
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę warzywa.

Krok 3
Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania sosu śmietanowo-ziołowego Knorr.

Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania, np. duszonego mięsa.

- Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Groszek z marchewką na gęsto
Tradycyjna marchewka z groszkiem jest bardzo delikatna i kremowa. Dobrze współgra z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub serwowanych w formie purée), pasuje też do potraw mącznych i jest bardzo smaczna z dodatkiem chleba. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie świeżych warzyw, wykorzystaj mrożoną mieszankę marchewki i groszku. Będzie równie dobra. Ugotuj ją, a następnie podsmaż na patelni na rozpuszczonej kostce do pieczenia. Dolej wodę, sok z cytryny i dorzuć przyprawy. Duś przez chwilę, aż całość stanie się delikatnie kremowa. Tradycyjną marchewkę z groszkiem serwuj jako uzupełnienie drugiego dania. Warzywny dodatek sprawdzi się też jako część kolacji, zwłaszcza jeśli chcesz podać ją na ciepło. Serwuj go z pieczywem, kopytkami lub wytrawnym warzywnym omletem. Marchewka z groszkiem będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiesz ją szczypiorkiem, świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Można też wzbogacić ją innymi warzywami, np. fasolką szparagową lub kukurydzą. Przygotuj ten wyśmienity dodatek, korzystając z podanego przepisu.































