
Składniki
800 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie oczyszczone z zmieni buraki gotujemy do miękkości. Jeszcze lepszy efekt otrzymamy, jeśli upieczemy je zawinięte w folię aluminiową – nie utracą wówczas soku.
Krok 2
Gdy będą już miękkie, pozwalamy spokojnie ostygnąć, a następnie obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 4
Przygotowujemy dressing, do którego dodajemy nieco soku z cytryny.
Krok 5
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by składniki się przegryzły. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z buraków
Surówki nie tylko urozmaicają posiłek, ale potrafią całkowicie odmienić jego charakter. Doskonale sprawdzają się także w roli przystawek i przekąsek – świetnym przykładem jest ta z buraków. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych lub upieczonych warzyw. Pamiętaj jedynie, by buraki owinąć folią aluminiową przed włożeniem do dobrze nagrzanego piekarnika. Miękkie i wystudzone korzenie zetrzyj na tarce o grubych oczkach – aby uniknąć przebarwień na dłoniach, załóż do tej czynności gumowe rękawiczki. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przygotuj wyrazisty dressing francuski. Wykorzystaj do niego mieszankę przypraw i połącz ją z oliwą oraz sokiem z cytryny. Gotową surówkę z buraków odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu smaki dobrze się połączą. Serwuj ją jako dodatek do mięsa i ziemniaków lub jako przekąskę, zestawioną na przykład z grzankami. Z czym podasz znakomitą surówkę z buraków według tego przepisu? – swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu powyżej.