Surówka z brokułu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z brokułu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj i pokrój w drobną kostkę.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i octem.

Krok 3

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz do sałatki również dodać świeże zioła jak pietruszka lub kolendra

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z brokułu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z brokułuSurówka z brokułu

Piętnaście minut na przygotowanie surówki? Tak! Z wykorzystaniem brokułu jest to możliwe. Jeśli szukasz ciekawej odmiany codziennego menu, zrób surówkę, w której główną rolę zagra brokuł. Jego wyrazisty smak połączony z jabłkiem, żurawiną i orzechami to idealna kompozycja na dodatek do obiadu lub przekąskę. Od dziś na listę ulubionych warzyw, które sprawdzają się nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako baza pysznej surówki, dopiszesz też brokuł.

Dla kogo?

Dla osób zabieganych, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Surówka z brokułu przypadnie go gustu także miłośnikom kreatywnego łączenia smaków wytrawnych ze słodkimi.

Na jaką okazję?

Surówka sprawdzi się świetnie w roli dodatku do obiadu oraz przekąski na drugie śniadanie. Możesz ją także zaserwować gościom podczas imprezy.

Czy wiesz, że?

Brokuł uważany jest za przodka kalafiora. Do Europy przywędrował w 1560 roku z Półwyspu Apenińskiego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak sałatki brokułowej, wykorzystaj ulubione świeże zioła. Z naszym przepisem świetnie komponuje się pietruszka lub kolendra.