Surówka z brokułu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z brokułu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i octem.

Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do sałatki również dodać świeże zioła jak pietruszka lub kolendra

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z brokułuSurówka z brokułu

Piętnaście minut na przygotowanie surówki? Tak! Z wykorzystaniem brokułu jest to możliwe. Jeśli szukasz ciekawej odmiany codziennego menu, zrób surówkę, w której główną rolę zagra brokuł. Jego wyrazisty smak połączony z jabłkiem, żurawiną i orzechami to idealna kompozycja na dodatek do obiadu lub przekąskę. Od dziś na listę ulubionych warzyw, które sprawdzają się nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako baza pysznej surówki, dopiszesz też brokuł.

Dla kogo?

Dla osób zabieganych, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Surówka z brokułu przypadnie go gustu także miłośnikom kreatywnego łączenia smaków wytrawnych ze słodkimi.

Na jaką okazję?

Surówka sprawdzi się świetnie w roli dodatku do obiadu oraz przekąski na drugie śniadanie. Możesz ją także zaserwować gościom podczas imprezy.

Czy wiesz, że?

Brokuł uważany jest za przodka kalafiora. Do Europy przywędrował w 1560 roku z Półwyspu Apenińskiego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak sałatki brokułowej, wykorzystaj ulubione świeże zioła. Z naszym przepisem świetnie komponuje się pietruszka lub kolendra.