Surówka z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z buraków

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie oczyszczone z zmieni buraki gotujemy do miękkości. Jeszcze lepszy efekt otrzymamy, jeśli upieczemy je zawinięte w folię aluminiową – nie utracą wówczas soku.

Krok 2

Gdy będą już miękkie, pozwalamy spokojnie ostygnąć, a następnie obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 3

Dodajemy do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 4

Przygotowujemy dressing, do którego dodajemy nieco soku z cytryny.

Krok 5

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy by składniki się przegryzły. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z burakówSurówka z buraków

Surówki nie tylko urozmaicają posiłek, ale potrafią całkowicie odmienić jego charakter. Doskonale sprawdzają się także w roli przystawek i przekąsek – świetnym przykładem jest ta z buraków. Do jej przyrządzenia potrzebujesz ugotowanych lub upieczonych warzyw. Pamiętaj jedynie, by buraki owinąć folią aluminiową przed włożeniem do dobrze nagrzanego piekarnika. Miękkie i wystudzone korzenie zetrzyj na tarce o grubych oczkach – aby uniknąć przebarwień na dłoniach, załóż do tej czynności gumowe rękawiczki. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przygotuj wyrazisty dressing francuski. Wykorzystaj do niego mieszankę przypraw i połącz ją z oliwą oraz sokiem z cytryny. Gotową surówkę z buraków odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu smaki dobrze się połączą. Serwuj ją jako dodatek do mięsa i ziemniaków lub jako przekąskę, zestawioną na przykład z grzankami. Z czym podasz znakomitą surówkę z buraków według tego przepisu? – swoimi propozycjami koniecznie podziel się w komentarzu powyżej.