
Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
80 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
100 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż na oleju posiekany czosnek, chilli oraz cebulę.

Krok 3
Gdy warzywa się zrumienią dodaj curry, kumin, cynamon i gałkę muszkatołową. Podsmaż chwilę, żeby potrawa nabrała aromatu.

Krok 4
Następnie dodaj rozdrobnione pomidory i sok z limonek, i duś przez około 10 minut, aż powstanie gęsty sos.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką bulionu. Wlej powstały płyn do pomidorów i całość duś przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 6
Kurczaka pokrój w kostkę i wraz z groszkiem wrzuć do sosu.

Krok 7
Do naczynia żaroodpornego wsyp ryż. Następnie zalej go gęstym sosem z mięsem. Naczynie przykryj i piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Podawaj polane jogurtem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z kurczaka
Szybkie i nieskomplikowane curry z kurczaka to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Gęsty, pomidorowy sos z aromatycznymi ziołami i jędrnymi kawałkami kurczaka dosłownie rozpływa się w ustach. Fundament smaku tworzy podsmażana cebula, czosnek oraz papryczka chili. Dodaj do niej curry, gałkę muszkatołową, laskę cynamonu i kumin, a twoja kuchnia wypełni się mieszanką słodko ostrych, orientalnych zapachów. Ciekawym dodatkiem do sosu będzie sok z limonki. Powstałą potrawkę zapiekaj z długoziarnistym ryżem. Najlepiej będzie, jeżeli wcześniej ugotujesz go na sypko, tzn. aby ziarenka po ugotowaniu były wyraźnie oddzielone i zachowały swój kształt. Tak przygotowany ryż będzie wyglądał apetycznie i idealnie nada się do naszego curry z kurczaka. Zapiekaj go razem z kremowym sosem i kawałkami kurczaka przez 20 minut. Gotowe danie możesz podawać z jogurtem naturalnym. Pachnie i smakuje rewelacyjnie.