Kanadyjska szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanadyjska szarlotka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1.5 szklanki

0.7 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

85 gramów

1.7 szklanki

5 łyżeczek

2.2 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.

Krok 2

Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.

Krok 3

Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.

Krok 4

Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.

Krok 5

Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.

Krok 6

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pierożki gyoza
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej