Surówka z marchewki po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z marchewki po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i przełóż do miski. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach. Papryczkę chilli drobno posiekaj i dodaj do marchewki.

Surówka z marchewki po indyjsku     - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos. Połącz sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym, cukrem, cynamonem, kardamonem oraz sosem sałatkowym Knorr. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Surówka z marchewki po indyjsku     - Krok 2

Krok 3

Migdały praż w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 10 minut.

Surówka z marchewki po indyjsku     - Krok 3

Krok 4

Wlej sos do marchewki, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka się zmacerowała.

Surówka z marchewki po indyjsku     - Krok 4

Krok 5

Podawaj z posiekaną kolendrą i prażonymi migdałami.

Surówka z marchewki po indyjsku     - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z marchewki po indyjsku     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z marchewki po indyjsku    Surówka z marchewki po indyjsku

Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. W tym przepisie na surówkę z marchewki po indyjsku popularne warzywo zaskakuje zupełnie nowym smakiem, dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w cynamon, kardamon, nasiona kolendry, małe kłącze świeżego imbiru oraz papryczkę chili. Kilka marchewek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Imbir również zetrzyj, a chili drobno posiekaj. Następnie zrób sos z soku pomarańczowego i cytrynowego, odrobiny cukru trzcinowego oraz zgromadzonych przypraw. Wymieszaj go z marchewką i odstaw, aby wszystkie smaki mogły się przeniknąć. W tym czasie upraż w piekarniku lub na suchej patelni garść płatków migdałowych, którymi posypiesz surówkę przed podaniem. Do dekoracji użyj świeżej kolendry. Marchewkowa surówka będzie dobrym dodatkiem do curry lub falafela, czyli kotlecików z ciecierzycy. Spakowana w plastikowy pojemnik, sprawdzi się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Sprawdź nasz przepis. Życzymy smacznego.