Składniki
30 sztuk
2 opakowania
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
5 sztuk
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki obierz, oddziel głowę oraz usuń pancerze. Wymieszaj z 3 łyżkami oleju, przyprawą Cajun Knorr i dwiema łyżki sosu Worcester. Wstaw do lodówki.
Krok 2
W tym samym czasie posiekaj seler, cebule, pomidory (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Drobno posiekaj natkę pietruszki, rozmaryn i czosnek.
Krok 3
W garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju podsmaż seler, cebule i część czosnku. Dodaj skorupy z krewetek, smaż na dużym ogniu, aż skorupy mocno się zarumienią. Dodaj estragon, majeranek, liść laurowy, tymianek oraz pomidory. Całość podlej 3 litrami wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje i zrobi się ciemny. Przecedź go do osobnego naczynia. Powinieneś otrzymać nie więcej niż 1 litr wywaru. Gotuj go dalej, aż zredukuje się o połowę. Dopraw do smaku pieprzem, wyciśniętym sokiem z cytryny, sosami Worcester i Tabasco.
Krok 4
Ugotuj ryż według zaleceń na opakowaniu. Na żeliwnej patelni rozgrzej olej, wrzuć krewetki, smaż z lewej i prawej strony. Wyjmij krewetki, a na patelnię dodaj pozostały czosnek. Smaż, aż zrobi się złocisty. Wrzuć z powrotem krewetki, dodaj posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Smaż jeszcze chwilę, podlej kilkoma łyżkami sosu (ok. 150 ml), dodaj masło. Rozmieszaj je w sosie, aby zemulgowało. Gotowe krewetki podawaj na białym ryżu polane sosem.
Dobra rada:
Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa, np. paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim
Krewetki to najprawdopodobniej jedne z bardziej popularnych i lubianych owoców morza. Serwowane są nie tylko w dobrych restauracjach, ale coraz częściej przygotowujemy je w zaciszu własnego domu. Ceni się je za delikatny smak i prosty sposób przygotowania. Jedną z naszych propozycji, która skradnie Twoje serce, jest przepis na krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim! Zainspiruj się!
Dla kogo?
Dla miłośników owoców morza. Krewetki gotowane w stylu nowoorleańskim to prawdziwie esencjonalne i aromatyczne danie.
Na jaką okazję?
Na obiad i nie tylko! Pamiętajmy, że owoce morza mogą być również ciekawym urozmaiceniem dla dań z innymi rodzajami mięsa.
Czy wiesz, że?
Do najbardziej znanych odmian krewetek należą: tygrysie, białe, królewskie, czerwone, grenlandzkie oraz koktajlowe. Każda z nich różni się kształtem, barwą i wielkością.
Dla urozmaicenia:
Na patelni razem z krewetkami możesz podsmażyć różne warzywa np.: paprykę, kawałki selera naciowego czy cebulę.