Składniki
100 gramów
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
3 sztuki
100 gramów
200 gramów
0.5 szklanki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
sos:
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Gdy zmięknie, odcedź i przelej go zimą wodą.
Krok 2
Marchew, kapustę, cukinię, szalotkę i czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. Posiekaj natkę kolendry, bazylię, zieloną cebulkę, czosnek oraz chili. Tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm. Obsmaż wszystko na patelni i odstaw na bok.
Krok 3
Wymieszaj sosy rybny i sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy oraz przyprawę Czerwone Curry Knorr. Całość delikatnie podgrzej, mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści.
Krok 4
W woku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj marchew, cukinię, paprykę oraz kapustę pekińską. Smaż przez 2–3 minuty, tak aby warzywa lekko zmiękły.
Krok 5
Warzywa odsuń na bok. W środek woka wbij jajka. Smaż, mieszając, aż zrobi się jajecznica. Dodaj tofu, kiełki i makaron. Podlej sosem i wrzuć orzechy oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
Dobra rada:
Do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażone krewetki lub pokrojone w paseczki piersi kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywny pad thai z serem tofu
Jedną z najbardziej magicznych cech kuchni azjatyckiej jest jej otwartość na różne preferencje i wymagania. To właśnie z tego rejonu pochodzi jeden z podstawowych składników wielu dań dla wegan – ser tofu. Oczywiście wśród tajskich przepisów znajdziemy wiele pomysłów na to, jak go przygotować i z czym podać. Poniżej poznasz sposób na jedno z najbardziej popularnych dań – warzywnego pad thai z tofu!
Dla kogo?
Świetna opcja dla wegan i wegetarian, którzy lubią azjatyckie smaki.
Na jaką okazję?
Na co dzień, na spotkanie z przyjaciółmi, na wieczorny posiłek – magią kuchni azjatyckiej jest to, że rzadko spotyka się w niej ograniczenia!
Czy wiesz, że?
Tofu to jeden z najbardziej elastycznych składników dań na świecie. Można z niego zrobić pierożki, a nawet jajecznicę. Tofu jest podawane w kilkunastu różnych smakach i odmianach.
Dla urozmaicenia:
Istnieją różne rodzaje tofu: do najczęściej wymienianych należy tofu twarde i tofu delikatesowe. Oba charakteryzują się inną konsystencją i smakiem. Sprawdź, który wolisz!