Suflet jajeczny z chilli i wanilią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry suflet z papryczką chili

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

120 gramów

50 gramów

20 gramów

500 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietankę zagotuj razem z chili i wanilią, zestaw z ognia. Wanilię wyjmij.

Krok 2

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

Krok 3

Żółtka utrzyj razem z cukrem i ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę i ubijaj na parze, nie dopuszczając masy do wrzenia. Gdy zgęstnieje, odstaw, wystudź.

Krok 4

Białka ubij razem z mąką ziemniaczaną na sztywną pianę i delikatnie połącz z resztą masy.

Krok 5

Foremki do zapiekania nasmaruj masłem i oprósz delikatnie cukrem. Przelej mus i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry suflet z papryczką chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej