
Składniki
2 łyżki
1.5 szklanki
0.7 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
85 gramów
1.7 szklanki
5 łyżeczek
2.2 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.
Krok 2
Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.
Krok 3
Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.
Krok 4
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.
Krok 5
Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.
Krok 6
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej