Surówka z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z buraków

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie oczyszczone z zmieni buraki gotujemy do miękkości. Jeszcze lepszy efekt otrzymamy, jeśli upieczemy je zawinięte w folię aluminiową – nie utracą wówczas soku.

Krok 2

Gdy będą już miękkie, pozwalamy spokojnie ostygnąć, a następnie obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 3

Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 4

Przygotowujemy dressing, do którego dodajemy nieco soku z cytryny.

Krok 5

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by składniki się przegryzły. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z burakówSurówka z buraków

Surówki nie tylko urozmaicają posiłek, ale potrafią całkowicie odmienić jego charakter. Doskonale sprawdzają się także w roli przystawek i przekąsek – świetnym przykładem jest ta z buraków. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych lub upieczonych warzyw. Pamiętaj jedynie, by buraki owinąć folią aluminiową przed włożeniem do dobrze nagrzanego piekarnika. Miękkie i wystudzone korzenie zetrzyj na tarce o grubych oczkach – aby uniknąć przebarwień na dłoniach, załóż do tej czynności gumowe rękawiczki. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przygotuj wyrazisty dressing francuski. Wykorzystaj do niego mieszankę przypraw i połącz ją z oliwą oraz sokiem z cytryny. Gotową surówkę z buraków odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu smaki dobrze się połączą. Serwuj ją jako dodatek do mięsa i ziemniaków lub jako przekąskę, zestawioną na przykład z grzankami. Z czym podasz znakomitą surówkę z buraków według tego przepisu? – swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu powyżej.