Groszek z marchewką na gęsto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Groszek z marchewką na gęsto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

412 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę warzywa.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania sosu śmietanowo-ziołowego Knorr.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 3

Krok 4

Wszystko dokładnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania, np. duszonego mięsa.

Groszek z marchewką na gęsto - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Jotgie

    Jotgie , 07.10.2021

    Jeszcze dodać łyżeczkę cukru.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Groszek z marchewką na gęsto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Groszek z marchewką na gęstoGroszek z marchewką na gęsto

Tradycyjna marchewka z groszkiem jest bardzo delikatna i kremowa. Dobrze współgra z  ziemniakami (zapiekanymi w ziołach lub serwowanych w formie purée), pasuje też do potraw mącznych i jest bardzo smaczna z dodatkiem chleba. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie świeżych warzyw, wykorzystaj mrożoną mieszankę marchewki i groszku. Będzie równie dobra. Ugotuj ją, a następnie podsmaż na patelni na rozpuszczonej kostce do pieczenia. Dolej wodę, sok z cytryny i dorzuć przyprawy. Duś przez chwilę, aż całość stanie się delikatnie kremowa. Tradycyjną marchewkę z groszkiem serwuj jako uzupełnienie drugiego dania. Warzywny dodatek sprawdzi się też jako część kolacji, zwłaszcza jeśli chcesz podać ją na ciepło. Serwuj go z pieczywem, kopytkami lub wytrawnym warzywnym omletem. Marchewka z groszkiem będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiesz ją szczypiorkiem, świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Można też wzbogacić ją innymi warzywami, np. fasolką szparagową lub kukurydzą. Przygotuj ten wyśmienity dodatek, korzystając z podanego przepisu.