
Składniki
250 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżeczki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły podziel na mniejsze różyczki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj i pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr połącz z olejem i octem.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

Dobra rada:
Możesz do sałatki również dodać świeże zioła jak pietruszka lub kolendra
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z brokułu
Piętnaście minut na przygotowanie surówki? Tak! Z wykorzystaniem brokułu jest to możliwe. Jeśli szukasz ciekawej odmiany codziennego menu, zrób surówkę, w której główną rolę zagra brokuł. Jego wyrazisty smak połączony z jabłkiem, żurawiną i orzechami to idealna kompozycja na dodatek do obiadu lub przekąskę. Od dziś na listę ulubionych warzyw, które sprawdzają się nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako baza pysznej surówki, dopiszesz też brokuł.
Dla kogo?
Dla osób zabieganych, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Surówka z brokułu przypadnie go gustu także miłośnikom kreatywnego łączenia smaków wytrawnych ze słodkimi.
Na jaką okazję?
Surówka sprawdzi się świetnie w roli dodatku do obiadu oraz przekąski na drugie śniadanie. Możesz ją także zaserwować gościom podczas imprezy.
Czy wiesz, że?
Brokuł uważany jest za przodka kalafiora. Do Europy przywędrował w 1560 roku z Półwyspu Apenińskiego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nieco wzbogacić smak sałatki brokułowej, wykorzystaj ulubione świeże zioła. Z naszym przepisem świetnie komponuje się pietruszka lub kolendra.