Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
220 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 sztuk

2 opakowania

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 łyżeczka

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki obierz, oddziel głowę oraz usuń pancerze. Wymieszaj z 3 łyżkami oleju, przyprawą Cajun Knorr i dwiema łyżki sosu Worcester. Wstaw do lodówki.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 1

Krok 2

W tym samym czasie posiekaj seler, cebule, pomidory (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Drobno posiekaj natkę pietruszki, rozmaryn i czosnek.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż seler, cebule i część czosnku. Dodaj skorupy z krewetek, smaż na dużym ogniu, aż skorupy mocno się zarumienią. Dodaj estragon, majeranek, liść laurowy, tymianek oraz pomidory. Całość podlej 3 litrami wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje i zrobi się ciemny. Przecedź go do osobnego naczynia. Powinieneś otrzymać nie więcej niż 1 litr wywaru. Gotuj go dalej, aż zredukuje się o połowę. Dopraw do smaku pieprzem, wyciśniętym sokiem z cytryny, sosami Worcester i Tabasco.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 3

Krok 4

Ugotuj ryż według zaleceń na opakowaniu. Na żeliwnej patelni rozgrzej olej, wrzuć krewetki, smaż z lewej i prawej strony. Wyjmij krewetki, a na patelnię dodaj pozostały czosnek. Smaż, aż zrobi się złocisty. Wrzuć z powrotem krewetki, dodaj posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Smaż jeszcze chwilę, podlej kilkoma łyżkami sosu (ok. 150 ml), dodaj masło. Rozmieszaj je w sosie, aby zemulgowało. Gotowe krewetki podawaj na białym ryżu polane sosem.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa, np. paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.

2

Opinie o przepisie

  • Kamil M.

    Kamil M.

    Dobre, ale z tym sosem tabasco trochę przesadzone - 3 łyżki ;). Dałem tylko 1,5 i jest mega ostre. Co z cytryną w przepisie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskimKrewetki gotowane w stylu nowoorleańskim

Krewetki to najprawdopodobniej jedne z bardziej popularnych i lubianych owoców morza. Serwowane są nie tylko w dobrych restauracjach, ale coraz częściej przygotowujemy je w zaciszu własnego domu. Ceni się je za delikatny smak i prosty sposób przygotowania. Jedną z naszych propozycji, która skradnie Twoje serce, jest przepis na krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim! Zainspiruj się!

Dla kogo?

Dla miłośników owoców morza. Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim to prawdziwie esencjonalne i aromatyczne danie.

Na jaką okazję?

Na obiad i nie tylko! Pamiętajmy, że owoce morza mogą być również ciekawym urozmaiceniem dla dań z innymi rodzajami mięsa.

Czy wiesz, że?

Do najbardziej znanych odmian krewetek należą: tygrysie, białe, królewskie, czerwone, grenlandzkie oraz koktajlowe. Każda z nich różni się kształtem, barwą i wielkością.

Dla urozmaicenia:

Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa np.: paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.