Surówka z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z buraków

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie oczyszczone z zmieni buraki gotujemy do miękkości. Jeszcze lepszy efekt otrzymamy, jeśli upieczemy je zawinięte w folię aluminiową – nie utracą wówczas soku.

Krok 2

Gdy będą już miękkie, pozwalamy spokojnie ostygnąć, a następnie obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 3

Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 4

Przygotowujemy dressing, do którego dodajemy nieco soku z cytryny.

Krok 5

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by składniki się przegryzły. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z burakówSurówka z buraków

Surówki nie tylko urozmaicają posiłek, ale potrafią całkowicie odmienić jego charakter. Doskonale sprawdzają się także w roli przystawek i przekąsek – świetnym przykładem jest ta z buraków. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych lub upieczonych warzyw. Pamiętaj jedynie, by buraki owinąć folią aluminiową przed włożeniem do dobrze nagrzanego piekarnika. Miękkie i wystudzone korzenie zetrzyj na tarce o grubych oczkach – aby uniknąć przebarwień na dłoniach, załóż do tej czynności gumowe rękawiczki. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przygotuj wyrazisty dressing francuski. Wykorzystaj do niego mieszankę przypraw i połącz ją z oliwą oraz sokiem z cytryny. Gotową surówkę z buraków odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu smaki dobrze się połączą. Serwuj ją jako dodatek do mięsa i ziemniaków lub jako przekąskę, zestawioną na przykład z grzankami. Z czym podasz znakomitą surówkę z buraków według tego przepisu? – swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu powyżej.