
Składniki
2 łyżki
1.5 szklanki
0.7 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
85 gramów
1.7 szklanki
5 łyżeczek
2.2 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.
Krok 2
Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.
Krok 3
Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.
Krok 4
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.
Krok 5
Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.
Krok 6
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej