
Składniki
2 sztuki
120 gramów
50 gramów
20 gramów
500 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietankę zagotuj razem z chili i wanilią, zestaw z ognia. Wanilię wyjmij.
Krok 2
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Krok 3
Żółtka utrzyj razem z cukrem i ustaw miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj śmietankę i ubijaj na parze, nie dopuszczając masy do wrzenia. Gdy zgęstnieje, odstaw, wystudź.
Krok 4
Białka ubij razem z mąką ziemniaczaną na sztywną pianę i delikatnie połącz z resztą masy.
Krok 5
Foremki do zapiekania nasmaruj masłem i oprósz delikatnie cukrem. Przelej mus i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej