na nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • witek tak

    witek tak , 04.01.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z kurczaka Curry z kurczaka

Szybkie i nieskomplikowane curry z kurczaka to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Gęsty, pomidorowy sos z aromatycznymi ziołami i jędrnymi kawałkami kurczaka dosłownie rozpływa się w ustach. Fundament smaku tworzy podsmażana cebula, czosnek oraz papryczka chili. Dodaj do niej curry, gałkę muszkatołową, laskę cynamonu i kumin, a twoja kuchnia wypełni się mieszanką słodko ostrych, orientalnych zapachów. Ciekawym dodatkiem do sosu będzie sok z limonki. Powstałą potrawkę zapiekaj z długoziarnistym ryżem. Najlepiej będzie, jeżeli wcześniej ugotujesz go na sypko, tzn. aby ziarenka po ugotowaniu były wyraźnie oddzielone i zachowały swój kształt. Tak przygotowany ryż będzie wyglądał apetycznie i idealnie nada się do naszego curry z kurczaka. Zapiekaj go razem z kremowym sosem i kawałkami kurczaka przez 20 minut. Gotowe danie możesz podawać z jogurtem naturalnym. Pachnie i smakuje rewelacyjnie.