
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę warzywa.

Krok 3
Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania sosu śmietanowo-ziołowego Knorr.

Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania, np. duszonego mięsa.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Groszek z marchewką na gęsto
Tradycyjna marchewka z groszkiem jest bardzo delikatna i kremowa. Dobrze współgra z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub serwowanych w formie purée), pasuje też do potraw mącznych i jest bardzo smaczna z dodatkiem chleba. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie świeżych warzyw, wykorzystaj mrożoną mieszankę marchewki i groszku. Będzie równie dobra. Ugotuj ją, a następnie podsmaż na patelni na rozpuszczonej kostce do pieczenia. Dolej wodę, sok z cytryny i dorzuć przyprawy. Duś przez chwilę, aż całość stanie się delikatnie kremowa. Tradycyjną marchewkę z groszkiem serwuj jako uzupełnienie drugiego dania. Warzywny dodatek sprawdzi się też jako część kolacji, zwłaszcza jeśli chcesz podać ją na ciepło. Serwuj go z pieczywem, kopytkami lub wytrawnym warzywnym omletem. Marchewka z groszkiem będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiesz ją szczypiorkiem, świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Można też wzbogacić ją innymi warzywami, np. fasolką szparagową lub kukurydzą. Przygotuj ten wyśmienity dodatek, korzystając z podanego przepisu.