Kanadyjska szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanadyjska szarlotka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1.5 szklanki

0.7 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

85 gramów

1.7 szklanki

5 łyżeczek

2.2 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda, a miąższ pokrój na kostkę.

Krok 2

Wymieszaj obie mąki, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i masło pokrojone w kostkę.

Krok 3

Zagniataj palcami, aby powstała kruszonka, po czym dodaj pokrojone jabłka, prawie cały cukier (zostaw jedną łyżkę) oraz jaja ubite z mlekiem.

Krok 4

Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą i przelej ciasto.

Krok 5

Ciasto posyp łyżką cukru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 45 minut.

Krok 6

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanadyjska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej