
Składniki
2 łyżki
1.5 szklanki
0.7 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
85 gramów
1.7 szklanki
5 łyżeczek
2.2 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.
Krok 2
Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.
Krok 3
Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.
Krok 4
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.
Krok 5
Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.
Krok 6
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























