Surówka do obiadu
z marchewką i pomarańczą
łatwe
345 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój seler naciowy. Pomarańcze obierz i pokrój.

Krok 2
Przygotowane składniki połącz ze sobą.

Krok 3
Dodaj majonez i śmietanę, skrusz Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr.

Krok 4
Całość wymieszaj. Podawaj z bagietką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka do obiadu
Jeśli często podajesz do obiadu surówkę przygotowaną klasycznie z tartej marchewki, spróbuj naszej wariacji na jej temat i przyrządź sałatkę orzeźwiającą z marchwi, selera naciowego, pomarańczy i sosu. Będzie nie tylko pysznym dodatkiem do mięs, ryb, ziemniaków czy ryżu, ale także może stać się samodzielną przekąską, podawaną z chrupiącą bagietką albo grzanką. Marchewkę do surówki zetrzyj na tarce, seler naciowy pokrój w cienkie paski, a pomarańczę pozbaw błonek, tak by pozostał sam miąższ. Połącz wszystkie składniki delikatnie, aby nie uszkodzić cząstek owoców, po czym przygotuj do nich sos majonezowo-śmietanowy (śmietanę możesz w nim zastąpić gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego). Dopraw go do smaku przyprawą pietruszkową i polej sałatkę. Udekoruj ją kilkoma kawałkami pomarańczy lub mandarynki. To nie tylko surówka do obiadu, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla, zwłaszcza pikantnej karkówki czy kiełbasek. Mamy nadzieję, że przyrządzanie sałatek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!