Groszek z marchewką na gęsto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Groszek z marchewką na gęsto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
415 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę warzywa.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania sosu śmietanowo-ziołowego Knorr.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania, np. duszonego mięsa.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Jotgie

    Jotgie , 07.10.2021

    Jeszcze dodać łyżeczkę cukru.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Groszek z marchewką na gęstoGroszek z marchewką na gęsto

Tradycyjna marchewka z groszkiem jest bardzo delikatna i kremowa. Dobrze współgra z  ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub serwowanych w formie purée), pasuje też do potraw mącznych i jest bardzo smaczna z dodatkiem chleba. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie świeżych warzyw, wykorzystaj mrożoną mieszankę marchewki i groszku. Będzie równie dobra. Ugotuj ją, a następnie podsmaż na patelni na rozpuszczonej kostce do pieczenia. Dolej wodę, sok z cytryny i dorzuć przyprawy. Duś przez chwilę, aż całość stanie się delikatnie kremowa. Tradycyjną marchewkę z groszkiem serwuj jako uzupełnienie drugiego dania. Warzywny dodatek sprawdzi się też jako część kolacji, zwłaszcza jeśli chcesz podać ją na ciepło. Serwuj go z pieczywem, kopytkami lub wytrawnym warzywnym omletem. Marchewka z groszkiem będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiesz ją szczypiorkiem, świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Można też wzbogacić ją innymi warzywami, np. fasolką szparagową lub kukurydzą. Przygotuj ten wyśmienity dodatek, korzystając z podanego przepisu.