
Składniki
2 łyżki
1.5 szklanki
0.7 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
85 gramów
1.7 szklanki
5 łyżeczek
2.2 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.
Krok 2
Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.
Krok 3
Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.
Krok 4
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.
Krok 5
Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.
Krok 6
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej