Surówka z brokułu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z brokułu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i octem.

Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do sałatki również dodać świeże zioła jak pietruszka lub kolendra

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z brokułuSurówka z brokułu

Piętnaście minut na przygotowanie surówki? Tak! Z wykorzystaniem brokułu jest to możliwe. Jeśli szukasz ciekawej odmiany codziennego menu, zrób surówkę, w której główną rolę zagra brokuł. Jego wyrazisty smak połączony z jabłkiem, żurawiną i orzechami to idealna kompozycja na dodatek do obiadu lub przekąskę. Od dziś na listę ulubionych warzyw, które sprawdzają się nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako baza pysznej surówki, dopiszesz też brokuł.

Dla kogo?

Dla osób zabieganych, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Surówka z brokułu przypadnie go gustu także miłośnikom kreatywnego łączenia smaków wytrawnych ze słodkimi.

Na jaką okazję?

Surówka sprawdzi się świetnie w roli dodatku do obiadu oraz przekąski na drugie śniadanie. Możesz ją także zaserwować gościom podczas imprezy.

Czy wiesz, że?

Brokuł uważany jest za przodka kalafiora. Do Europy przywędrował w 1560 roku z Półwyspu Apenińskiego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak sałatki brokułowej, wykorzystaj ulubione świeże zioła. Z naszym przepisem świetnie komponuje się pietruszka lub kolendra.