Warzywny pad thai z serem tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny pad thai z serem tofu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

100 gramów

200 gramów

0.5 szklanki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

sos:

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Gdy zmięknie, odcedź i przelej go zimą wodą.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 1

Krok 2

Marchew, kapustę, cukinię, szalotkę i czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. Posiekaj natkę kolendry, bazylię, zieloną cebulkę, czosnek oraz chili. Tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm. Obsmaż wszystko na patelni i odstaw na bok.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sosy rybny i sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy oraz przyprawę Czerwone Curry Knorr. Całość delikatnie podgrzej, mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 3

Krok 4

W woku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj marchew, cukinię, paprykę oraz kapustę pekińską. Smaż przez 2–3 minuty, tak aby warzywa lekko zmiękły.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 4

Krok 5

Warzywa odsuń na bok. W środek woka wbij jajka. Smaż, mieszając, aż zrobi się jajecznica. Dodaj tofu, kiełki i makaron. Podlej sosem i wrzuć orzechy oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażone krewetki lub pokrojone w paseczki piersi kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny pad thai z serem tofuWarzywny pad thai z serem tofu

Jedną z najbardziej magicznych cech kuchni azjatyckiej jest jej otwartość na różne preferencje i wymagania. To właśnie z tego rejonu pochodzi jeden z podstawowych składników wielu dań dla wegan – ser tofu. Oczywiście wśród tajskich przepisów znajdziemy wiele pomysłów na to, jak go przygotować i z czym podać. Poniżej poznasz sposób na jedno z najbardziej popularnych dań – warzywnego pad thai z tofu!

Dla kogo?

Świetna opcja dla wegan i wegetarian, którzy lubią azjatyckie smaki.

Na jaką okazję?

Na co dzień, na spotkanie z przyjaciółmi, na wieczorny posiłek – magią kuchni azjatyckiej jest to, że rzadko spotyka się w niej ograniczenia!

Czy wiesz, że?

Tofu to jeden z najbardziej elastycznych składników dań na świecie. Można z niego zrobić pierożki, a nawet jajecznicę. Tofu jest podawane w kilkunastu różnych smakach i odmianach.

Dla urozmaicenia:

Istnieją różne rodzaje tofu: do najczęściej wymienianych należy tofu twarde i tofu delikatesowe. Oba charakteryzują się inną konsystencją i smakiem. Sprawdź, który wolisz!