Jak zrobić groszek konserwowy do obiadu? Jak go przyrządzić?
Macie zielony groszek w puszce i zastanawiacie się, jak zrobić groszek konserwowy do obiadu? Przygotowaliśmy 3 szybkie i proste propozycje na wykorzystanie tego warzywa.
Groszek konserwowy – jak zrobić do obiadu?
Z zielonego groszku możecie przygotować alternatywę surówki lub węglowodanowego dodatku do drugiego dania. Sprawdźcie, jak zrobić groszek konserwowy do obiadu na 3 kreatywne sposoby.
- Puree z groszku jest pierwszym pomysłem na błyskawiczne wykorzystanie konserwowanych zielonych kuleczek. Puree przygotujecie w 5 minut – podsmażcie groszek na maśle, a następnie zmiksujcie na gładką masę i przyprawcie według uznania.
- Groszek z masłem i mąką to kolejna prosta propozycja. Groszek z puszki trzeba odsączyć, poddusić chwilę na maśle i posypać bułką tartą, która zagęści powstały sosik. Zasmażany groszek możecie serwować zamiast surówki lub sałatki.
- Groszek z marchewką to kolejna ciekawa propozycja na kolorowe danie. Groszek trzeba odcedzić, połączyć z ugotowaną wcześniej, pokrojoną w kostkę i przesmażoną na maśle marchewką, a następnie dodać trochę bułki tartej i doprawić do smaku. Jeśli wolicie wersję mniej kaloryczną, zrezygnujcie z bułki i dodajcie mniej masła.
Groszek konserwowy – jak przyrządzić i przyprawić?
Jak się robi groszek konserwowy, żeby był smaczny? Groszek z puszki jest wyjątkowo delikatny, więc nie wymaga długiej obróbki. Zwykle wystarczy maksymalnie kilka minut smażenia, duszenia lub gotowania, żeby groszek zrobił się miękki. Jeśli macie ochotę na zielone specjały z groszkiem, polecamy krem groszkowy oraz sałatkę z groszkiem w wersji śledziowej, z ryżem lub z ziemniakami.
Komentarze (0)