Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
220 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 sztuk

2 opakowania

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

4 łyżki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

5 sztuk

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

50 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki obierz, oddziel głowę oraz usuń pancerze. Wymieszaj z 3 łyżkami oleju, przyprawą Cajun Knorr i dwiema łyżki sosu Worcester. Wstaw do lodówki.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 1

Krok 2

W tym samym czasie posiekaj seler, cebule, pomidory (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Drobno posiekaj natkę pietruszki, rozmaryn i czosnek.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż seler, cebule i część czosnku. Dodaj skorupy z krewetek, smaż na dużym ogniu, aż skorupy mocno się zarumienią. Dodaj estragon, majeranek, liść laurowy, tymianek oraz pomidory. Całość podlej 3 litrami wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje i zrobi się ciemny. Przecedź go do osobnego naczynia. Powinieneś otrzymać nie więcej niż 1 litr wywaru. Gotuj go dalej, aż zredukuje się o połowę. Dopraw do smaku pieprzem, wyciśniętym sokiem z cytryny, sosami Worcester i Tabasco.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 3

Krok 4

Ugotuj ryż według zaleceń na opakowaniu. Na żeliwnej patelni rozgrzej olej, wrzuć krewetki, smaż z lewej i prawej strony. Wyjmij krewetki, a na patelnię dodaj pozostały czosnek. Smaż, aż zrobi się złocisty. Wrzuć z powrotem krewetki, dodaj posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Smaż jeszcze chwilę, podlej kilkoma łyżkami sosu (ok. 150 ml), dodaj masło. Rozmieszaj je w sosie, aby zemulgowało. Gotowe krewetki podawaj na białym ryżu polane sosem.

Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa, np. paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.

2

Opinie o przepisie

  • Kamil M.

    Kamil M. , 24.08.2019

    Dobre, ale z tym sosem tabasco trochę przesadzone - 3 łyżki ;). Dałem tylko 1,5 i jest mega ostre. Co z cytryną w przepisie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa harira
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskimKrewetki gotowane w stylu nowoorleańskim

Krewetki to najprawdopodobniej jedne z bardziej popularnych i lubianych owoców morza. Serwowane są nie tylko w dobrych restauracjach, ale coraz częściej przygotowujemy je w zaciszu własnego domu. Ceni się je za delikatny smak i prosty sposób przygotowania. Jedną z naszych propozycji, która skradnie Twoje serce, jest przepis na krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim! Zainspiruj się!

Dla kogo?

Dla miłośników owoców morza. Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim to prawdziwie esencjonalne i aromatyczne danie.

Na jaką okazję?

Na obiad i nie tylko! Pamiętajmy, że owoce morza mogą być również ciekawym urozmaiceniem dla dań z innymi rodzajami mięsa.

Czy wiesz, że?

Do najbardziej znanych odmian krewetek należą: tygrysie, białe, królewskie, czerwone, grenlandzkie oraz koktajlowe. Każda z nich różni się kształtem, barwą i wielkością.

Dla urozmaicenia:

Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa np.: paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.