Surówka do obiadu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka do obiadu

z marchewką i pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
373 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój seler naciowy. Pomarańcze obierz i pokrój.

Surówka do obiadu - Krok 1

Krok 2

Przygotowane składniki połącz ze sobą.

Surówka do obiadu - Krok 2

Krok 3

Dodaj majonez i śmietanę, skrusz Przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr.

Surówka do obiadu - Krok 3

Krok 4

Całość wymieszaj. Podawaj z bagietką.

Surówka do obiadu - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • maria marczeska

    maria marczeska , 08.01.2018

    jutro wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Gaszewska

    Danuta Gaszewska , 18.02.2016

    prosta i smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka do obiadu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka do obiaduSurówka do obiadu

Jeśli często podajesz do obiadu surówkę przygotowaną klasycznie z tartej marchewki, spróbuj naszej wariacji na jej temat i przyrządź sałatkę orzeźwiającą z marchwi, selera naciowego, pomarańczy i sosu. Będzie nie tylko pysznym dodatkiem do mięs, ryb, ziemniaków czy ryżu, ale także może stać się samodzielną przekąską, podawaną z chrupiącą bagietką albo grzanką. Marchewkę do surówki zetrzyj na tarce, seler naciowy pokrój w cienkie paski, a pomarańczę pozbaw błonek, tak by pozostał sam miąższ. Połącz wszystkie składniki delikatnie, aby nie uszkodzić cząstek owoców, po czym przygotuj do nich sos majonezowo-śmietanowy (śmietanę możesz w nim zastąpić gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego). Dopraw go do smaku przyprawą pietruszkową i polej sałatkę. Udekoruj ją kilkoma kawałkami pomarańczy lub mandarynki. To nie tylko surówka do obiadu, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla, zwłaszcza pikantnej karkówki czy kiełbasek. Mamy nadzieję, że przyrządzanie sałatek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!