Surówka z buraków

Autor: Kuba Kuba

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

800 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie oczyszczone z zmieni buraki gotujemy do miękkości. Jeszcze lepszy efekt otrzymamy, jeśli upieczemy je zawinięte w folię aluminiową – nie utracą wówczas soku.

Krok 2

Gdy będą już miękkie, pozwalamy spokojnie ostygnąć, a następnie obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 3

Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 4

Przygotowujemy dressing, do którego dodajemy nieco soku z cytryny.

Krok 5

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by składniki się przegryzły. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z burakówSurówka z buraków

Surówki nie tylko urozmaicają posiłek, ale potrafią całkowicie odmienić jego charakter. Doskonale sprawdzają się także w roli przystawek i przekąsek – świetnym przykładem jest ta z buraków. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych lub upieczonych warzyw. Pamiętaj jedynie, by buraki owinąć folią aluminiową przed włożeniem do dobrze nagrzanego piekarnika. Miękkie i wystudzone korzenie zetrzyj na tarce o grubych oczkach – aby uniknąć przebarwień na dłoniach, załóż do tej czynności gumowe rękawiczki. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przygotuj wyrazisty dressing francuski. Wykorzystaj do niego mieszankę przypraw i połącz ją z oliwą oraz sokiem z cytryny. Gotową surówkę z buraków odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu smaki dobrze się połączą. Serwuj ją jako dodatek do mięsa i ziemniaków lub jako przekąskę, zestawioną na przykład z grzankami. Z czym podasz znakomitą surówkę z buraków według tego przepisu? – swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu powyżej.