
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1
2 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i przełóż do miski. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach. Papryczkę chilli drobno posiekaj i dodaj do marchewki.

Krok 2
Przygotuj sos. Połącz sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym, cukrem, cynamonem, kardamonem oraz sosem sałatkowym Knorr. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Migdały praż w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 10 minut.

Krok 4
Wlej sos do marchewki, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka się zmacerowała.

Krok 5
Podawaj z posiekaną kolendrą i prażonymi migdałami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z marchewki po indyjsku
Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. W tym przepisie na surówkę z marchewki po indyjsku popularne warzywo zaskakuje zupełnie nowym smakiem, dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w cynamon, kardamon, nasiona kolendry, małe kłącze świeżego imbiru oraz papryczkę chili. Kilka marchewek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Imbir również zetrzyj, a chili drobno posiekaj. Następnie zrób sos z soku pomarańczowego i cytrynowego, odrobiny cukru trzcinowego oraz zgromadzonych przypraw. Wymieszaj go z marchewką i odstaw, aby wszystkie smaki mogły się przeniknąć. W tym czasie upraż w piekarniku lub na suchej patelni garść płatków migdałowych, którymi posypiesz surówkę przed podaniem. Do dekoracji użyj świeżej kolendry. Marchewkowa surówka będzie dobrym dodatkiem do curry lub falafela, czyli kotlecików z ciecierzycy. Spakowana w plastikowy pojemnik, sprawdzi się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Sprawdź nasz przepis. Życzymy smacznego.