Warzywny pad thai z serem tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny pad thai z serem tofu

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

3 sztuki

100 gramów

200 gramów

0.5 szklanki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

sos:

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. Gdy zmięknie, odcedź i przelej go zimą wodą.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 1

Krok 2

Marchew, kapustę, cukinię, szalotkę i czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. Posiekaj natkę kolendry, bazylię, zieloną cebulkę, czosnek oraz chili. Tofu pokrój w kostkę o grubości 1 cm. Obsmaż wszystko na patelni i odstaw na bok.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj sosy rybny i sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy oraz przyprawę Czerwone Curry Knorr. Całość delikatnie podgrzej, mieszając, aż cukier dobrze się rozpuści.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 3

Krok 4

W woku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, chili i szalotkę. Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj marchew, cukinię, paprykę oraz kapustę pekińską. Smaż przez 2–3 minuty, tak aby warzywa lekko zmiękły.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 4

Krok 5

Warzywa odsuń na bok. W środek woka wbij jajka. Smaż, mieszając, aż zrobi się jajecznica. Dodaj tofu, kiełki i makaron. Podlej sosem i wrzuć orzechy oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Warzywny pad thai z serem tofu - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do makaronu możesz dodać wcześniej podsmażone krewetki lub pokrojone w paseczki piersi kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny pad thai z serem tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny pad thai z serem tofuWarzywny pad thai z serem tofu

Jedną z najbardziej magicznych cech kuchni azjatyckiej jest jej otwartość na różne preferencje i wymagania. To właśnie z tego rejonu pochodzi jeden z podstawowych składników wielu dań dla wegan – ser tofu. Oczywiście wśród tajskich przepisów znajdziemy wiele pomysłów na to, jak go przygotować i z czym podać. Poniżej poznasz sposób na jedno z najbardziej popularnych dań – warzywnego pad thai z tofu!

Dla kogo?

Świetna opcja dla wegan i wegetarian, którzy lubią azjatyckie smaki.

Na jaką okazję?

Na co dzień, na spotkanie z przyjaciółmi, na wieczorny posiłek – magią kuchni azjatyckiej jest to, że rzadko spotyka się w niej ograniczenia!

Czy wiesz, że?

Tofu to jeden z najbardziej elastycznych składników dań na świecie. Można z niego zrobić pierożki, a nawet jajecznicę. Tofu jest podawane w kilkunastu różnych smakach i odmianach.

Dla urozmaicenia:

Istnieją różne rodzaje tofu: do najczęściej wymienianych należy tofu twarde i tofu delikatesowe. Oba charakteryzują się inną konsystencją i smakiem. Sprawdź, który wolisz!