Kotlety jajeczne to prosty sposób na smaczny obiad w jarskim wydaniu. Pod złocistą i chrupiącą panierką skrywa się miękkie wnętrze. Mimo że mogą kojarzyć się jako mało finezyjne danie rodem z barów mlecznych, po pierwszym gryzie można się w nich zakochać! Przyprawione pieprzem, solą, natką pietruszki i koperkiem smakują jak u mamy. Ich smak urozmaicać można wieloma innymi dodatkami. Danie jednak nie byłoby kompletne bez warzywnego akcentu. Z czym podawać kotlety jajeczne? Jaka surówka będzie pasować do nich najlepiej? Zainspiruj się propozycjami szefa kuchni!

Dodatki do farszu

Temat warto zacząć od samych kotletów. Wymienione zostały już dodatki najbardziej tradycyjne, obecne w prawie każdej kuchni. Kotlety jajeczne – z czym jeszcze smakują wyśmienicie? Smak jajek na twardo kapitalnie przełamują kapary. Bardzo dobrze pasują do nich pestki dyni, ale też słodkie rodzynki. Pieczarki i podsmażona cebulka są mile widziane. Szczypiorek nadaje świeżości. Masz już co najmniej kilka pomysłów na farsz do kotletów z jajek. Z czym podawać to smaczne danie? Opcji jest naprawdę sporo.

Kotlety jajeczne – jaka surówka do nich pasuje?

Warzywa powinny być składnikiem każdego posiłku. Zasada ta obowiązuje również podczas serwowania kotletów z jajek na obiad lub kolację. Poniżej kilka pomysłów na to, z czym podawać kotlety jajeczne.

  • Świeży szpinak warto zestawić z czerwoną cebulą, pomidorami i oliwkami. Składniki połącz przy użyciu octu balsamicznego. Palce lizać!
  • Gdy mowa o tradycyjnych przepisach z domowej kuchni, nie można zapomnieć o mizerii. Dzięki kombinacji świeżych ogórków gruntowych i śmietany lub jogurtu, zyskasz nie tylko warzywny dodatek, ale także łagodny sos.
  • Surówka z marchewki i jabłka to kolejny klasyk i obiadowy pewniak. Jeśli chcesz spróbować czegoś trochę innego, soczysty owoc dodaj do drobno posiekanego pora. Dressing do tej kombinacji przygotujesz z oliwy lub oleju oraz pikantnej musztardy.
  • Surówka z młodej kapusty stanie się hitem w twojej jadalni. Kapustę dokładnie umyj, osusz, poszatkuj i wrzuć do dużego naczynia. Warzywo będzie świetnie współgrać z marchwią, cebulą oraz koperkiem. Skrop całość sokiem z cytryny, ewentualnie dopraw według swoich preferencji.
  • By na stole zrobiło się bardziej kolorowo, obok kotletów jajecznych postaw salaterkę z surówką z czerwonej kapusty, cebuli (także czerwonej) i jabłka.

Surówka na każdy dzień

Możliwości tworzenia warzywnych receptur są właściwie nieograniczone. Gdy wiesz już, z czym podawać kotlety jajeczne, pomysły na pyszne surówki możesz zastosować także do innych dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Zacznij od surówki do obiadu, pysznej i bardzo uniwersalnej. W surówce z rzodkiewki możesz użyć popularnych nowalijek lub białej rzodkwi, więc smakuje świetnie zarówno wiosną, jak i w zimowych miesiącach. Bardzo chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej z papryką będzie stanowić wyborny kontrast do miękkich kotletów jajecznych. Jeśli zostanie ci część składników, surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą podaj dnia następnego. Puszysta surówka z selera to tylko 15 minut pracy. Interesującym przepisem jest surówka z brokułu, a gdy masz ochotę na nieco bardziej egzotyczne doznania, podaj surówkę z marchewki po indyjsku. Oczywiście nie zapomnij o daniu głównym. Nasze kotlety jajeczne to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.