
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1
2 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i przełóż do miski. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach. Papryczkę chilli drobno posiekaj i dodaj do marchewki.

Krok 2
Przygotuj sos. Połącz sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym, cukrem, cynamonem, kardamonem oraz sosem sałatkowym Knorr. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Migdały praż w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 10 minut.

Krok 4
Wlej sos do marchewki, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka się zmacerowała.

Krok 5
Podawaj z posiekaną kolendrą i prażonymi migdałami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z marchewki po indyjsku
Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. W tym przepisie na surówkę z marchewki po indyjsku popularne warzywo zaskakuje zupełnie nowym smakiem, dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w cynamon, kardamon, nasiona kolendry, małe kłącze świeżego imbiru oraz papryczkę chili. Kilka marchewek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Imbir również zetrzyj, a chili drobno posiekaj. Następnie zrób sos z soku pomarańczowego i cytrynowego, odrobiny cukru trzcinowego oraz zgromadzonych przypraw. Wymieszaj go z marchewką i odstaw, aby wszystkie smaki mogły się przeniknąć. W tym czasie upraż w piekarniku lub na suchej patelni garść płatków migdałowych, którymi posypiesz surówkę przed podaniem. Do dekoracji użyj świeżej kolendry. Marchewkowa surówka będzie dobrym dodatkiem do curry lub falafela, czyli kotlecików z ciecierzycy. Spakowana w plastikowy pojemnik, sprawdzi się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Sprawdź nasz przepis. Życzymy smacznego.