Warzywny pad thai z serem tofu

- Krok 1Makaron zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Gdy zmięknie, odcedź i przelej go zimą wodą.
- Krok 2Marchew, kapustę, cukinię, szalotkę i czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. Posiekaj natkę kolendry, bazylię, zieloną cebulkę, czosnek oraz chili. Tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm. Obsmaż wszystko na patelni i odstaw na bok.
- Krok 3Wymieszaj sosy rybny i sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy oraz przyprawę Czerwone Curry Knorr. Całość delikatnie podgrzej, mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści.
- Krok 4W woku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj marchew, cukinię, paprykę oraz kapustę pekińską. Smaż przez 2–3 minuty, tak aby warzywa lekko zmiękły.
- Krok 5Warzywa odsuń na bok. W środek woka wbij jajka. Smaż, mieszając, aż zrobi się jajecznica. Dodaj tofu, kiełki i makaron. Podlej sosem i wrzuć orzechy oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażone krewetki lub pokrojone w paseczki piersi kurczaka.

Jedną z najbardziej magicznych cech kuchni azjatyckiej jest jej otwartość na różne preferencje i wymagania. To właśnie z tego rejonu pochodzi jeden z podstawowych składników wielu dań dla wegan – ser tofu. Oczywiście wśród tajskich przepisów znajdziemy wiele pomysłów na to, jak go przygotować i z czym podać. Poniżej poznasz sposób na jedno z najbardziej popularnych dań – warzywnego pad thai z tofu!
Dla kogo?
Świetna opcja dla wegan i wegetarian, którzy lubią azjatyckie smaki.
Na jaką okazję?
Na co dzień, na spotkanie z przyjaciółmi, na wieczorny posiłek – magią kuchni azjatyckiej jest to, że rzadko spotyka się w niej ograniczenia!
Czy wiesz, że?
Tofu to jeden z najbardziej elastycznych składników dań na świecie. Można z niego zrobić pierożki, a nawet jajecznicę. Tofu jest podawane w kilkunastu różnych smakach i odmianach.
Dla urozmaicenia:
Istnieją różne rodzaje tofu: do najczęściej wymienianych należy tofu twarde i tofu delikatesowe. Oba charakteryzują się inną konsystencją i smakiem. Sprawdź, który wolisz!