
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę warzywa.

Krok 3
Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania sosu śmietanowo-ziołowego Knorr.

Krok 4
Wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania, np. duszonego mięsa.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Groszek z marchewką na gęsto
Tradycyjna marchewka z groszkiem jest bardzo delikatna i kremowa. Dobrze współgra z ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub serwowanych w formie purée), pasuje też do potraw mącznych i jest bardzo smaczna z dodatkiem chleba. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie świeżych warzyw, wykorzystaj mrożoną mieszankę marchewki i groszku. Będzie równie dobra. Ugotuj ją, a następnie podsmaż na patelni na rozpuszczonej kostce do pieczenia. Dolej wodę, sok z cytryny i dorzuć przyprawy. Duś przez chwilę, aż całość stanie się delikatnie kremowa. Tradycyjną marchewkę z groszkiem serwuj jako uzupełnienie drugiego dania. Warzywny dodatek sprawdzi się też jako część kolacji, zwłaszcza jeśli chcesz podać ją na ciepło. Serwuj go z pieczywem, kopytkami lub wytrawnym warzywnym omletem. Marchewka z groszkiem będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiesz ją szczypiorkiem, świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Można też wzbogacić ją innymi warzywami, np. fasolką szparagową lub kukurydzą. Przygotuj ten wyśmienity dodatek, korzystając z podanego przepisu.