Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

250 gramów

0.5 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, siekamy drobno, oprószamy sola i pieprzem i odstawiamy na 5 min by puściła soki.

Krok 2

Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty. Paluszki krabowe obieramy z folijek i kroimy w mniejsze kawałki.

Krok 3

Do miseczki wsypujemy sos sałatkowy, dodajemy sezam i sok cytrynowy, mieszamy wszystko. Dodajemy oliwę i utrzepujemy tak by powstała emulsja. Sosem polecamy sałatkę i mieszamy wszystko.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej