Surówka do obiadu

z marchewką i pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój seler naciowy. Pomarańcze obierz i pokrój.

Surówka do obiadu - Krok 1

Krok 2

Przygotowane składniki połącz ze sobą.

Surówka do obiadu - Krok 2

Krok 3

Dodaj majonez i śmietanę, skrusz Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr.

Surówka do obiadu - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj. Podawaj z bagietką.

Surówka do obiadu - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • maria marczeska

    maria marczeska , 08.01.2018

    jutro wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Gaszewska

    Danuta Gaszewska , 18.02.2016

    prosta i smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka do obiaduSurówka do obiadu

Jeśli często podajesz do obiadu surówkę przygotowaną klasycznie z tartej marchewki, spróbuj naszej wariacji na jej temat i przyrządź sałatkę orzeźwiającą z marchwi, selera naciowego, pomarańczy i sosu. Będzie nie tylko pysznym dodatkiem do mięs, ryb, ziemniaków czy ryżu, ale także może stać się samodzielną przekąską, podawaną z chrupiącą bagietką albo grzanką. Marchewkę do surówki zetrzyj na tarce, seler naciowy pokrój w cienkie paski, a pomarańczę pozbaw błonek, tak by pozostał sam miąższ. Połącz wszystkie składniki delikatnie, aby nie uszkodzić cząstek owoców, po czym przygotuj do nich sos majonezowo-śmietanowy (śmietanę możesz w nim zastąpić gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego). Dopraw go do smaku przyprawą pietruszkową i polej sałatkę. Udekoruj ją kilkoma kawałkami pomarańczy lub mandarynki. To nie tylko surówka do obiadu, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla, zwłaszcza pikantnej karkówki czy kiełbasek. Mamy nadzieję, że przyrządzanie sałatek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!